Σπάνιο είδος κουνουπιών ευθύνεται για τον ιο του Δυτικού Νείλου - iefimerida.gr

Σπάνιο είδος κουνουπιών ευθύνεται για τον ιο του Δυτικού Νείλου

Σπάνιο είδος κουνουπιών ευθύνεται για τον ιο του Δυτικού Νείλου
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Απαντήσεις για την επιδημία του ιου του Δυτικού Νείλου που σάρωσε την Ευρώπη το 2010, έρχονται να δώσουν Πορτογάλοι και Έλληνες επιστήμονες, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι τα κρούσματα οφείλονται σε ένα σπάνιο υβριδικό είδος κουνουπιού.

Οι ερευνητές μελέτησαν συστηματικά τα κουνούπια φορείς του Ιού του Δυτικού Νείλου που εντόπισαν στη Θεσσαλονίκη και τον Μαραθώνα και χρησιμοποιώντας σύγχρονα εργαλεία μοριακής βιολογίας επιχείρησαν να τα ταυτοποιήσουν γενετικά με κουνούπια του γένους Culex και διαπίστωσαν οτι εκτός από τα «συνηθισμένα» κουνούπια Culex, βρέθηκε ένας σημαντικός αριθμός υβριδίων, που δημιουργήθηκαν από σπάνιες διασταυρώσεις μεταξύ πληθυσμών κουνουπιών όπως ανέφερε στο ΑΜΠΕ ο αναπληρωτής καθηγητής του τμήματος Βιολογίας του πανεπιστημίου Κρήτης, Γιάννης Βόντας

Όπως εξηγεί, ο κ Βόντας, οι υβριδικοί αυτοί πληθυσμοί είναι εξαιρετικά επικίνδυνοι επιδημιολογικά, γιατί τρέφονται τόσο από πουλιά όσο και από θηλαστικά, κάτι το οποίο αυξάνει πολύ τον κίνδυνο της άμεσης μετάδοσης του ιού της Δυτικού Νείλου από τα πουλιά τα οποία αποτελούν τη δεξαμενή του ιού προς τον άνθρωπο.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ