Την πολύκροτη «υπόθεση Ντρέιφους» ξαναζωντανεύει ο Ρομάν Πολάνσκι [βίντεο] - iefimerida.gr

Την πολύκροτη «υπόθεση Ντρέιφους» ξαναζωντανεύει ο Ρομάν Πολάνσκι [βίντεο]

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Αποτελεί μία από τις γνωστότερες και πιο πολύκροτες δίκες όλων των εποχών, η οποία προσέλαβε μυθικές διαστάσεις, διαιωνιζόμενη από την πένα του Εμίλ Ζολά, ο οποίος τη 13η Ιανουαρίου του 1898 δημοσίευσε στην πρώτη σελίδα της εφημερίδας L'Aurore το περίφημο «Κατηγορώ», το οποίο ουσιαστικά συνιστούσε μία ανοικτή επιστολή προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, όπου κατηγορούσε τους υπευθύνους της υπόθεσης για συγκάλυψη στοιχείων που είχε ως αποτέλεσμα την επιτέλεση μείζονος αδικίας εις βάρος του εβραϊκής καταγωγής Γάλλου λοχαγού του Πυροβολικού Αλφρέντ Ντρέιφους.

Συγκεκριμένα, η «υπόθεση Ντρέιφους» ξέσπασε το 1894, όταν ο λοχαγός κατηγορήθηκε για προδοσία, συνεπεία της ανακάλυψης από την Κρατική Υπηρεσία Πληροφοριών της Γαλλίας ανυπόγραφου αποκόμματος επιστολής που αναφερόταν στην αποστολή μυστικών εγγράφων προς τη Γερμανία και αφορούσαν την άμυνα της Γαλλίας. Το κατηγορητήριο βασίστηκε στην ομοιότητα του γραφικού χαρακτήρα του Ντρέιφους με εκείνον του συντάκτη της επιστολής.

Ακολούθησαν δίκες και ανατροπές του σκηνικού που διήρκεσαν χρόνια και κατέληξαν στην πλήρη αποκατάσταση του ονόματος του Λοχαγού Ντρέιφους τον Ιούλιο του 1906.

Σήμερα, έναν αιώνα μετά την πολύκροτη δίκη και τις αναπάντεχες τροπές της, ο απόρρητος στρατιωτικός φάκελος της υπόθεσης αποχαρακτηρίστηκε και αναρτήθηκε στο διαδίκτυο από τη Διεύθυνση Ιστορίας του υπουργείου Άμυνας της Γαλλίας.

Ταυτόχρονα όμως με την παραπάνω είδηση ήρθε στη δημοσιότητα και το νέο ότι ο Ρομάν Πολάνσκι ετοιμάζει την κινηματογραφική απόδοση της υπόθεσης Ντρέιφους με τίτλο «D».

Άλλωστε δεν είναι λίγα τα κοινά σημεία μεταξύ των δύο αντρών: η εβραϊκή καταγωγή, οι πολύκροτες δίκες, η αμαύρωση του ονόματός τους...

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ