Κομισιόν: Η επόμενη δόση μπορεί να δοθεί χωρίς να επιστρέψει η Τρόικα - iefimerida.gr

Κομισιόν: Η επόμενη δόση μπορεί να δοθεί χωρίς να επιστρέψει η Τρόικα

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Η επόμενη δόση των 2,8 δισ. ευρώ του Μαρτίου για την Ελλάδα μπορεί να εκταμιευθεί χωρίς να υπάρξει αποστολή της Τρόικας στην Ελλάδα, δήλωσε σήμερα στις Βρυξέλλες ο εκπρόσωπος του Ολι Ρεν, Σάιμον Ο΄ Κόνορ.

Οπως υπογράμμισε οι ελληνικές αρχές εργάζονται για την ικανοποίηση των δύο προαπαιτουμένων που έχουν τεθεί και ανέφερε πως όταν η τρόικα κρίνει ότι αυτά έχουν ικανοποιηθεί τότε εναπόκειται στην Ομάδα Εργασίας της Ευρωζώνης να αποφασίσει την εκταμίευση.

Μένουν δύο προαπαιτούμενα

Σημειώνεται πως τα δυο διαρθρωτικά ορόσημα του Μαρτίου είναι οι τιμές των φαρμάκων -θέμα το οποίο σύμφωνα με αρμόδια στελέχη δεν εκτιμάται ότι αποτελεί πρόβλημα- και το κρίσιμο ζήτημα για τα οργανογράμματα του δημοσίου.

Υπενθυμίζεται ότι η δόση των 2,8 δισ. ευρώ είναι το τελευταίο «κομμάτι» του μεγάλου πακέτου που εγκρίθηκε τον προηγούμενο Δεκέμβριο. Για να δοθεί το πράσινο φως εκταμίευσής του πρέπει να αποφανθεί θετικά το EuroWorkingGroup σε συνεδρίασή του (η επόμενη προγραμματισμένη συνεδρίαση είναι για τις αρχές Απριλίου).

Μπράβο για τις μεταρρυθμίσεις

Επίσης, ο Σάιμον Ο΄ Κόνορ αναφέρθηκε και στις μεταρρυθμίσεις τονίζοντας πως αυτές που έχουν συντελεστεί στην Ελλάδα έχουν υπερβεί τα προσδοκώμενα, υπογραμμίζοντας παράλληλα πως ήδη βλέπουμε σημαντικά και σταθερά αποτελέσματα, ενώ ερωτηθείς σχετικά, τόνισε ότι «δεν είναι δραματικό να διακοπεί η αποστολή της τρόικας στην Αθήνα».

Σε ό,τι αφορά την αξιολόγηση του προγράμματος, ανέφερε: «Συνολικά το μήνυμα είναι θετικό, αλλά υπάρχει ακόμη πολλή δουλειά να γίνει».

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του κοινοτικού επιτρόπου, το ελληνικό πρόγραμμα προσαρμογής είναι εκτεταμένο, κυρίως σε ό,τι αφορά τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που πρέπει να γίνουν και λαμβάνοντας υπόψη τις προκλήσεις που αντιμετώπιζε η Ελλάδα όταν ξεκίνησε το πρόγραμμα. Ο Σάιμον Ο' Κόνορ διευκρίνισε ότι η αποστολή της τρόικας στην Ελλάδα διακόπηκε προκειμένου να συνεχιστεί η τεχνική εργασία από ελληνικής πλευράς τις επόμενες εβδομάδες και τόνισε ότι το κλιμάκιο αναμένεται να επιστρέψει στην Αθήνα στις αρχές Απριλίου.

Τρόικα: Σημαντική πρόοδος, παραμένουν εκκρεμότητες

Εξάλλου, για σημαντική πρόοδο στο ελληνικό πρόγραμμα έκανε λόγο και η η τρόικα σε επίσημη ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα το πρωί, επισημαίνοντας πάντως ότι «ορισμένα ζητήματα παραμένουν σε εκκρεμότητα».

Η τρόικα παράλληλα υπογράμμισε ότι θα χρειαστεί πρόσθετη τεχνική εργασία για την επίλυση των ζητημάτων αυτών. Σε αυτό το πλαίσιο έκανε λόγο για ένα «μικρό διάλειμμα» προκειμένου να ολοκληρωθούν οι αναγκαίες εργασίες με το κλιμάκιο των ελεγκτών να «σχεδιάζει να επιστρέψει στην Αθήνα αρχές Απριλίου για να συνεχίσει την εργασία του».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ