Μπρα-ντε-φερ: Τι απαιτεί η Τρόικα – Οι «κόκκινες γραμμές» της κυβέρνησης - iefimerida.gr

Μπρα-ντε-φερ: Τι απαιτεί η Τρόικα – Οι «κόκκινες γραμμές» της κυβέρνησης

Μπρα-ντε-φερ: Τι απαιτεί η τρόικα – Οι «κόκκινες γραμμές» της κυβέρνησης
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Την αισιοδοξία τους για μία αίσια έκβαση των συζητήσεων με την Τρόικα εκφράζουν οι αξιωματούχοι της ελληνικής κυβέρνησης, τη στιγμή που οι διαπραγματεύσεις με τους εκπροσώπους των δανειστών βρίσκονται σε μία πολύ κρίσιμη καμπή.

Χαρακτηριστική ήταν η δήλωση του υπουργού Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό, νωρίς το απόγευμα του Σαββάτου, στο Μέγαρο Μαξίμου. Ο κ. Στουρνάρας τόνισε πως θα υπάρξει συμφωνία καθώς, όπως είπε, «πάντα υπάρχει λύση για όλα», επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι η Τρόικα έχει έρθει με θετική διάθεση.

Λίγη ώρα νωρίτερα, ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς είχε εκφράσει (και αυτός) την αισιοδοξία του για την αίσια έκβαση των διαπραγματεύσεων με την Τρόικα.

Ο πλήρης διάλογος Στουρνάρα με δημοσιογράφους

«Δημοσιογράφος: Κύριε υπουργέ, πόσο κοντά και πόσο μακριά είμαστε από το να υπάρξει λύση ή εμπλοκή κατά την αυριανή σας συνάντηση;

Στουρνάρας: Κοιτάξτε, πάντα υπάρχουν λύσεις. Θα τις βρούμε, αυτές ψάχνουμε τώρα.

Δημοσιογράφος: Η διάθεση των εκπροσώπων της τρόικα ποια είναι;

Στουρνάρας: Είναι θετική.

Δημοσιογράφος: Επειδή είχαμε σήμερα, όμως, και το μήνυμα που έστειλε ο Πρωθυπουργός ότι δεν πρόκειται να υπάρξουν νέα μέτρα. Εσείς από αυτό που καταλαβαίνετε...

Στουρνάρας: Μίλησε για μέτρα λιτότητας. Υπάρχουν αποκρατικοποιήσεις, υπάρχουν διαρθρωτικές αλλαγές, υπάρχει φοροδιαφυγή, υπάρχουν πολλά μέτρα.

Δημοσιογράφος: Αυτή η αισιοδοξία σας έχει να κάνει και με τα υπόλοιπα μέτρα που είναι στο τραπέζι;

Στουρνάρας: Ναι, με όλα.

Δημοσιογράφος: Εννοώ και για το δημόσιο και για την ιστορία των χρεών προς τις εφορίες. Εκεί πιστεύετε θα υπάρξει λύση;

Στουρνάρας: Θα βρούμε λύσεις σε όλα τα θέματα.

Δημοσιογράφος: Είμαστε κοντά;

Στουρνάρας: Είμαστε κοντά, βεβαίως. Ναι. Ευχαριστώ πολύ».

Η Τρόικα δεν συμμερίζεται την κυβερνητική αισιοδοξία

Ωστόσο, από την πλευρά τους, οι εκπρόσωποι των δανειστών δεν αντιμετωπίζουν με την ίδια αισιοδοξία τις διαπραγματεύσεις. Μάλιστα, αναφέρουν πως χάθηκε πολύτιμος χρόνος καθώς δεν ήταν καλά προετοιμασμένη η ελληνική πλευρά και αναρωτιούνται εάν η εικόνα που δίνει η κυβέρνηση είναι απόρροια ενός τακτικού ελιγμού ή απλώς φαίνεται ξεκάθαρα η αδυναμία της να ανταποκριθεί στις δεσμεύσεις που έχει υποσχεθεί.

Το γεγονός αυτό έχει ως συνέπεια να εμποδίζεται η υλοποίηση του αρχικού σχεδίου, το οποίο προέβλεπε πως η διαπραγμάτευση και η εκπλήρωση των προαπαιτούμενων θα είχαν τελειώσει έως τις 4 Απριλίου, έτσι ώστε στην προγραμματισμένη συνεδρίαση του Euroworking Group, να εκταμιευθεί η δόση των 2,8 δισ. ευρώ. Ωστόσο, όπως σημειώνουν στελέχη της Τρόικα, εάν δεν «τρέξουν» οι εξελίξεις τις επόμενες ημέρες, «δύσκολα θα προλάβουμε».

Κυβερνητικό «όχι» σε νέα λιτότητα

Η βασική επιθυμία της κυβέρνησης είναι να μην υπάρχουν περαιτέρω μέτρα λιτότητας. Στο θέμα αυτό αναφέρθηκε τόσο ο πρωθυπουργός, όσο και ο υπουργός Οικονομικών.

Ο κ. Σαμαράς, μιλώντας το Σάββατο στην πολιτική επιτροπή της Νέας Δημοκρατίας, διαβεβαίωσε πως δεν θα υπάρξουν νέα μέτρα λιτότητας, τονίζοντας μάλιστα ότι σκοπός της κυβέρνησης είναι σιγά-σιγά να υπάρξουν μέτρα ανακούφισης. Λίγη ώρα αργότερα, ο κ. Στουρνάρας συμφώνησε απόλυτα με τον πρωθυπουργό, λέγοντας πως υπάρχουν και άλλα μέτρα όπως η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και οι αποκρατικοποιήσεις.

«Σκληρό το παζάρι»

Το βασικό εμπόδιο φαίνεται ότι είναι οι αλλαγές στο Δημόσιο, που αποτελούν, άλλωστε, προαπαιτούμενο για τη δόση του Μαρτίου. Υψηλόβαθμος αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών απέφυγε να απαντήσει στο εάν η Τρόικα ζητά απολύσεις, αλλά επιβεβαίωσε ότι πρέπει να ικανοποιηθούν τα προαπαιτούμενα. Στόχος της κυβέρνησης, όπως έχει ήδη δηλώσει, είναι η άμεση απόλυση 7.000 επίορκων δημόσιων υπαλλήλων.

Το θέμα των απολύσεων στο Δημόσιο παραμένει ως μεγάλο «αγκάθι» στις διαπραγματεύσεις, ωστόσο σε αυτό έχουν προστεθεί το θέμα της ρύθμισης των ληξιπρόθεσμων οφειλών, όσο και το ζήτημα της είσπραξης του Τέλους Ακινήτων. Η Τρόικα έχει εκφράσει τον προβληματισμό της στην περίπτωση της μεταφοράς της είσπραξης του Τέλους Ακινήτων από τη ΔΕΗ στις εφορίες, με το αιτιολογικό πως ενδεχομένως οι εισπράξεις να μην είναι ανάλογες.

Παράλληλα, οι δανειστές εξακολουθούν να είναι αρνητικοί στο θέμα της μείωσης του ΦΠΑ στην εστίαση, ενώ παραμένουν οι διαφωνίες για το θέμα των ληξιπρόθεσμων οφειλών. Αναφορικά με το τελευταίο, οι διαφορές εντοπίζονται στον αριθμό των δόσεων για τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών, το ύψος του ελάχιστου ποσού που θα κληθούν να καταβάλουν όσοι κάνουν χρήση της ρύθμισης, αλλά και τις διασφαλίσεις με την πλήρη εικόνα των χρηματοοικονομικών στοιχείων που οφείλει να έχει κάθε Ταμείο για να εντάξει οφειλέτες μεγάλων ποσών στη ρύθμιση της «ύστατης ευκαιρίας». Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, οι δανειστές δεν θα δεχθούν πάνω από 12 δόσεις για την πάγια ρύθμιση και θέτουν πλαφόν σε 36 για τη νέα ρύθμιση, για την οποία τα Ταμεία έχουν ζητήσει πάνω από 60 δόσεις για όλους όσοι έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές μέχρι 31.12.12 και καταβάλλουν κανονικά τις τρέχουσες.

Τέλος, πλήρες αδιέξοδο υπάρχει και στις ρυθμίσεις για τα ενημερωμένα ενυπόθηκα δάνεια. Η κυβερνητική πλευρά επιμένει ότι με το νομοσχέδιο που προωθεί, η «μαύρη τρύπα» που θα μείνει στους ισολογισμούς των τραπεζών θα κινείται περίπου στο 1 δισεκατομμύριο ευρώ, ενώ από την πλευρά των τραπεζών γίνεται εκτίμηση για τριπλάσιο ποσό, δηλαδή περίπου 3 δισ. κάτι το οποίο δεν γίνεται αποδεκτό από την Τρόικα. Φυσικά από όλες τις πλευρές γίνεται κατανοητή και αποδεκτή η ανάγκη της ρύθμισης, αλλά η διαφορά των εκτιμήσεων είναι χαώδης.

Ο «καλός», ο «κακός» και ο «άσχετος»

Διακριτούς ρόλους έχουν πάρει τα στελέχη της τρόικας στις διαπραγματεύσεις με την ελληνική κυβέρνηση. Σύμφωνα με την εφημερίδα «Το Βήμα», το ρόλο του... κακού έχει πάρει ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ, Πολ Τόμσεν, ενώ πιο ήπια στάση φέρεται να κρατά ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, Ματίας Μορς.

Στον κ. Τόμσεν αποδίδουν – μεταξύ άλλων – το εξής: «Να προχωρήσουν οι απολύσεις στο Δημόσιο και να μην καταργηθεί η είσπραξη του τέλους ακινήτων μέσω της ΔΕΗ, γιατί το Δημόσιο δεν μπορεί διαφορετικά να εισπράξει τους φόρους στα ακίνητα».

Αρκετά πιο μακριά από τους εκπροσώπους των δανειστών, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Der Standard», δήλωσε αισιόδοξος για την πορεία της χώρας μας, αν και δεν παρέλειψε να πει πως τα χειρότερα δεν έχουν περάσει: «Η Ελλάδα κάνει σημαντικά βήματα στην οικονομική της ανάκαμψη. Η Τρόικα μόλις μας παρέδωσε την έκθεσή της, στην οποία επιβεβαιώνεται ότι η Ελλάδα εφαρμόζει το πρόγραμμά της όπως έχει συμφωνηθεί. Το έλλειμμα μειώνεται, οι εξαγωγές αυξάνονται και την εβδομάδα αυτή είχαμε την πρώτη μείωση της ανεργίας», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ