Νυχτερινά βήματα προόδου στη σύσκεψη υπουργών με την Τρόικα - iefimerida.gr

Νυχτερινά βήματα προόδου στη σύσκεψη υπουργών με την Τρόικα

Νυχτερινά βήματα προόδου στη σύσκεψη υπουργών με την Τρόικα
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Προς τελικές συμφωνίες φαίνεται προς οδεύουν Τρόικα και υπουργεία, καθώς τα σημάδια της πολύωρης βραδινής σύσκεψης της Δευτέρας για όλα τα καυτά θέματα της ατζέντας δείχνουν πως οι εκπρόσωποι των δανειστών βάζουν λίγο «νερό στο κρασί τους».

Το πρώτο θέμα για το οποίο φάνηκε ότι γεφυρώνεται η διαφορά, ήταν αυτό της ρύθμισης των προβληματικών δανείων και, όπως σημείωσε παράγοντας του υπουργείου Ανάπτυξης, «η Τρόικα φαίνεται ότι κάνει ένα βήμα πίσω για την ρύθμιση των δανείων των υπερχρεωμένων νοικοκυριών και έρχεται πιο κοντά σε εμάς», συμπληρώνοντας ότι δεν θα είχε κανένα νόημα μια ρύθμιση που θα απείχε πολύ από το αρχικό σχέδιο. Αποφάσεις, πάντως, δεν ελήφθησαν καθώς αναμένεται νέα συνάντηση σήμερα με τεχνικά κλιμάκια της Τρόικα.

Στο μέτωπο των «δίδυμων» ρυθμίσεων οφειλών, είναι πολύ πιθανόν να επέλθει συμφωνία την Τρίτη, στη σύσκεψη που θα πραγματοποιηθεί με τεχνικά κλιμάκια της Τρόικα στην Καραγιώργη Σερβίας, όπου θα συμμετέχει ο διοικητής του ΙΚΑ και ο Γ.Γ. Δημοσίων Εσόδων.

«Μας ικανοποιεί η θετική υποδοχή μίας ρεαλιστικής και βιώσιμης για τα ταμεία πρότασης. Δεν έχουμε αντίρρηση να είναι κοινής λογικής ρύθμιση αλά δεν μπορεί να είναι ταυτόσημη» σημείωνε υπηρεσιακός παράγοντας του υπουργείου Εργασίας, με φόντο τις πληροφορίες που αναφέρουν ότι η Τρόικα έχει ρίξει νερό στο κρασί της, αποδεχόμενη έως 48 δόσεις για την έκτακτη ρύθμιση οφειλών προς τα Ταμεία και έως 18 δόσεις για το μόνιμο πλαίσιο ρύθμισης, αντί των 36 και 12 δόσεων αντιστοίχως που ζητούσε έως χθες.

Όσον αφορά, πάντως, τη ρύθμιση οφειλών προς το Δημόσιο, πληροφορίες αναφέρουν ότι η Τρόικα δεν ανεβάζει το πήχη των δόσεων πάνω από τις 36.

Σημειωτέον ότι, με βάση τα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας το σύνολο των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία ανέρχεται σε 15 δισ. ευρώ, ενώ μόνο προς τον ΟΑΕΕ τα χρέη φθάνουν τα 5,9 δισ. ευρώ και από τις 798.000 ενεργές επιχειρήσεις, οι 392.000 επιχειρήσεις έχουν οφειλές.

Μεγάλα «αγκάθια» κινητικότητα και απολύσεις στο Δημόσιο

Οι διαπραγματεύσεις των εκπροσώπων ΔΝΤ, ΕΕ και ΕΚΤ με το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης για τα ζητήματα της κινητικότητας και των απολύσεων παραμένουν σκληρές, ωστόσο, φαίνεται να υπάρχει ένα πρώτο σημείο σύγκλισης.

Πηγές του υπουργείου, εκπρόσωπος του οποίος δεν παραβρέθηκε στην πολύωρη συνάντηση με τους δανειστές, τονίζουν ότι ο υπουργός Αντώνης Μανιτάκης, έχει παραδώσει στην Τρόικα το σχέδιο για τη μεταρρύθμιση στο δημόσιο, αλλά απομένουν αρκετά τεχνικής υφής ζητήματα.

Από το περιβάλλον του υπουργού διαρρέεται ότι δεν του ζητήθηκε να βρεθεί στην απογευματινή σύσκεψη της Δευτέρας, κάτι που μπορεί να έχει διττή ερμηνεία.

Φέρεται, ακόμη, πως ο υπουργός, που έχει ταχθεί, όπως και η τρικομματική κυβέρνηση, κατά των τυφλών απολύσεων, προσπαθεί με κάθε τρόπο να κάπψει τις ενστάσεις της Τρόικα για την ένταξη 25.000 υπαλλήλων σε διαθεσιμότητα και εν συνεχεία στην κινητικότητα, που αποτελεί και προϋπόθεση του μνημονίου.

Παράλληλα, σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πηγές, το υπουργείο έχει δεσμευτεί ότι θα απομακρύνει τους επίορκους, τους ακατάλληλους υπαλλήλους, όπως τους «κοπανατζήδες», τους κατά «φαντασίαν ασθενείς» και όσους χρησιμοποίησαν πλαστά πτυχία και μεταπτυχιακά, καθώς έχει ξεκινήσει ήδη το ξεσκόνισμα όλων των υπηρεσιακών φακέλων.

Επιπλέον, από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης επισημαίνουν ότι το αρχικό αίτημα για απομάκρυνση 150.000 υπαλλήλων, συνολικά, από τον Δημόσιο τομέα μέχρι το 2015 θα επιτευχθεί χωρίς απολύσεις,καθώς μόνο τους τελευταίους 15 μήνες έχουν συνταξιοδοτηθεί πάνω από 75.000 υπάλληλοι. Ταυτόχρονα, τηρείται πιστά η δέσμευση για μία πρόσληψη για κάθε πέντε αποχωρήσεις, ενώ υπάρχει σε ορισμένους τομείς και πάγωμα των προσλήψεων. Μάλιστα, ο κ. Μανιτάκης εκτιμά ότι οι αποχωρήσεις από το δημόσιο μπορεί να φτάσουν και τις 180.000 μέχρι το 2015 και ως εκ τούτου να υπάρξει πρόβλημα με την εύρυθμη λειτουργία του δημόσιου τομέα.

Εντονες διαφωνίες για το «χαράτσι»

Τριγμούς και δυσκολίες, ωστόσο, προκαλούν οι συνεχόμενες πιέσεις των εκπροσώπων των δανειστών για α διατηρηθεί το ειδικό τέλος ακινήτων στους λογαριασμούς της ΔΕΗ και για το 2013, κάτι με το οποίο είναι κατηγορηματικά αντίθετη η ΔΗΜΑΡ τονίζοντας ότι «δεν μπορεί να δεχτεί την επιμήκυνση ενός κοινωνικά άδικου φόρου στο όνομα μιας αμφισβητήσιμης αποτελεσματικότητας. Η κυβερνητική δέσμευση για «σταδιακή διόρθωση των αδικιών» πρέπει να υλοποιηθεί».

Σημειωτέον ότι η πρόταση αυτή της Τρόικα προκαλεί δυσφορία και στους κόλπους του ΠΑΣΟΚ.

ΠΑΣΟΚ: Η κοινωνία δεν αντέχει νέα μέτρα

Η Ιπποκράτους από την πλευρά της επισημαίνει ότι η οικονομία, η κοινωνία και η πολιτική ζωή του τόπου δεν αντέχει νέα μέτρα λιτότητας και πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα περιοριστικού χαρακτήρα διατυπώνει για τις συζητήσεις κυβέρνησης - Τρόικα το ΠΑΣΟΚ, όπως αναφέρουν στελέχη της Ιπποκράτους, που υπογραμμίζουν την ανάγκη να προηγηθεί συμφωνία για το μακροοικονομικό πλαίσιο και την επιμήκυνση της περιόδου δημοσιονομικής προσαρμογής.

«Οι αποκλίσεις που δημιουργούνται λόγω της ύφεσης στα φορολογικά έσοδα και στα έσοδα των ασφαλιστικών ταμείων, πρέπει να αντιμετωπιστούν με πολιτικές ενίσχυσης της ανάπτυξης» σημειώνουν και χαρακτηρίζουν ζήτημα «πρωταρχικής σημασίας» την αντιμετώπιση της ανεργίας, για το οποίο επιμένουν στην άμεση εφαρμογή της πρότασής του για ένα μεγάλο πρόγραμμα που θα χρηματοδοτηθεί με υφισταμένους εσωτερικούς πόρους και τη μεταφορά κονδυλίων του ΕΣΠΑ από τα Διαρθρωτικά Ταμεία στο Κοινωνικό Ταμείο.

Για τη φορολογία ακινήτων θέση του ΠΑΣΟΚ είναι η αντικατάσταση του ειδικού τέλους με ενιαίο φόρο ακινήτων, με αφορολόγητο 50.000 ευρώ και προοδευτική κλίμακα, ενώ επιμένει στην ανάγκη για αξιολόγηση προσώπων και υπηρεσιών του Δημοσίου και εφαρμογή του προγράμματος κινητικότητας των δημοσίων υπαλλήλων.

«Γκάζια» από το ΤΑΙΠΕΔ

Οι εξελίξεις στο Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου μπορεί να προκάλεσαν αναταραχή, αναφορικά με τα χρονοδιαγράμματα για τις αποκρατικοποιήσεις, στις οποίες επιμένει με έντονο τρόπο η Τρόικα, ωστόσο, ο ορισμός νέας ηγεσίας αναμένεται να βάλει νέα γκάζια στο επιτελείο.

Ηδη ανακοινώθηκε η πρόσκληση για την εκδήλωση ενδιαφέροντος για την πώληση και μίσθωση 28 δημοσίων κτιρίων και στις επόμενες ημέρες, υπό το άγρυπνο βλέμμα των δανειστών αναμένονται εξελίξεις και σε άλλα επείγοντα θέματα.

Την Τρίτη η Τρόικα στον Σαμαρά με τις τελικές λύσεις

Το μόνο σίγουρο είναι πως ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, θα υποδεχθεί το απόγευμα της Τρίτης (στις 18.00) τους εκπροσώπους ΔΝΤ, ΕΕ και ΕΚΤ για να ενημερωθεί για τις οριστικές αποφάσεις που αναμένεται να προκύψουν και από τις πρωινές συναντήσεις των τεχνικών κλιμακίων με τα επιτελεία των υπουργείων.

Στο κορυφαίο επίπεδο ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι δεν θα ληφθούν άλλα μέτρα λιτότητας ενώ δήλωσε ότι θα πρέπει σταδιακά να μειωθεί η φορολογία για να ενισχυθεί η επιχειρηματικότητα - μίλησε για ενιαίο συντελεστή φορολόγησης των επιχειρήσεων στο 15%.

Πιθανή κρίνεται, επίσης, και συνάντηση μεταξύ του υπουργού Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, με τον πρωθυπουργό το πρωί της Τρίτης για να τον ενημερώσει από πρώτο χέρι για τα αποτελέσματα των συζητήσεων με την Τροίκα.

Ο πρωθυπουργός αναχωρεί για τη Σύνοδο Κορυφής της Πέμπτης με κύριο μέλημα του ιδίου και της κυβέρνησης να έχουν κλείσει όλα τα ανοιχτά μέτωπα.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ