Ο Τσίπρας παραδέχθηκε τον μεταπολιτευτικό Καραμανλή, αλλά κράτησε και αποστάσεις - iefimerida.gr

Ο Τσίπρας παραδέχθηκε τον μεταπολιτευτικό Καραμανλή, αλλά κράτησε και αποστάσεις

Ο Τσίπρας παραδέχθηκε τον μεταπολιτευτικό Καραμανλή
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Μεγάλη κουβέντα έγινε τις τελευταίες ημέρες για την παρουσία του επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, στο Μέγαρο Μουσικής, στην εκδήλωση του «Ιδρύματος Καραμανλής» για τα δεκαπέντε χρόνια από το θάνατο του Κωνσταντίνου Καραμανλή. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι το πρόσωπο των ημερών, ωστόσο, κατά την ομιλία, και αντίθετα στην παραφιλολογία των τελευταίων ημερών, κράτησε ίσες αποστάσεις.

Ξεκινώντας την ομιλία του ο Αλέξης Τσίπρας, τόνισε: «Ανήκω σε εκείνους που πιστεύουν ότι η Ιστορία δεν γράφεται από πρόσωπα, όσο σημαντικά κι αν είναι αυτά, αλλά από τους λαούς και την πάλη τους.

Ωστόσο, δεν μπορώ να παραγνωρίσω τον ιδιαίτερο ρόλο που παίζουν ξεχωριστές προσωπικότητες στη διαπάλη μέσα στις κοινωνίες, στη διαδρομή των εθνών, στην αέναη κίνηση προς τα μπρος».

Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι δεν μπορεί να αρνηθεί τον ιδιαίτερο ρόλο που μπορούν να παίξουν ξεχωριστές προσωπικότητες στην Ιστορία και «μια τέτοια ξεχωριστή προσωπικότητα υπήρξε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής».

Τονίζοντας ότι ο ίδιος ανήκει στους πολιτικούς αντιπάλους του Κωνσταντίνου Καραμανλή αναγνώρισε ότι ο πρώην πρωθυπουργός και πρόεδρος της Δημοκρατίας «κατάφερε να υπερβεί τα ασφυκτικά όρια που είχαν επιβάλει τόσο στη χώρα όσο και στην παράταξή του ο εμφύλιος και οι ξένοι προστάτες» και συμπλήρωσε ότι υπερέβη τον συντηρητισμό του σε μια Ελλάδα διχασμένη από το μετεμφυλιακό καθεστώς και την επτάχρονη δικτατορία».

«Αυτήν την υπέρβαση οφείλουμε όλες οι πολιτικές δυνάμεις να τη διαφυλάξουμε» ήταν τα λόγια του Αλέξη Τσίπρα.

Δεν παρέλειψε, βέβαια, να αναφερθεί στον «καραμανλισμό» της προ δικτατορίας εποχής ως αυταρχικού καθεστώτος, ωστόσο, σημείωσε ότι με την επιστροφή του στην Ελλάδα ήταν ένας άλλος Καραμανλής, καθώς «παραμένοντας μεν συντηρητικός, υπέρμαχος δηλαδή της διατήρησης και της εμπέδωσης του κοινωνικού καθεστώτος στο οποίο πίστευε και το οποίο για μας είναι καθεστώς συντήρησης και κοινωνικής αδικίας, εντούτοις ο Καραμανλής επέδειξε ταυτόχρονα ευαισθησίες, στις νέες πολιτικές και κοινωνικές ισορροπίες».

Κατά τον Αλέξη Τσίπρα ο Κωνσταντίνος Καραμανλής «αφουγκράστηκε τις νέες δημοκρατικές ανάγκες και κυρίως την ιστορική ανάγκη να οικοδομηθεί στη χώρα μια σταθερή δημοκρατική νομιμότητα».

«Ότι κατάφερε η προσφορά του στη χώρα να ξεπεράσει, σε ορισμένα σημεία, τα όρια της ιδεολογίας του. Ότι συνέβαλλε μαζί με τους ηγέτες των άλλων παρατάξεων στην εμπέδωση της κουλτούρας της ομαλής δημοκρατικής εναλλαγής. Μια κουλτούρα που πρέπει όλοι να διαφυλάξουμε» επισήμανε ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ.

«Ο Καραμανλής υπήρξε Ριζοσπαστικός στο συντηρητισμό του» είπε ο κ. Τσίπρας και δεν δίστασε σε μια δύσκολη περίοδο να προχωρήσει σε κρατικοποιήσεις πιστεύοντας ότι έτσι υπηρετούσε καλύτερα το δημόσιο συμφέρον.

Στο πιο πολιτικό κομμάτι της ομιλίας του, ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε ότι ο Κωνταντίνος Καραμανλής έδωσε προτεραιότητα στον δημόσιο τομέα ως φορέα ανάπτυξης και αλλαγής υπογραμμίζοντας: «Είχε συλλάβει πως κάθε μεγάλη προσπάθεια αλλαγής και μεταρρύθμισης μπορεί να ξεκινήσει μόνον από το Δημόσιο και ειδικά από τη δημόσια διοίκηση».

«Κι αυτό γιατί αγορά χωρίς δημόσια παρέμβαση δεν μπορεί να υπάρξει» επισήμανε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και συνέχισε «Είναι αυτό ακριβώς που με απόλυτο και δογματικό τρόπο αναποδογυρίζεται και στην Ευρώπη και στην Ελλάδα μετά τη δεκαετία του '90, με τις γνωστές επιπτώσεις πλέον στην τεράστια ανισοκατανομή του πλούτου και στη δομική κρίση των ευρωπαϊκών πολιτικών συστημάτων».

Συνέχισε επαναλαμβάνοντας ότι ο Κωνσταντίνος Καραμανλής ήταν συντηρητικός, ωστόσο, ήταν και πολιτικός και αντιλαμβανόταν τις ανάγκες του καιρού του.

Καταλήγοντας ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε ότι πολύ πιθανόν εάν ήταν σήμερα παρών ο Κωνσταντίνος Καραμανλής να σχολίαζε τα τεκταινόμενα με «τα γνωστά σε όλους... γαλλικά του».

«Σε κάθε περίπτωση θα ήθελα με ειλικρίνεια να σας καταθέσω την πεποίθηση, ότι από έναν ιδεολογικό και πολιτικό αντίπαλο του διαμετρήματος του Καραμανλή, έχουμε ακόμα και εμείς οι αριστεροί να αντλήσουμε πολύ χρήσιμα πολιτικά μηνύματα» δήλωσε ο κ. Τσίπρας τελειώνοντας την ομιλία του.

Φωτογραφία Eurokinissi

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ