Συγκίνηση στο «στερνό αντίο» για τον Γιώργο Κολοκυθά [εικόνες] - iefimerida.gr

Συγκίνηση στο «στερνό αντίο» για τον Γιώργο Κολοκυθά [εικόνες]

Συγκίνηση στο «στερνό αντίο» για τον Γιώργο Κολοκυθά [εικόνες]
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Η οικογένεια του μπάσκετ και όχι μόνο αποχαιρέτησε έναν από τους «μεγάλους» το μεσημέρι της Τρίτης στο Α' Νεκροταφείο Αθηνών, τον Γιώργο Κολοκυθά που έφυγε ξαφνικά, στα 68 του, αφήνοντας βαριά κληρονομιά στο άθλημα.

Ηταν όλοι εκεί, εκπρόσωποι του ελληνικού μπάσκετ παλαίμαχοι και εν ενεργεία αθλητές, παράγοντες και πλήθος συγγενών και φίλων για να πουν το «ύστατο χαίρε» στον σπουδαίο Ελληνα μπασκετμπολίστα που διέπρεψε με τη φανέλα του Σπόρτιγκ και του Παναθηναϊκού και βέβαια με τη φανέλα με το εθνόσημο.

Την πολιτική ηγεσία της χώρας εκπροσώπησε ο υφυπουργός Αθλητισμού και μεγάλος θαυμαστής του Κολοκυθά, Γιάννης Ιωαννίδης, ο σύμβουλος του πρωθυπουργού, Τάκης Μπαλτάκος, ενώ και ο πρωθυπουργός έστειλε στεφάνι για να τιμήσει τη μνήμη ενός από τους μεγαλύτερους Ελληνες μπασκετμπολίστες όλων των εποχών.

Παρόντες τα ΔΣ της ΕΟΚ, ΚΕΔ, ΕΣΚΑ, ΕΣΑΚΕ και ΓΓΑ προεξάρχοντος του ισχυρού άνδρα του ελληνικού μπάσκετ, Γιώργου Βασιλακόπουλου.

Τον Γιώργο Κολοκυθά τίμησαν όλες οι ομάδες της Α1 με στεφάνια που έστειλαν, ενώ από την πράσινη οικογένεια παραβρέθηκαν οι Θανάσης Γιαννακόπουλος, Φραγκίσκος Αλβέρτης, Δημήτρης Διαμαντίδης, Κώστας Τσαρτσαρής και ο προπονητής Αργύρης Πεδουλάκης.

Στην κηδεία βρέθηκαν και εκπρόσωποι του «αιώνιου αντιπάλου», του Ολυμπιακού, αν και ο Γιώργος Κολοκυθάς είχε μόνο φίλους, όπως ο Βασίλης Σπανούλης, ο Γιώργος Πρίντεζης, ο Κώστας Παπανικολάου και ο Κώστας Σλούκας, ο Βαγγέλης Μάντζαρης και Δημήτρης Μαυροειδής.

Ξεχωριστή η παρουσία του Γιάννη Μπουρούση, ο οποίος είχε ιδιαίτερη σχέση με το Γιώργο Κολοκυθά, και εξασφάλισε ειδική άδεια από την Αρμάνι Μιλάνο για να βρεθεί στην κηδεία.

Ο Γιώγος Κολοκυθάς αγωνίστηκε στον Σπόρτιγκ και τον Παναθηναϊκό. Με τον Παναθηναϊκό κατέκτησε 4 πρωταθλήματα το (1967, 1969, 1971, 1972), ενώ το 1969 αγωνίστηκε στα ημιτελικά του Κυπέλλου Κυπελλούχων και το 1972 στα ημιτελικά του Κυπέλλου Πρωταθλητριών.

Στο ελληνικό πρωτάθλημα σημείωσε 3.529 πόντους με ρεκόρ τους 51 την περίοδο 1966-1967. Τις χρονιές 1964, 1966 και 1967 αναδείχτηκε πρώτος σκόρερ του ελληνικού πρωταθλήματος.

Με την Εθνική Ελλάδος αγωνίστηκε σε 90 αγώνες και σκόραρε 1807 πόντους. Έχει 25 συμμετοχές σε Πανευρωπαϊκά πρωταθλήματα με την Εθνική και έχει σημειώσει 492 πόντους (μ.ο. 19,7).

Το 1967 στο 15ο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Μπάσκετ στο Ελσίνκι ο Γιώργος Κολοκυθάς αναδείχθηκε πρώτος σκόρερ της διοργάνωσης με 206 πόντους (22.9 μ. ο.) στην πρώτη διάκριση Έλληνα παίκτη σε διεθνές επίπεδο.

Στο Ευρωμπάσκετ του 1969 στην Καζέρτα ήταν πάλι πρώτος σκόρερ με 159 (μ.ο. 22.7).

Στις 4 Μαΐου 1971 αποσύρθηκε από την Εθνική Ελλάδος σκοράροντας 35 πόντους εναντίον της Σκωτίας.

Μετά την καριέρα του ως αθλητής έγινε έφορος και στη συνέχεια πρόεδρος των εθνικών ομάδων μέχρι το τέλος της ζωής του. Απεβίωσε τα ξημερώματα του Σαββάτου 2 Μαρτίου από ανακοπή καρδιάς.

Συγκίνηση στο «στερνό αντίο» για τον Γιώργο Κολοκυθά [εικόνες] | iefimerida.gr 0
Συγκίνηση στο «στερνό αντίο» για τον Γιώργο Κολοκυθά [εικόνες] | iefimerida.gr 1
Συγκίνηση στο «στερνό αντίο» για τον Γιώργο Κολοκυθά [εικόνες] | iefimerida.gr 2
Συγκίνηση στο «στερνό αντίο» για τον Γιώργο Κολοκυθά [εικόνες] | iefimerida.gr 3
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ