Μάριος Σαλμάς: Δεν θα στερηθεί κανένας πολίτης το φάρμακό του - iefimerida.gr

Μάριος Σαλμάς: Δεν θα στερηθεί κανένας πολίτης το φάρμακό του

Μάριος Σαλμάς: Δεν θα στερηθεί κανένας πολίτης το φάρμακό του
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Θύελλα αντιδράσεων έχουν ξεσηκώσει οι δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού Υγείας Μάριου Σαλμά για «τεχνητή» έλλειψη φαρμάκων από την αγορά.

Ο κ. Σαλμάς έκαν λόγο για παράνομες επανεξαγωγές σε συνεργασία φαρμακαποθηκών και φαρμακοποιών, με τους τελευταίους να αντιδρούν άμεσα.

Όπως σημείωσε ο αναπληρωτής υπουργός, από τους μέχρι στιγμής ελέγχους διαπιστώθηκε πως 700 φαρμακεία επέστρεφαν φάρμακα σε πέντε φαρμακαποθήκες, αντί να τα διαθέτουν σε ασθενείς, ενώ δεσμεύτηκε να παρουσιάσει τα αναλυτικά στοιχεία τις προσεχείς ημέρες.

Παράλληλα, ο κ. Σαλμάς με δηλώσεις του στο Αθηναϊκό Πρακτορείο τόνισε πως ουδείς εκ των πολιτών θα στερηθεί το φάρμακό του και έκανε σαφές ότι δεν τίθεται θέμα απόσυρσης φαρμάκων από την ελληνική αγορά.

Οι φαρμακοποιοί αποδίδουν, από την πλευρά τους, την έλλειψη φαρμάκων στην τιμολογιακή πολιτική και τον ελλιπέστατο εφοδιασμό από τις πολυεθνικές εταιρείες. Επίσης, μιλούν για στοχοποίηση από την πλευρά της κυβέρνησης και για «αόριστους εκβιασμούς εκ του ασφαλούς».

Ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής Κώστας Λουράντος, υποστηρίζει ότι σύμφωνα με στοιχεία του ΕΟΦ, οι εξαγωγές φαρμάκων μειώνονται. Το 2005 οι εξαγωγές άγγιζαν το 1,2 δισ. ευρώ, το 2009 έφθασαν 650 εκ. και το 2012 δεν ξεπέρασαν τα 412 εκ.

«Σε ό,τι αφορά την εμπλοκή ολίγων φαρμακείων σε πωλήσεις προς τις αποθήκες με σκοπό την εξαγωγή, τονίζουμε ότι είναι απλή παρωνυχίδα στο πρόβλημα των ελλείψεων. Σε ποσοστό είναι μικρότερο του 1% των εξαγωγών» αναφέρει ο κ. Λουράντος.

Τέλος, ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων θεωρεί ότι βασική αιτία των ελλείψεων αποτελεί «η οικονομική κρίση, που λόγω έλλειψης ρευστότητας και περιορισμού των πιστώσεων έχει δυσχεράνει τις εμπορικές συναλλαγές μεταξύ εταιρειών - φαρμακαποθηκών - φαρμακείων».

Ο ΕΟΦ, προκειμένου να αντιμετωπίσει το πρόβλημα, έχει προβεί σε προσωρινή απαγόρευση εξαγωγών 71 φαρμάκων και ενημερώνει ότι δεν υπάρχει κίνδυνος για τη δημόσια υγεία, καθώς -όπως διαβεβαιώνει- έχει ήδη μεριμνήσει για τη συνέχιση της διάθεσης των αναντικατάστατων φαρμακευτικών προϊόντων, ώστε να μη δημιουργηθεί θεραπευτικό κενό.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ