CINETROLL: Η Τζούλια Ρόμπερτς διαφημίζει ψυχοφάρμακα με παρενέργειες στο μετρό - iefimerida.gr

CINETROLL: Η Τζούλια Ρόμπερτς διαφημίζει ψυχοφάρμακα με παρενέργειες στο μετρό

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ο Τάσος (ΤΑΖ) Θεοδωρόπουλος, χαπακώνεται και υπνοβατεί με δολοφονική χάρη.

ΠΑΡΕΝΕΡΓΕΙEΣ / SIDE EFFECTS

Βαθμολογία: 6 / 10

Αυτό δεν ήταν κινηματογραφική καριέρα. Ήταν σούπερ νόβα παραγωγικότητας και βραβείων, από την πρώτη κι όλα στιγμή, την πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του, «Σεξ, Ψέματα και Βιντεοταινίες» που το 1989, χάρισε στον 26χρονο μόλις τότε, Στίβεν Σόντερμπεργκ, το Χρυσό Φοίνικα του Φεστιβάλ των Κανών και την πρώτη του υποψηφιότητα για Όσκαρ. Για τα υπόλοιπα 24 χρόνια, ως σήμερα, ο Σόντερμπεργκ συνέχισε να κάνει κινηματογράφο και τηλεόραση, τόσο σαν σκηνοθέτης όσο και σαν παραγωγός, σε εξοντωτικούς ρυθμούς όχι μόνο παραγωγικότητας αλλά και μεταπήδησης από είδος σε είδος.

Κωμωδίες, αστυνομικά, δράσης, θρίλερ, κοινωνικά δράματα αλλά και εντελώς πειραματικές art house δουλειές διαδέχονταν η μία την άλλη, φιλοξενώντας σαν πρωταγωνιστές τη μισή a list του Χόλιγουντ που όχι τυχαία είναι κολλητοί του. Φτάνοντας ακόμα δύο φορές στα Όσκαρ, τη μία σαν υποψήφιος σκηνοθέτης για την «Έριν Μπρόγκοβιτς» και την άλλη καπαρώνοντας το χρυσό αγαλματίδιο της ίδιας κατηγορίας για το «Traffic". Kερδίζοντας ταυτόχρονα το μαζικό κοινό και φυσικά τα ταμεία, με την τριλογία του «Η συμμορία των 11,12,13» και πολύ πρόσφατα με τη στριπτίζ δραματική κωμωδία, «Magic Mike».

Για να αποφασίσει φέτος, να αποχαιρετήσει όπως ο ίδιος δήλωσε, για πάντα το σινεμά, και να αφοσιωθεί στη σκηνοθεσία τηλεοπτικών σειρών, εφ' όσον θεωρεί (και όχι άδικα) πως το συγκεκριμένο μέσο του προσφέρει πολύ μεγαλύτερο πεδίο δημιουργικής ελευθερίας και έκφρασης. Αποχαιρετισμός που γίνεται με τις «Παρενέργειες».

Ένα ατμοσφαιρικό θρίλερ ανατροπών και «ένοχης απόλαυσης» όπως ο ίδιος το χαρακτήρισε με χιτσκοκικό απόηχο. Και μια τίμια, πρωτοκλασάτη κινηματογραφική εμπειρία, που χωρίς να υπόσχεται τίποτα περισσότερο, εκπληρώνει με θαυμαστό σκηνοθετικό στιλ το στόχο της «ένοχης απόλαυσης». Μέσα στην οποία εντάσσονται πλήθος ανατροπών, από αυτές που οι δυσκοίλιοι κριτικοί, αποκαλούν «αναληθοφανείς». Χαρακτηρισμός που θα ήθελα πολύ να τον ψάξω μια μέρα, σε σχέση με το τι μπορεί να θεωρείται «αληθοφανές» στα μάτια του στερημένου και του μίζερου, ειδικά όταν πρόκειται για ξεκάθαρο στις προθέσεις του, ψυχαγωγικό σινεμά.

Σαφέστατα οι «Παρενέργειες» δεν είναι το κινηματογραφικό αριστούργημα (και δεν θέλουν να είναι να κάτι τέτοιο) ούτε η καλύτερη ταινία στην πληθωρική φιλμογραφία του Σόντερμπεργκ. Είναι όμως ένα καλοδουλεμένο, και προσεγμένο μέσα στην ψυχρή, ατμοσφαιρική του καλλιγραφία, παλιομοδίτικα κλασάτο θρίλερ, με κομψή ειρωνεία, που σε αποζημιώνει και σε τέρπει παρακολουθώντας το. Με ένα όπως πάντα, αστερά cast, με τους Τζουντ Λο, Ρούνι Μάρα, Κάθριν Ζέτα Τζόουνς και Τσάνιγκ Τέιτουμ, σε ένα παιχνίδι αλλαγής ρόλων και προθέσεων, μέχρι την τελευταία στιγμή.

Διατηρώντας προσωπικά, μια μικρή διαφωνία, ως προς την μάλλον ανεπαρκή σεναριακά εκμετάλλευση ενός ανεξερεύνητου κινηματογραφικά και πολλά υποσχόμενου θέματος, αυτό των ψυχοφαρμάκων και των φαρμακευτικών εταιρειών, σε σχέση με την τελική έκβαση της υπόθεσης και την έμφαση στις ανατροπές.

Η Έλεν, καταθλιπτική σύζυγος ενός πρόσφατα αποφυλακισμένου χρηματιστή αποπειράται να αυτοκτονήσει. Ο νέος της ψυχίατρος σε συμφωνία με την γιατρό που την παρακολουθούσε στο παρελθόν αποφασίζει να της χορηγήσει ένα καινούργιο αντικαταθλιπτικό. (Στις διαφημίσεις του χαπιού που βρίσκονται αναρτημένες στο μετρό, «πρωταγωνιστεί» το χαμογελαστό πρόσωπο της καλής φίλης του Σόντερμπεργκ, Τζούλια Ρόμπερτς, ως δείγμα της ευτυχίας που θα σου προσφέρει η χρήση του, σε μια σκηνή που αν ανοιγοκλείσεις τα μάτια σου, την έχασες).

Οι παρενέργειες όμως του φαρμάκου, προκαλούν στην Έλεν υπνοβασία και την οδηγούν στο να δολοφονήσει, υπνοβατώντας, το σύζυγό της. Πυροδοτώντας εξελίξεις και αποκαλύψεις αποκαλύψεων, σε μια υπόθεση, που όπως πάντα συμβαίνει σε αυτές τις ταινίες, κι αυτό θέλουμε κι εμείς, τίποτα και κανείς δεν είναι αυτό που φαίνεται.

*Στις αίθουσες από την Πέμπτη 8 Μαρτίου

***ακολουθήστε τον ΤΑΖ στο www.facebook.com/tazthebuzz ή στο www.twitter.com/klarinabourana . Κάντε LIKE στην επίσημη σελίδα του fb facebook.com/SigaikaProductions για να μαθαίνετε όσα χρειάζεστε, προκειμένου να καίτε τον εγκέφαλο (των άλλων) ή επικοινωνήστε στο terra_gelida@hotmail.com για μέιλ και υποθέσεις προσωπικής εκδίκησης.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ