Από τις τρελές αγελάδες στο αλογίσιο κρέας -Τα μεγαλύτερα διατροφικά σκάνδαλα - iefimerida.gr

Από τις τρελές αγελάδες στο αλογίσιο κρέας -Τα μεγαλύτερα διατροφικά σκάνδαλα

Από τις τρελές αγελάδες στο αλογίσιο κρέας -Τα μεγαλύτερα διατροφικά σκάνδαλα
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Τις τελευταίες εβδομάδες μεγάλη ανησυχία έχει προκαλέσει σε όλη την Ευρώπη το διατροφικό σκάνδαλο με τον εντοπισμό κρέατος αλόγου σε μοσχαρίσια κρέατα. Φυσικά και δεν πρόκειται για το πρώτο σκάνδαλο που προκαλεί συναγερμό στον ολόκληρο τον κόσμο και κινητοποιεί τις υγειονομικές υπηρεσίες αφού από το 1996 έχουν ξεσπάσει άλλα έξι διατροφικά σκάνδαλα.

Το 1996 έκαναν την εμφάνιση του οι τρελές αγελάδες και η σπογγώδης εγκεφαλοπάθεια που εντοπίστηκε σε κοπάδια στην Αγγλία. Πολλές χώρες απαγόρευσαν τις εισαγωγές κρεάτων για την προστασία των πολιτών, καθώς υπήρχαν οι αναφορές για τη μετάδοση της νόσου Κρόιτσφελντ – Γιάκομπς στους ανθρώπους

Το 1999 σειρά πήραν τα κοτόπουλα και τα αυγά με τις διοξίνες βελγικής προέλευσης. Μάλιστα και στη χώρα δημιουργήθηκε πανικός και άμεσα αποσύρθηκαν από την αγορά αυγά, κοτόπουλα, αλλά και ακατάλληλες ζωοτροφές, από τα ράφια των σουπερμάρκετ.

Εννέα χρόνια αργότερα το 2008 εμφανίστηκε ορυκτέλαιο μέσα σε ηλιέλαιο με χώρα προέλευσης την Ουκρανία. Από εκεί διακινήθηκε μολυσμένο λάδι σε διάφορες χώρες, μεταξύ των οποίων και στην Ελλάδα.

Την ίδια χρονιά ήρθαν στην επικαιρότητα χοιρινά με διοξίνες ιρλανδικής προέλευσης. Αμεσα έγινε ανάκληση ιρλανδικών προϊόντων σε 14 ευρωπαϊκές χώρες, καθώς εντοπίστηκαν διοξίνες έως και 200 φορές πάνω από το επιτρεπτό όριο.

Το 2010 εντοπίστηκε διοξίνη σε ζωοτροφές και αυγά. Περισσότερες από 4.700 κτηνοτροφικές μονάδες έκλεισαν στη Γερμανία μετά τον εντοπισμό διοξίνης στις ζωοτροφές, που προερχόταν από τη χρήση βιοντίζελ. Μεγάλες ποσότητες αυγών είχαν περάσει τα σύνορα της Ολλανδίας και της Βρετανίας σκορπίζοντας τον πανικό.

Ενα χρόνο αργότερα το 2011 εντοπίστηκε γάλα με μελαμίνη στην Κίνα. Συγκεκριμένα είχαν βρεθεί 26 τόνοι γάλακτος με μελαμίνη. Πρόκειται για μία βιομηχανική ουσία που παραπλανά τους επιθεωρητές αναφορικά με την ποσότητα πρωτεΐνης που περιέχεται σε αυτό. Τότε έξι παιδιά έχασαν τη ζωή τους και εκτιμάται ότι 300.000 αρρώστησαν.

Και ερχόμαστε στο σήμερα με την εμφάνιση του κρέατος αλόγου. Αρχικά εντοπίστηκε DNA αλόγου σε μπιφτέκια βρετανικών σουπερμάρκετ και εν συνεχεία σε κατεψυγμένα λαζάνια, τα οποία είχαν φθάσει έως και στην Ελλάδα.

ΠΗΓΗ: ΤΑ ΝΕΑ

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ