Οι αντάρτες απειλούν να εκτελέσουν 20 κυανόκρανους στα σύνορα Συρίας - Ισραήλ - iefimerida.gr

Οι αντάρτες απειλούν να εκτελέσουν 20 κυανόκρανους στα σύνορα Συρίας - Ισραήλ

Οι αντάρτες απειλούν να εκτελέσουν 20 κυανόκρανους στα σύνορα Συρίας - Ισραήλ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Νέα μεγάλη κρίση σε υψηλό επίπεδο κινδυνεύει να ξεσπάσει στη Συρία, έπειτα, από την απαγωγή είκοσι κυανόκρανων στα Υψίπεδα του Γκολάν από ένοπλους που υπόκεινται στη συριακή αντιπολίτευση με τον ΟΗΕ να προβαίνει σε πολύ σκληρή ανακοίνωση για την απελευθέρωσή τους.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ «καταδίκασε σθεναρά σήμερα τη σύλληψη από ένοπλα μέλη της συριακής αντιπολίτευσης περισσοτέρων από είκοσι παρατηρητών των Ηνωμένων Εθνών» στα Υψώματα του Γκολάν και «απαίτησε την άμεση και άνευ όρων απελευθέρωσή τους».

Σε διακήρυξη που υιοθετήθηκε ομόφωνα, τα 15 μέλη του Συμβουλίου «ζητούν από όλα τα μέρη να συνεργαστούν» με τη Δύναμη Επιτήρησης της Εκεχειρίας στα Υψώματα του Γκολάν (FNUOD), για να διασφαλιστεί η "απόλυτη ασφάλεια" του προσωπικού.

Τη διακήρυξη διάβασε ο πρεσβευτής της Ρωσίας στον ΟΗΕ Βιτάλι Τσούρκιν, ο οποίος προεδρεύει του Συμβουλίου, το Μάρτιο, μετά από παρέμβαση στο Συμβούλιο του επικεφαλής των Επιχειρήσεων του ΟΗΕ για τη διατήρηση της ειρήνης, Ερβέ Λαντσού.

Ο Λαντσού είπε στους δημοσιογράφους ότι πρόκειται για «ένα πολύ σοβαρό περιστατικό» και ότι «διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε εξέλιξη.Όλες μας οι ομάδες έχουν κινητοποιηθεί», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με διπλωμάτες, οι παρατηρητές που έχουν συλληφθεί είναι Φιλιππινέζοι.

Ένας εκπρόσωπος του ΟΗΕ είχε προηγουμένως δηλώσει ότι οι παρατηρητές πραγματοποιούσαν μια "συνηθισμένη αποστολή ανεφοδιασμού" στο νότιο τμήμα των Υψωμάτων του Γκολάν, όταν συνελήφθησαν, και ότι μια ομάδα της FNUOD μεταβαίνει εκεί.

«Δεν υπήρξε καμία συμπλοκή αλλά οι αντιφρονούντες κατέλαβαν το φορτηγό» που μετέφερε τους παρατηρητές, διευκρίνισε ο Τσούρκιν.

«Πρόκειται για μια λεπτή κατάσταση, γιατί αυτή η διαχωριστική ζώνη δεν ελέγχεται ούτε από το Ισραήλ ούτε τη Συρία», υπογράμμισε.

Επιβεβαίωσε ότι οι Σύροι αντιφρονούντες που εμπλέκονται "είχαν ορισμένες απαιτήσεις που απευθύνονταν στη συριακή κυβέρνηση" χωρίς να διευκρινίσει ποιες είναι αυτές.

Στο μεταξύ η ΜΚΟ Human Rights Watch ανακοίνωσε ότι κάνει έρευνες για την ίδια ομάδα των ανταρτών που συνέλαβε τους 20 κυανοκράνους, σχετικά με την εκτέλεση Σύρων στρατιωτών που είχε αιχμαλωτίσει νωρίτερα αυτή την εβδομάδα.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες οι αντάρτες απαιτούν την αποχώρηση των δυνάμεων του Ασαντ από την περιοχή, καθώς σε διαφορετική περίπτωση θα εκτελέσουν τους ομήρους.

Ουσιαστικά η ανακοίνωση των Ηνωμένων Εθνών επιβεβαιώνει ένα βίντεο που αναρτήθηκε στο youtube και δείχνει περίπου τριάντα ένοπλους να σταματούν πομπή οχημάτων που μετέφερε παρατηρητές του ΟΗΕ και δηλώνουν ότι είναι μέλη της Συριακής αντιπολευσης.
Από την πλευρά του το Ισραήλ έχει διαμηνύσει ότι δεν πρόκειται να παραμείνει σιωπηλό όσο ο ΟΗΕ δεν κάνει κάτι και ο πόλεμος πλησιάζει τα σύνορα της χώρας.

Σημειωτέον ότι τα Υψίπεδα του Γκολάν περιήλθαν στον έλεγχο του Ισραήλ μετά το πόλεμο των έξι ημερών το 1967, ενώ οι δύο χώρες παραμένουν ουσιαστικά σε κατάσταση πολέμου.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ