CINETROLL: Αιματοβαμμένος σκηνοθέτης τρόμου, πίσω από το πιο θρυλικό κινηματογραφικό παραμύθι - iefimerida.gr

CINETROLL: Αιματοβαμμένος σκηνοθέτης τρόμου, πίσω από το πιο θρυλικό κινηματογραφικό παραμύθι

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ο Τάσος (ΤΑΖ) Θεοδωρόπουλος, πάει σινεμά με το ανιψάκι του και το ταΐζει παραισθησιογόνα μανιτάρια.

OZ, MEΓΑΣ ΚΑΙ ΠΑΝΤΟΔΥΝΑΜΟΣ / ΟΖ, ΤΗΕ GREAT AND POWERFUL

Βαθμολογία: 6 / 10

Μυστήριο τρένο ο Σαμ Ράιμι. Ξεκίνησε την καριέρα του σαν λατρεμένος cult αιματοβαμένος με το «Εvil Dead», αγαπήθηκε με πάθος από το mainstream κοινό για την τριλογία του «Spiderman» και έβγαλε χοντρά φράγκα σαν τηλεοπτικός παραγωγός της «Ζίνα», του «Ηρακλή» και του ντεμί σεζόν τσόντα «Σπάρτακου». Για να επανέλθει θριαμβευτικά στο προσκήνιο με τον καινούργιο «Μάγο του Οζ».

Σε ένα πανάκριβο (κόστισε 200 εκ. δολάρια), παιδικό 3D υπερθέαμα, ανεξάντλητης οπτικής μαγείας από τα στούντιο της Disney. To οποίο αφηγείται τα πριν, της πρωτότυπης κλασικής ταινίας, δηλαδή το πως ο μάγος του Οζ έγινε «Μάγος του Οζ». Επιστρατέυοντας στην καλλιτεχνική διεύθυνση και τα φαντασμαγορικά σκηνικά, τον υπεύθυνο για το οπτικό ντελίριο του «Avatar» και της «Αλίκης στη χώρα των θαυμάτων», Ρόμπερτ Στρόμπεργκ.

Μαζί με ένα ονειρεμένα χολιγουντιανό cast που αποτελείται από τους Τζέιμς Φράνκο, Μίλα Κούνις, Ρέιτσελ Βάιζ και Μισέλ Ουίλιαμς. Με απόλυτο σεβασμό απέναντι στο φροϋδικό υπόβαθρο της μυθολογίας από τη σειρά βιβλίων του Λάιμαν Φρανκ Μπάουμ, την αισθητική και την ατμόσφαιρα της πρωτότυπης ταινίας του 1939 αλλά και την ίδια την μαγεία και την ψευδαίσθηση του κινηματογραφικού μέσου.

Αν ήμουν 10χρονο, είμαι σχεδόν σίγουρος πως θα ζητούσα από τους γονείς μου να πηγαίνουν κάθε εβδομάδα να δω αυτόν εδώ τον Οζ. Δυστυχώς δεν είμαι όμως. Που σημαίνει ότι για να απολαύσεις την ταινία, οφείλιες να 'μεταφερθείς' στα πιο αθώα κομμάτια του υποσυνειδήτου σου. Όχι πως δεν υπάρχουν στην ταινία, χαρές για τους ενήλικους. Απλά αυτές οι χαρές, για να τις χαρείς, προϋποθέτουν γνώση του σύμπαντος του «Οζ» και λατρεία για την ψευδαίσθηση του σινεμά, που σαν εφέυρεση παίζει μεγάλο ρόλο στην υπόθεση. Διαφορετικά θα βαρεθεις.

Πάνω σε αυτήν τη σύμβαση, είναι δομημένες και οι καρτουνίστικες ερμηνείες όλων των πρωταγωνιστών. Με τη Μισέλ Ουίλιαμς, στο ρόλο της καλής μάγισσας Γκλίντα, να έχει κοπιάρει εντυπωσιακά τη ζαχαρωμένη λοβοτομή καλοσύνης της Γκλίντα από την πρωτότυπη ταινία. Και τη σεναριακή κατεύθυνση, να ακολουθεί κι αυτή πιστά τη δομή και το σκεπτιικό του πρωτότυπου, όσον αφορά τις αντιστοιχείες του ασπρόμαυρου κόσμου του Κάνσας και των ηρώων του, με τον τεχνικολόρ κόσμο του «Οζ».

Και το διακριτικό αλλά ευπρόσδεκτο σχόλιο πάνω στο τίμημα της ενηλικίωσης, των δαιμόνων του υποσυνείδήτου και της αντιμετώπισης των φόβων μας. Χωρίς βέβαια, όλο αυτό, να αναιρεί την αίσθηση κάποιες στιγμές, για ακόμα ένα «αμείλίκτα» υπολογισμένο στη λεπτομέρεια του και τους στόχους του, εξαγνισμένο Χολιγουντιανό προϊόν οικογενειακής κατανάλωσης. Που έρχεται πολύ δεύτερο, όσον αφορά την ρεβιζιονίστικη επίσκεψη στο σύμπαν του «Οζ», μετά το τεράστιο σουξέ της σειράς βιβλίων του Γκρέγκορι Μαγκουάιρ με το ίδιο θέμα, και του βασισμένου σε αυτά υπερεπιτυχημένου μιούζικαλ «Wicked» που επίσης ετοιμάζεται η κινηματογραφική μεταφορά του.

*Κυκλοφορεί στις αίθουσες από την Πέμπτη 7 Μαρτίου

**ακολουθήστε τον ΤΑΖ στο www.facebook.com/tazthebuzz ή στο www.twitter.com/klarinabourana. Κάντε LIKE στην επίσημη σελίδα του fb www.facebook.com/SigaikaProductions για να μαθαίνετε όσα χρειάζεστε, προκειμένου να καίτε τον εγκέφαλο (των άλλων) ή επικοινωνήστε με το terra_gelida@hotmail.com για μέιλ και υποθέσεις προσωπικής εκδίκησης.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ