Γ. Βάιντμαν: Το ευρώ θα αντέξει μια χρεοκοπία της Ελλάδας - iefimerida.gr

Γ. Βάιντμαν: Το ευρώ θα αντέξει μια χρεοκοπία της Ελλάδας

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

«Περισσότερα χρήματα για την Ελλάδα; Μόνο από την πολιτική» απαντά ο νέος πρόεδρος της γερμανικής ομοσπονδιακής τράπεζας, Γιενς Βάιντμαν και δηλώνει σήμερα σε άρθρο του στη γερμανική εφημερίδα sueddeutsche Zeitung, ότι το ευρώ αντέχει ακόμη και μια ενδεχόμενη χρεοκοπία της Ελλάδας.

«Η παρούσα κρίση δεν είναι κρίση του ευρώ. Πρόκειται για μια κρίση μεμονωμένων μικρών χωρών στην ευρωζώνη, η οποία έχει προκύψει εξαιτίας της παράβασης των κανόνων. Η πιο σκληρή μέχρι στιγμής δοκιμασία φέρνει την Νομισματική Ένωση στο σταυροδρόμι», επισημάνει στο άρθρο του.

«Η αλληλεγγύη δεν αποτελεί μονόδρομος, αλλά βασίζεται στην αμοιβαιότητα. Εάν μια χώρα αποφασίσει, να μην τηρήσει τους κανόνες οι οποίοι συνδέονται με τη βοήθεια, τότε θα σταματήσει η χορήγηση βοήθειας. Η χώρα θα πρέπει στη συνέχεια να αντιμετωπίσει μια πολύ πιο απότομη προσαρμογή. Η αρχή της εθνικής συμμετοχής, βάζει μια τόσο σοβαρή απόφαση, στα χέρια των πολιτικών ηγετών. Αλλά κι άλλα κράτη- μέλη θα πρέπει να φέρουν το βάρος μιας σημαντικής αβεβαιότητας, του κινδύνου και τα έξοδα σταθεροποίησης. Το ευρώ όμως θα ξεπερνούσε και αυτή την ανεπιθύμητη δοκιμασία».

«Τον Μάιο του 2010 η Ελλάδα έλαβε ένα πακέτο διάσωσης, προκειμένου να αποτραπεί εξ ολοκλήρου η απειλή για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα στην ζώνη του ευρώ. Η διασφάλιση της φερεγγυότητας της Ελλάδας, ήταν εκείνη τη χρονική περίοδο αλλά και εξακολουθεί να είναι σήμερα εφικτή, μετά από μια πολυετή πορεία μεταρρυθμίσεων και οικονομικής εξυγίανσης, και χωρίς την μείωση του χρέους. Τα υπόλοιπα κράτη- μέλη και το ΔΝΤ έδωσαν τη βοήθεια κάτω από αυστηρούς όρους», αναφέρει ο Βάιντμαν και τονίζει ότι είναι σαφές πως η Ελλάδα, ένα χρόνο μετά από την έναρξη του προγράμματος, έχει καταβάλει σημαντικές προσπάθειες ωστόσο έμεινε πίσω σε ό, τι έχει συμφωνηθεί και απαιτείται πλέον σημαντική αναπροσαρμογή. Ο ίδιος δε, αποκλείει το ενδεχόμενο, η Ελλάδα να επιστρέψει στις χρηματαγορές το 2012.

«Επενδυτές και παρατηρητές αμφιβάλλουν, ότι στην Ελλάδα θα υπάρξει πολιτική ομοφωνία, που θα πληρούν τις προϋποθέσεις για την ενίσχυση και κατά συνέπεια την εξασφάλιση της φερεγγυότητας στη χώρα. Με φόντο αυτό, αναμένεται να αποφασιστεί εάν και υπό ποιες προϋποθέσεις δοθεί στην Ελλάδα επιπλέον βοήθεια», τονίζει μεταξύ άλλων.

«Ένα επιπλέον πρόβλημα στην παράταση του χρόνου (των κρατικών ομολόγων) στη προκειμένη περίπτωση, οφείλεται στο γεγονός ότι επιδεινώνεται η φερεγγυότητα και η ρευστότητα των ελληνικών τραπεζών», αναφέρει μεταξύ άλλων ο Βάιντμαν.

«Αναμένεται να αποφασιστεί, η επιτυχία του προγράμματος προσαρμογής στην Ελλάδα. Θεωρώ ότι μπορεί να συνεχιστούν με επιτυχία οι μεταρρυθμίσεις στα πλαίσια του προγράμματος βοήθειας και αναγνωρίζω τις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης. Επίσης, γνωρίζω πολύ καλά, ότι επιβαρύνονται οι έλληνες πολίτες», προσθέτει.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ