Holi: Ο ανοιξιάτικος πόλεμος των χρωμάτων στην Ινδία [εικόνες] - iefimerida.gr

Holi: Ο ανοιξιάτικος πόλεμος των χρωμάτων στην Ινδία [εικόνες]

Holi: Ο Ανοιξιάτικος πόλεμος των χρωμάτων στην Ινδία [εικόνες]
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Το ινδικό Holi είναι το ετήσιο θρησκευτικό φεστιβάλ της Ανοιξης, στα πλαίσια του οποίου οι πιστοί πετούν ο ένας στον άλλο χούφτες με πολύχρωμη σκόνη γεμίζοντας τον αέρα με μία πανδαισία χρωμάτων.

Η παράξενη αυτή γιορτή έχει τις ρίζες της στην Ινδουϊστική θρησκεία, αφού σύμφωνα με τον μύθο, ο Χιρανιακασίπου, ο βασιλιάς των δαιμόνων, είχε λάβει ευλογία από τον θεό Μπράχμα ώστε να παραμένει αθάνατος και κανείς να μην μπορεί να τον σκοτώσει. Σύντομα όμως ο Χιρανιακασίπου έγινε αχάριστος και αλαζόνας, απαρνήθηκε τους θεούς και απαγόρευσε με απειλές στους πιστούς τη λατρεία τους. Ωστόσο ο γιος του δαίμονα, Πραχάλντα ήταν πιστός στο θεό Βισνού και παρά τις προσπάθειες του εξοργισμένου πατέρα του να τον σκοτώσει, ο Πραχάλντα πάντα επιβίωνε και συνέχιζε να λατρεύει τον Βισνού. Τότε ο Χιρανιακασίπου τον έριξε σε φωτιά να καεί, ωστόσο η αδελφή του Χιρανιακασίπου, Χολίκα προστάτευσε τον ανιψιό της και πήρε τη θέση του στη φωτιά σώζοντάς τον.

Το φεστιβάλ Holi, είναι αφιερωμένο στην αυτοθυσία της Holika και γίνεται κάθε Ανοιξη, ενώ στην πόλη Μαθούρα που ήταν η γενέτειρα του θεού Κρίσνα, οι εορτασμοί κρατούν 16 μέρες και είναι αφιερωμένοι στην αγάπη της θεάς Ράντα για τον Κρίσνα.

Πλέον η γιορτή, πέρα από το θρησκευτικό της κομμάτι, έχει καθιερωθεί ως ο επίσημος αποχαιρετισμός του χειμώνα και το καλωσόρισμα της πολύχρωμης Ανοιξης γι' αυτό οι πιστοί μαζεύονται κατά χιλιάδες και παίζουν πόλεμο με πολύχρωμες σκόνες, ενώ τα βράδια ανάβουν μεγάλες φωτιές που λέγονται «Holika Dahan» συμβολίζοντας το κάψιμο της Χολίκα.

Δείτε στις εικόνες που ακολουθούν το εντυπωσιακό πολύχρωμο καλωσόρισμα της Ανοιξης σε διάφορες πόλεις της Ινδίας.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ