Αγρια παζάρια κυβέρνησης και Τρόικα – Αγωνία για το αποτέλεσμα

Νέα σύσκεψη μεταξύ του οικονομικού επιτελείου και της Τρόικα πραγματοποιείται στο υπουργείο Οικονομικών, παρουσία των συμβούλων του πρωθυπουργού Χρύσανθου Λαζαρίδη και Σταύρου Παπασταύρου με στόχο να επέλθει μια συμφωνία ενόψει της απογευματινής συνάντησης των εκπροσώπων των δανειστών με τον Αντώνη Σαμαρά.

Μετά την εμπλοκή που παρουσιάστηκε την Τρίτη και οδήγησε στην ακύρωση του ραντεβού του πρωθυπουργού με την Τρόικα, γίνονται ύστατες προσπάθειες για να μην εξελιχθεί και η σημερινή, προγραμματισμένη για τις 19.00, συνάντηση στο Μαξίμου σε φιάσκο.

Ουσιαστικά πρόκειται για την τελευταία ευκαιρία να υπάρξει συμφωνία προτού ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας αναχωρήσουν για τη Σύνοδο Κορυφής της Πέμπτης.

Μπορεί τις τελευταίες ώρες να διαρρέεται πως υπάρχει μερική σύγκλιση, ωστόσο το παζάρι συνεχίζεται με το διακύβευμα να είναι, πλέον, ποιος θα κάνει τις περισσότερες υποχωρήσεις.

Το μεγάλο «αγκάθι»

Παρά τις συνεχόμενες διαβουλεύσεις υπάρχουν ακόμη αρκετά «κόκκινα» πεδία, με την κυβέρνηση να προσπαθεί να κάμψει τις αντιστάσεις των εκπροσώπων των δανειστών οι οποίοι συνεχίζουν να πιέζουν για συγκεκριμένα μέτρα.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η κινητικότητα των υπαλλήλων του Δημοσίου, με την Τρόικα να εμμένει σε λεπτομερή καταγραφή εκείνων που θα αποχωρήσουν, αλλά και για την ύπαρξη αυστηρού χρονοδιαγράμματος.

Οι εκπρόσωποι ΔΝΤ, ΕΕ και ΕΚΤ δεν έχουν πειστεί ακόμη για την αποτελεσματικότητα του προγράμματος, ενώ, στην αντίπερα όχθη η κυβέρνηση δεν συζητάει με τίποτα το ενδεχόμενο απολύσεων.

Για το λόγο αυτό ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Αντώνης Μανιτάκης βρέθηκε το πρωί της Τετάρτης, για δεύτερη φορά μέσα σε δύο ημέρες, στο Μέγαρο Μαξίμου ώστε να παραδώσει στον πρωθυπουργό έναν ολοκληρωμένο φάκελο που περιείχε όλα τα στοιχεία για τις ενέργειες του υπουργείου προς τον τομέα της μεταρρύθμισης και μείωσης δαπανών.

Αλλωστε το ίδιο είχε ζητήσει ο κ. Σαμαράς από όλους τους κορυφαίους υπουργούς προκειμένου να έχει αρκετά επιχειρήματα κατά τη συνάντησή του με την Τρόικα, ενώ είχε και ολιγόλεπτη συζήτηση με τον κ. Μανιτάκη για τη στάση που πρέπει να κρατήσει εν γένει η κυβέρνηση απέναντι στις πιέσεις της Τρόικα.

Μάλιστα, όπως διαρρέεται από κυβερνητικούς κύκλους, ενδέχεται το επιτελείο να συμφωνήσει ώστε να μην ισχύσει ούτε το μοντέλο 1 προς 5 (δηλαδή μια πρόσληψη για κάθε πέντε αποχωρήσεις) ώστε να αποφευχθούν οι απολύσεις.

Η τελευταία ευκαιρία

Η κατάσταση συνεχίζει να είναι δύσκολη παρά το γεγονός ότι υπήρξε από την Τρίτη μερική σύγκλιση σε ορισμένα ζητήματα, ενώ ο πρωθυπουργός αναμένεται να θέσει και άλλα θέματα στην Τρόικα, όπως η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση και άλλα φορολογικής φύσης.

Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι οι περισσότεροι που συμμετείχαν στη σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομικών μεταφέρονται στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου θα συνεχιστεί η κουβέντα, παρόντος του πρωθυπουργού.

Βγαίνοντας από τη σύσκεψη ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, δήλωσε πως οι διαπραγματεύσεις πάνε καλά και ορισμένα θέματα θα κλείσουν ακόμη και σήμερα.

Η ουσία είναι ότι στην κυβέρνηση σίγουρα θα επιθυμούσαν να ταξιδέψει ο πρωθυπουργός με τον υπουργό Οικονομικών στις Βρυξέλλες με μία καταρχήν συμφωνία στις βαλίτσες τους΄, με το τοπίο, πάντως, να παραμένει θολό.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ