Νοβότνι: Το πρόβλημα της Ελλάδας πηγάζει από την οικονομική πολιτική - iefimerida.gr

Νοβότνι: Το πρόβλημα της Ελλάδας πηγάζει από την οικονομική πολιτική

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ο Έβαλντ Νοβότνι, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, σε συνέντευξη που παραχώρησε σήμερα στην αυστριακή εφημερίδα Kurier, μιλά για ευρω-κρίση.

«Η Ελλάδα έχει υψηλό δημοσιονομικό έλλειμμα και υψηλό έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών και δεν είναι αυτή τη χρονική περίοδο σε θέση να χρηματοδοτηθεί στις αγορές. Αυτή τη στιγμή, το πρόβλημα είναι το μεσοπρόθεσμο της χρηματοδότησης. Τώρα βρίσκονται σε εξέλιξη διαπραγματεύσεις. Αλλά, θέλω να τονίσω: πρόκειται για μια ευρώ-κρίση. Το ευρώ εκπληρώνει όλες του τις λειτουργίες και ήδη το ένα τρίτο των συναλλαγματικών αποθεμάτων παγκοσμίως γίνονται με το ευρώ», τονίζει μεταξύ άλλων ο Νοβότνι.

Στην ερώτηση της εφημερίδας, εάν θα έπρεπε πριν από 13 μήνες να είχαν προβλέψει ότι τα χρήματα δεν θα επαρκούσαν για την Ελλάδα, ο Νοβότνι απαντά: «Τότε θεωρούσαμε ότι η Ελλάδα θα καταφέρει να ανακτήσει την οικονομία της πιο γρήγορα. Τώρα βρισκόμαστε στο τρίτο έτος της ύφεσης. Μάθαμε να είμαστε περισσότερο προσεκτικοί με τις προοπτικές. Παρά όμως τα υπάρχοντα προβλήματα, οι μέχρι στιγμής μεταρρυθμίσεις είναι εντυπωσιακές».

Ωστόσο, όπως υποστηρίζει ο Νοβότνι, χωρίς μεγάλη θέληση στην Ελλάδα, δεν θα υπάρξουν μεγάλες αλλαγές, και ως εκ τούτου οι χρηματοδότες απαιτούν κομματική συναίνεση στην Ελλάδα: «Πρόκειται για την ταχεία εξάλειψη του διπλού ελλείμματος μέσω της εξοικονόμησης χρημάτων, την αύξηση του φόρου και τους περιορισμούς στον τομέα της κατανάλωσης. Και αυτό έχει να κάνει με τη διαρθρωτική αλλαγή, η οποία συνήθως είναι ένα μακροπρόθεσμο ζήτημα».

Σύμφωνα πάντοτε με τον ίδιο, αν η Ελλάδα καταφέρει τη ριζοσπαστική είσπραξη φόρων, την υποβάθμιση των προστατευόμενων περιοχών και την αποσαφήνιση της ιδιοκτησίας, τότε θα γίνει πιο ελκυστική για τους ξένους επενδυτές: «Ήδη έχουν γίνει τα πρώτα βήματα. Οι εξαγωγές έχουν αυξηθεί το πρώτο τρίμηνο του χρόνου. Και αυτό γιατί οι ελληνικές επιχειρήσεις ήθελαν να αποφύγουν τα προβλήματα στην ελληνική αγορά».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ