Kαταστράφηκαν Ελληνες που επένδυσαν σε ομόλογα ολλανδικής τράπεζας - iefimerida.gr

Kαταστράφηκαν Ελληνες που επένδυσαν σε ομόλογα ολλανδικής τράπεζας

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ζημιές, της τάξης του 100% του κεφαλαίου τους, εμφανίζονται να έχουν υποστεί Ελληνες ομολογιούχοι της ολλανδικής τράπεζας SNS Reaal η οποία κρατικοποιήθηκε στις αρχές Φεβρουαρίου. Σύμφωνα με τους Νew York Times τα ομόλογα «διατέθηκαν στην Ελλάδα από την HSBC σε ένα ευρύ κοινό ιδιωτών επενδυτών που περιλαμβάνει από ιδιοκτήτες μικρών επιχειρήσεων και καθηγητές πανεπιστημίου έως στελέχη ναυτιλιακών εταιρειών». Η συνολική αξία των ομολόγων ανέρχεται στα 1,8 δισ. ευρώ.

Την εξέλιξη αυτή προκάλεσε απόφαση του Ολλανδού τότε υπουργού Οικονομικών Jeroen Dijsselbloem, ο οποίος διατελεί πλέον επικεφαλής του Eurogroup. Σύμφωνα με αυτή διαγράφηκαν οι υποχρεώσεις της τράπεζας έναντι των μη εξασφαλισμένων ομολογιούχων στα πλαίσια της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους με σκοπό τη διάσωση της τράπεζας.

Αν και η Ολλανδία είναι από τις χώρες της Ευρωζώνης που εμφανίζουν ένα ικανοποιητικό δημοσιονομικό και αναπτυξιακό προφίλ, στον τομέα της αγοράς ακινήτων παρατηρείται ύφεση. Ενδεικτικά το 14% της διαθέσιμης επιφανείας γραφείων προς ενοικίαση παραμένει αμίσθωτο. Η SNS Reaal κατέρρευσε υπό το βάρος προβληματικών χρηματοδοτήσεων στον συγκεκριμένο κλάδο και οδηγήθηκε στην κρατικοποίηση. Ετσι πολλοί μικροεπενδυτές δεν αναλογίστηκαν τους κινδύνους και οδηγήθηκαν σε ζημιές.

Μάλιστα σύμφωνα με τους New York Times ορισμένοι επενδυτές ενδέχεται να στραφούν δικαστικά εναντίον της HSBC Ελλάδος η οποία διέθεσε τα συγκεκριμένα τραπεζικά ομόλογα στη χώρα μας, με ανοιχτό το ενδεχόμενο να εμπλέκονται και άλλες τράπεζες στη διάθεσή τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Capital η τράπεζα δήλωσε πως «η HSBC δεν σχολιάζει θέματα πελατών της» και «διαθέτει ομόλογα τα οποία αγοράζονται κατ' εντολή του πελάτη» σε απάντηση δημοσιεύματος των New York Times, σύμφωνα με το οποίο τα εν λόγω ομόλογα είχαν παρουσιαστεί ως ασφαλή.

Ο νέος επικεφαλής του Eurogroup,ο οποίος όπως αναφέραμε διέγραψε τις υποχρεώσεις της SNS Reaal ως υπουργός Οικονομικών, είναι επίσης αρμόδιος της Ε.Ε. για τις διασώσεις των υπερχρεωμένων χωρών και τραπεζών. Μάλιστα φέρεται ως υπέρμαχος της εμπλοκής των μικρομετόχων και μικροεπενδυτών στις τραπεζικές διασώσεις. Αξίζει να σημειωθεί πως στη συγκεκριμένη περίπτωση στην περίφημη «διάσωση» δεν συμπεριέλαβε τους λεγόμενους senior bondholders, οι οποίοι βρίσκονται σε πλεονεκτική θέση όσον αφορά το ενδεχόμενο οικονομικών δυσχερειών του παραχωρητή ομολόγων σε σχέση με τους μικρομετόχους.

Αυτό μάλιστα ενδέχεται σύμφωνα με οικονομικούς παρατηρητές να καθιερωθεί ως πάγια τακτική, να γίνει συχνό φαινόμενο και να επηρεάσει άμεσα τους κατόχους επιχειρηματικών ομολόγων χαμηλής εξασφάλισης. Εχει ως σκοπό την επιβάρυνση των μικρο-επενδυτών και καταθετών αντί του κρατικού προϋπολογισμού. Τέλος γίνεται κατανοητό πως η υπόθεση αυτή αναμένεται να έχει αρκετές προεκτάσεις για την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ