Πέθανε ο θρυλικός ρόκερ Αλβιν Λι – Συνθέτης του I' d love to change the world [βίντεο] - iefimerida.gr

Πέθανε ο θρυλικός ρόκερ Αλβιν Λι – Συνθέτης του I' d love to change the world [βίντεο]

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Εφυγε στα 68 του χρόνια ο Βρετανός «μάγος» της κιθάρας Αλβιν Λι, ηγετική μορφή του θρυλικού συγκροτήματος Ten Years After, έπειτα από ξαφνική επιπλοκή στη διάρκεια μιας χειρουργικής επέμβασης ρουτίνας.

«Xάσαμε έναν λατρεμένο σύντροφο και πατέρα, ο κόσμος έχασε ένα μεγάλο μουσικό», γράφουν στην ιστοσελίδα του Λι η σύζυγος και οι κόρες του.

Ο Γκράχαμ Αλβιν Μπαρνς, περισσότερο γνωστός ως Αλβιν Λι, γεννήθηκε στο Νότιγχαμ πριν από 68 χρόνια και από πολύ μικρός έδειξε την αξία του.

Αρχισε να παίζει κιθάρα στα 13 του χρόνια και το 1960 σχηματίζει την μπάντα που έμελλε να γίνει θρύλος της βρετανικής ροκ, τους Ten years after, υπό το όνομα The Jaybirds, οι οποίοι θα μείνουν στην ιστορία με τραγούδια όπως το Hear me calling, το Love lika a man και το ανυπέρβλητο I'd love to change the world, που αποτέλεσε ύμνο των απανταχού ειρηνιστών και ονειροπόλων.

Αφού έκαναν το καθιερωμένο «αγροτικό» τους στις σκοτεινές σκηνές του Αμβούργου, ακολουθώντας τα χνάρια των Beatles, αρχίζουν να γίνονται ευρέως γνωστοί στο Λονδίνο το 1966 όταν είχαν ήδη αλλάξει το όνομά τους σε Ten years after με τον Λι να αναλαμβάνει τον πρώτο ρόλο τόσο στην κιθάρα όσο και στα φωνητικά.

Η μπάντα άρχιζε να αποκτά όλο και μεγαλύτερη φήμη και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού και κέρδισε μια θέση στο πάνθεον έπειτα από την εκρηκτική της εμφάνιση στο Woodstock το 1969.

Τα καλύτερα, όμως, δεν είχαν έρθει ακόμη για τον Αλβιν και την παρέα του οι οποίοι γνώρισαν ακόμη μεγαλύτερη επιτυχία στις αρχές της δεκαετίας του 1970 με το I' d love to change the world να παίζει ασταμάτητα σε ραδιόφωνα και κλαμπς.

Ωστόσο ο Λι επιθυμούσε να ασχοληθεί περισσότερο με το blues rock παρά με την pop και μοιραία το 1973 αφήνει το συγκρότημά του και ξεκινάει τη δική του πορεία που θα διανθιστεί με εξαιρετικές συνεργασίες όπως με τον Τζόρτζ Χάρισον, τον Αλμπερτ Λι, τον Ρόρι Γκάλαχερ και άλλους.

Συνέχισε να παράγει πετυχημένα άλμπουμ τόσο στη δεκαετία του 1980 όσο και του 1990 όπου συνεργάστηκε με άλλους ογκόλιθους όπως οι Rolling Stones και ο Τζον Μαγιάλ, ενώ έδινε ασταμάτητα συναυλίες σε όλο τον κόσμο.

Στην Ελλάδα, μάλιστα, γνώρισε μια δεύτερη επιτυχία έπειτα από περισσότερα από τριάντα χρόνια όταν το τραγούδι του I ' d love to change the world χρησιμοποιήθηκε σε διαφήμιση γνωστής εταιρείας κινητής τηλεφωνίας.

Ο άτυχος Αλβιν Λι είχε μόλις ολοκληρώσει το 14ο άλμπουμ του το οποίο και ετοιμαζόταν να παρουσιάσει στο Παρίσι στις 7 Απριλίου.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ