Ποια είναι η δισεκκατομυριούχος Κινέζα μπλόγκερ που θέλει να αγοράσει το ακριβότερο κτίριο των ΗΠΑ [εικόνες & βίντεο]

Στο «παιχνίδι» της αγοράς του ιστορικότερου αρχιτεκτονήματος των ΗΠΑ, του θρυλικού κτιρίου της General Motors στη Νέα Υόρκη, μπαίνει δυναμικά η Κινέζα μεγιστάνας Zhang-Xin, τη στιγμή που στη χώρα της βρίσκεται στο μικροσκόπιο των κυβερνητικών υπηρεσιών. Η ίδια κάνει λόγο για ανάγκη άμεσου εκδημοκρατισμού της Κίνας.

Συγκεκριμένα, η Zhang και η οικογένειά της φέρονται να βρίσκονται σε προχωρημένες συζητήσεις με σκοπό την εξαγορά του 40% του περίφημου κτιρίου με την «ατέλειωτη» μαρμάρινη όψη των 215 μέτρων, το οποίο φιλοξενεί την FAO Schwartz, καθώς και τη ναυαρχίδα της αλυσίδας καταστημάτων Apple.

Η Zhang, η οποία διατελεί χρέη CEO στη μεγαλύτερη εταιρεία ακινήτων του Πεκίνου και της Σαγκάης, έρχεται να προστεθεί σε μία μακρά λίστα Κινέζων επενδυτών, οι οποίοι «εποφθαλμιούν» την αγορά ακινήτων των ΗΠΑ, κατά το παράδειγμα των Ιαπώνων επενδυτών της δεκαετίας του '80 και του '90, που είχαν αγοράσει εμβληματικά κτίρια όπως το Κέντρο Ρόκφελερ και το θέρετρο για γκολφ του Πέμπλ Μπιτς.

Η υπό συζήτηση τιμή του νεοϋρκέζικου κτιρίου, σύμφωνα με την Wall Street Journal, αναμένεται να φτάσει τα 3.4 δισ. δολάρια, πράγμα που το καθιστά το πλέον ακριβότερο κτίριο των ΗΠΑ.

-Mία άκρως παραγωγική μπλόγκερ

Η Zhang «ποστάρει» καθημερινά από το iPad της στη γνωστή στην Άπω Ανατολή πλατφόρμα μικρο-μπλόγκινγκ Sina Weibo, η οποία είναι η κινεζική εκδοχή του Twitter. Την ακολουθούν περί τα 5.000.000 «πιστοί», οι οποίοι διαβάζουν ό,τι γράφει για ένα ευρύ φάσμα θεμάτων, όπως το πρόβλημα της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στο Πεκίνο, το ζήτημα της οπλοκατοχής στις ΗΠΑ, το μακελειό στο Νιούταουν και την υπόθεση Όσκαρ Πιστόριους.

-Η προσωπική ζωή ενός θηλυκού μεγιστάνα

Η Zhang ανήκει σε μία τάξη Κινέζων επιχειρηματιών, οι οποίοι επέστρεψαν στην «πατρίδα» αφού πρώτα εργάστηκαν στη Δύση και είναι γνωστοί υπό το όνομα hai gui που σημαίνει «θαλάσσιες χελώνες» και χρησιμοποιείται ως μεταφορά για τους πετυχημένους νέους που γύρισαν από τη θάλασσα. Ως έφηβη μετακόμισε στο Χονγκ-Κονγκ, όπου εργάστηκε σε ένα εργοστάσιο ένδυσης και εν συνεχεία σπούδασε στα Πανεπιστήμια του Σάσεξ και του Κέιμπριτζ για να καταλήξει να εργαστεί για την Γκόλντμαν Σακς. Επιστρέφοντας στην Κίνα παντρεύτηκε τον νυν σύζυγό της Pan Shiyi, με τον οποίο ίδρυσαν το 1995 την εταιρεία SOHO China, που μέσα σε 10 χρόνια μεταμορφώθηκε στη μεγαλύτερη εταιρεία ακινήτων της Κίνας.

Συγκαταλεγόμενοι στα πλουσιότερα και πιο πετυχημένα ζευγάρια της χώρας, οι Zhang και Pan κατάφεραν να απολαμβάνουν τη συντροφιά μεγιστάνων όπως ο Ρούπερτ Μέρντοχ.

-Ακτιβίστρια για τον εκδημοκρατισμό της Κίνας

Η Zhang, όπως και όλες οι πετυχημένες γυναίκες του είδους της, εσχάτως εμπλέκεται και με τα κοινά, παρ' όλο που δηλώνει α-πολιτική, στρεφόμενη προς τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις που οφείλει να εγκολπωθεί το κινεζικό κράτος προς την κατεύθυνση του εκδημοκρατισμού, αλλά και προς άλλα ζητήματα, όπως το φλέγον της ατμοσφαιρικής ρύπανσης.

«Ο λόγος για τον οποίο η Κίνα δεν έχει το δικό της Στιβ Τζομπς είναι γιατί φροντίζει να καταπνίξει κάθε ρανίδα δημιουργικότητας», φέρεται να έχει δηλώσει η ίδια.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ