Θύελλα αντιδράσεων για το νέο σύστημα υποβολής ΦΠΑ - iefimerida.gr

Θύελλα αντιδράσεων για το νέο σύστημα υποβολής ΦΠΑ

Στα κάγκελα έμποροι και βιοτέχνες με το νέο σύστημα για τον ΦΠΑ
ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΠΟΥΣ

Ως χαριστική βολή χαρακτηρίζονται από έμπορους και βιοτέχνες οι αλλαγές που προωθεί το υπουργείο Οικονομικών στον τρόπο υποβολής δηλώσεων και απόδοσης ΦΠΑ, καθώς καταργείται τυπικά η δυνατότητα καταβολής σε δόσεις, όπως επίσης η δυνατότητα τμηματικής εξόφλησης στις περιπτώσεις όπου ο υπόχρεος δεν έχει υποβάλει δήλωση.

Από την πλευρά του το υπουργείο Οικονομικών απαντά ότι με το νέο σύστημα θα ωφεληθούν οι συνεπείς φορολογούμενοι κι ότι οι μόνοι που έχουν να φοβούνται είναι οι καθ' έξιν φοροφυγάδες, επισημαίνοντας ότι το 25% των υπόχρεων δεν υποβάλουν δηλώσεις και δεν αποδίδουν ΦΠΑ.

Σήμερα, με την υποβολή της δήλωσης ΦΠΑ, προκαταβάλλεται το 40% και η απόδοση του υπολοίπου μπορεί να γίνει σε 2 δόσεις αλλά με μηνιαία προσαύξηση 2%. Το οξύμωρο είναι ότι στην περίπτωση που ο υπόχρεος δεν υποβάλει καθόλου δήλωση, προβλέπεται μηνιαία προσαύξηση 3,5% αλλά δίνεται η δυνατότητα συμβιβασμού και εξόφλησης σε 6 μηνιαίες δόσεις!

Το νέο σχέδιο προβλέπει ότι με την υποβολή της δήλωσης θα πρέπει να αποδίδεται ελάχιστος φόρος 10 ευρώ (αυτό γίνεται για να διευκολυνθεί το λογισμικό του ΚΕΠΥΟ που δεν μπορεί να αναγνωρίσει μηδενική καταβολή) κι ότι η εξόφληση θα πρέπει να γίνεται στο τέλος του μήνα, με κατάργηση των δόσεων. Στην περίπτωση που ο υπόχρεος αποδίδει το φόρο εκπρόθεσμα, η οφειλή θα θεωρείται ληξιπρόθεσμη άρα θα επιβαρύνεται με προσαύξηση 1%, διευκολύνοντας έτσι μόνο όσους πληρώνουν με τους σημερινούς ρυθμούς. Αντιθέτως, για όσους δεν υποβάλουν καν δήλωση, η προσαύξηση περιορίζεται στο 2% αλλά καταργείται η δυνατότητα συμβιβασμού και εξόφλησης σε 6 μηνιαίες δόσεις.

Οπως επισημαίνουν υπηρεσιακοί παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών, τα θετικά του νέου σχεδίου, είναι ότι βεβαιώνεται ο φόρος εξαρχής και δεν θα απαιτείται έλεγχος για τον εντοπισμό των υπόχρεων και του οφειλόμενου φόρου, με αποτέλεσμα να καθυστερεί η βεβαίωση και η είσπραξη. Ως αρνητικά του νέου σχεδίου χαρακτηρίζονται η άσκηση πίεσης σε επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες, όπως επίσης ότι δεν αντιμετωπίζεται το πρόβλημα ρευστότητας στην αγορά.

Οπως λένε στελέχη της ΕΣΕΕ και της ΓΣΕΒΕΕ, σήμερα η συντριπτική πλειονότητα των εμπόρων πληρώνεται με μεταχρονολογημένη επιταγή αλλά καλείται να αποδώσει τον ΦΠΑ εδώ και τώρα με «ζεστό» χρήμα, που απλά δεν υπάρχει.

Αυτό που τρομάζει περισσότερο εμπόρους και βιοτέχνες είναι ότι η μη εμπρόθεσμη απόδοση του ΦΠΑ ως ληξιπρόθεσμη οφειλή, θα επισύρει και ποινικές κυρώσεις. Με βάση το ισχύον πλαίσιο προβλέπεται η άσκηση διώξεων μετά από τη συμπλήρωση 4μηνου από την ημερομηνία λήξης πληρωμής, όπως επίσης η υποχρέωση υποβολής μηνυτήριας αναφοράς αμέσως μετά την ολοκλήρωση του ελέγχου για μη απόδοση ή ανακριβή απόδοση ΦΠΑ- ΦΜΥ σε βαθμό κακουργήματος (πάνω από 75.000 ευρώ) ή εφόσον τα μη εκδοθέντα παραστατικά υπερβαίνουν τα 10, καθώς και για μη απόδοση ή ανακριβή απόδοση ΦΠΑ- ΦΜΥ σε βαθμό πλημμελήματος για έλεγχο με εντολή του υπουργού Οικονομικών.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ