Ερχεται ανασχηματισμός με πολιτικά πρόσωπα ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ - iefimerida.gr

Ερχεται ανασχηματισμός με πολιτικά πρόσωπα ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ

Ερχεται ανασχηματισμός με πολιτικά πρόσωπα ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Παρά το γεγονός ότι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου επιχείρησε χθες το βράδυ να ανακόψει τη συζήτηση για τον επερχόμενο ανασχηματισμό με ανακοίνωσή του η οποία κατέληγε με τη φράση «Τελεία και παύλα» εντούτοις ο ανασχηματισμός είναι προ των πυλών.

Εγκυρες πηγές του iefimerida αναφέρουν ότι θα πραγματοποιηθεί τέλος Μαρτίου-αρχές Απριλίου και θα περιλαμβάνει αρκετές αλλαγές σε θέσεις κλειδιά, αφού το ΠΑΣΟΚ αλλά και η ΔΗΜΑΡ αποφάσισαν να συμμετάσχουν με πολιτικά πρόσωπα-βουλευτές και όχι με τεχνοκράτες, όπως στο προηγούμενο κυβερνητικό σχήμα.

Βενιζέλος στην «Ανατροπή»: Θα συμμετέχουμε με πολιτικά πρόσωπα

Πρώτος ο Ευάγγελος Βενιζέλος αποκάλυψε ότι ο ανασχηματισμός βρίσκεται προ των πυλών και μάλιστα διευκρίνισε -μιλώντας στην εκπομπή Ανατροπή του Γιάννη Πρετεντέρη στο Mega- ότι το ΠΑΣΟΚ θα συμμετάσχει στο επόμενο κυβερνητικό σχήμα με πολιτικά στελέχη. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δεν κρύβει την φιλοδοξία του να χρισθεί αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, αλλά θα είναι δύσκολο αν δεν δεχθεί μια ανάλογη θέση ο Φώτης Κουβέλης.

Πηγές της ΔΗΜΑΡ αναφέρουν ότι ο κ. Κουβέλης δεν επιθυμεί θέση αντιπροέδρου στην κυβέρνηση είναι όμως όλο και περισσότερο θετικός να τοποθετήσει πολιτικά πρόσωπα στο νέο σχήμα.

Τα πρόσωπα και τα υπουργεία που στοχεύει το ΠΑΣΟΚ

Προς ανασχηματισμό οδεύει και το ΠΑΣΟΚ μαζί με την κυβέρνηση, αφού οι αλλαγές θα επηρεάσουν την οργανωτική δομή του κόμματος.

Το ΠΑΣΟΚ στοχεύει σε τέσσερα υπουργεία: στο Ανάπτυξης, το οποίο πιθανόν να σπάσει στα δυο ξανά, στο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, στο Αγροτικής Ανάπτυξης όπου ήδη ηγείται στέλεχος του ΠΑΣΟΚ και στο Απασχόλησης στο οποίο σήμερα υπουργός ειναι ο Γιάννης Βρούτσης.

Πεποίθηση του κ. Βενιζέλου είναι ότι τώρα πρέπει το ΠΑΣΟΚ να συμμετάσχει με πολιτικά στελέχη στην κυβέρνηση, ενώ αν υπήρχε η δυνατότητα κοινής συμφωνίας με τον κ. Κουβέλη, θα μπορούσε ακόμη και ο ίδιος ο κ. Βενιζέλος να έμπαινε στην κυβέρνηση σε ρόλο πρωταγωνιστικό, όπως για παράδειγμα σε θέση αντιπροέδρου.

Υπουργήσιμοι του ΠΑΣΟΚ

Από τα πρόσωπα που έντονα ακούγεται πως θα υπουργοποιηθεί ειναι ο γραμματέας της κοινοβουλευτικής ομάδας Γιάννης Μανιάτης. Ετσι αναμένεται πως θα οριστεί άλλος βουλευτής στη θέση που μέχρι τώρα κατέχει. Επίσης μεταξύ των στελεχών του κ. Βενιζέλου γίνεται αγώνας δρόμου για το ποιοι άλλοι θα μπουν στην κυβέρνηση.

Θάνος Μωραΐτης, Εύη Χριστοφιλοπούλου, ακόμη και το όνομα του Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου ακούγεται, αν και τελευταία έχει μειωθεί η ένταση με την οποία ερχόταν το όνομά του το τελευταίο διάστημα στο προσκήνιο για υπουργοποίηση εξ αιτίας όσων έγιναν στο συνέδριο και για τα οποία θέτουν θέμα μερικοί από τους συνεργάτες του προέδρου του ΠΑΣΟΚ.

Πρώτα ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ

Γρίφος επίσης υπάρχει και στο κόμμα για το τι θα γίνει και ποιον θα προτείνει ο κ. Βενιζέλος για γραμματέα. Δυο ονόματα έχει στο τραπέζι ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ. Του Πάρι Κουκουλόπουλου και του Νίκου Ανδρουλάκη. Τον πρώτο δεν τον θέλουν οι περισσότεροι της λεγόμενης εσωκομματικής αντιπολίτευσης και τον δεύτερο, δεν τον θέλουν στελέχη του κ. Βενιζέλου ενώ τον θέλει μέρος της εσωκομματικής αντιπολίτευσης με την οποία ο κ. Ανδρουλάκης συνομιλεί.

Ωστόσο, όοπως επισημαίνουν στελέχη του κ. Βενιζέλου που έχουν ταχθεί με τον κ. Ανδρουλάκη, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δεν έχει πολλά περιθώρια για κάτι αλλο. Η υποψηφιότητα του πρώτου σε σταυρούς μέλους της ΚΕ ενώνει και σηματοδοτεί μια νέα αρχή. Αντιρρήσεις εκφράζουν όμως δυο στελέχη του κ. Βενιζέλου: ο Πάρις Κουκουλόπουλος και η Τόνια Αντωνίου. Στο τέλος όμως πάντα υπερισχύει η άποψη του προέδρου, έλεγαν στελέχη που πιστεύουν στη νέα γενιά. Αν τελικά ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ αποφασίσει να θέσει υποψήφιο γραμματέα του κόμματος τον κ. Ανδρουλάκη, τότε υπάρχει πιθανότητα υπουργοποίησης του κ. Κουκουλόπουλου.

Τα πρόσωπα που θα τοποθετήσει η ΔΗΜΑΡ

Τα στελέχη τα οποία θα κληθούν να στελεχώσουν την κυβέρνηση από την πλευρά της ΔΗΜΑΡ είναι οι βουλευτές Βασίλης Οικονόμου, Σπύρος Λυκούδης, Νίκος Τσούκαλης, το στέλεχος Δημήτρης Χατζησωκράτης αλλά και ο εκπρόσωπος Τύπου της ΔΗΜΑΡ Ανδρέας Παπαδόπουλος, ο οποίος ακούγεται ότι θα αναλάβει τη θέση υφυπουργού Τύπου στη νέα κυβέρνηση.

Ο Φώτης Κουβέλης δεν φαίνεται να συζητά το ενδεχόμενο της δικής του εμπλοκής στο κυβερνητικό σχήμα αποδεχόμενος θέση αντιπροέδρου παρότι πιέζεται από τον κ. Βενιζέλο να δώσουν το μάξιμουξ στην τελική ευθεία για την έξοδο της χώρας από την κρίση.

Η ΝΔ σε αναβρασμό

Σε μια χρονική στιγμή που ο Πρωθυπουργός απαιτεί αποτελέσματα και δεν επιθυμεί να χαλαρώσουν οι ρυθμοί και μάλιστα εν μέσω της επίσκεψης των εκπροσώπων της τρόικας, διαπίστωσε ότι η συζήτηση ξεφεύγει και τείνει να λάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις, πλήττοντας ευθέως το κυβερνητικό έργο και τη λειτουργία της κυβέρνησης.

Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύει το «Βήμα», ο κ. Σαμαράς έγινε έξαλλος το βράδυ της Τρίτης, όταν πληροφορήθηκε πως στα κεντρικά δελτία ειδήσεων υπήρχαν ρεπορτάζ για τον επικείμενο ανασχηματισμό και εξοργίστηκε περισσότερο με τις επισημάνσεις για το ποια μέλη του υπουργικού συμβουλίου αποχωρούν ή μένουν στην κυβέρνηση.

«Τι είναι αυτά;» φέρεται να είπε ο Πρωθυπουργός ο οποίος διαπιστώνοντας ότι και μόνο η συνεχιζόμενη και ανατροφοδοτούμενη συζήτηση για τον ανασχηματισμό - τον οποίο και κυβερνητικά στελέχη που κατοικοεδρεύουν στο Μέγαρο Μαξίμου προαναγγέλλουν εδώ και καιρό-, μπορεί να πυροδοτήσει ανεξέλεγκτες καταστάσεις, φώναξε τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Σίμο Κεδίκογλου.

Η εντολή ήταν άμεση για να υπάρξει διάψευση ότι θα γίνει ανασχηματισμός. «Δεν υπάρχει κανένα θέμα ανασχηματισμού. Τελεία και παύλα» ανέφερε ο κ. Κεδίκογλου, θέλοντας να θέσει ανάχωμα στα σενάρια περί επικείμενων αλλαγών στο υπουργικό συμβούλιο, τις οποίες όλοι στην τρικομματική κυβέρνηση θεωρούν σίγουρες και τις αναμένουν.

Ο ίδιος ο Πρωθυπουργός άνοιξε θέμα ανασχηματισμού

Ωστόσο για πρώτη φορά, ο ίδιος ο Πρωθυπουργός άνοιξε το παράθυρο για αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα με την πρόσφατη συνέντευξή του στην εφημερίδα Real.

Ως εκ τούτου, ο ανασχηματισμός θεωρείται από πληθώρα στελεχών της ΝΔ προ των πυλών, αφού πρώτα αποχωρήσει η Τρόικα από την Αθήνα και ολοκληρωθούν οι εσωκομματικές διαδικασίες στο ΠΑΣΟΚ για την εκλογή του νέου γραμματέα.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ