Ο Μπαν Κι Μουν αποδοκιμάζει τον Ερντογάν για τις δηλώσεις για τον σιωνισμό - iefimerida.gr

Ο Μπαν Κι Μουν αποδοκιμάζει τον Ερντογάν για τις δηλώσεις για τον σιωνισμό

Ο Μπαν Κι Μουν αποδοκιμάζει τον Ερντογάν για τις δηλώσεις για τον σιωνισμό
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Με έντονα επικριτικό ύφος σχολίασε ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Μπαν Κι Μουν, τις δηλώσεις του πρωθυπουργού της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν, για το σιωνισμό ως «έγκλημα κατά της ανθρωπότητας».

Ο Ταγίπ Ερντογάν κατά τη διάρκεια του 5ου φόρουμ της Συμμαχίας των Πολιτισμών που οργάνωσε στη Βιέννη ο ΟΗΕ δήλωσε: «Οπως και στην περίπτωση του σιωνισμού, του αντισημιτισμού και του φασισμού, είναι πλέον αναπόφευκτο να θεωρήσουμε την ισλαμοφοβία ως έγκλημα κατά της ανθρωπότητας».

Το σχόλιο αυτό προκάλεσε την αντίδραση του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν, ο οποίος δήλωσε χαρακτηριστικά: «Αν τα σχόλια για τον σιωνισμό έχουν μεταφραστεί σωστά, τότε δεν είναι μόνο λανθασμένα, αλλά αντιβαίνουν στις αρχές που πρεσβεύει η Συμμαχία των Πολιτισμών».

Εκπρόσωπος του Μπαν είπε πως ο ΓΓ του ΟΗΕ άκουσε την ομιλία του Ερντογάν μέσω αυτόματης μετάφρασης και υπογράμμισε:

«Ο ΓΓ θεωρεί ατυχή τα σχόλια αυτά που είναι επιβλαβή και προκαλούν διχόνοια και μάλιστα στη διάρκεια μιας συνάντησης που είχε ως θέμα την υπεύθυνη ηγεσία», επισήμανε ο εκπρόσωπος,

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπέντζαμιν Νετανιάχου κατηγόρησε τον Τούρκο ομόλογό του για «σκοτεινές και αναληθείς» δηλώσεις.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι κατήγγειλε σήμερα στην Άγκυρα την «ανάρμοστη» αντισιωνιστική ομιλία του Τούρκου πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος την Τετάρτη εξομοίωσε τον σιωνισμό με έγκλημα κατά της ανθρωπότητας. «Όχι μόνο δεν συμφωνούμε μαζί του (για την ομιλία αυτή), αλλά την βρίσκουμε ανάρμοστη», δήλωσε ο Κέρι σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Τούρκο ομόλογό του Αχμέτ Νταβούτογλου.

«Μίλησα για την ομιλία αυτή πολύ ευθέως στο Υπουργείο Εξωτερικών και θα το κάνω επίσης και στον πρωθυπουργό», πρόσθεσε ο Κέρι που επρόκειτο να συναντηθεί με τον Ερντογάν λίγο μετά την συνέντευξη Τύπου.

Ερωτηθείς σχετικά με τις επιπτώσεις μιας τέτοιας ομιλίας στις κακές σχέσεις μεταξύ της Τουρκίας και του Ισραήλ, ο νέος επικεφαλής της διπλωματίας των ΗΠΑ αποφάνθηκε ότι υπάρχει «ένας τρόπος για να προχωρήσουμε μπροστά, αλλά προφανώς αυτό γίνεται όλο και πιο περίπλοκο μετά την ομιλία που ακούσαμε στη Βιέννη».

Ερωτηθείς από τους δημοσιογράφους για τα «εχθρικά σχόλια» της Τουρκίας προς το Ισραήλ ο Αχμέτ Νταβούτογλου δήλωσε: «Δεν κάναμε ποτέ καμία εχθρική δήλωση εναντίον οποιασδήποτε χώρας ή έθνους».

«Αλλά αν θέλετε να μιλήσουμε για εχθρική συμπεριφορά μπορούμε να χαρακτηρίσουμε ως εχθρική συμπεριφορά την αιματηρή σφαγή στην ανοικτή θάλασσα εννέα συμπολιτών μας, οι οποίοι δεν είχαν διαπράξει κανένα έγκλημα», είπε ο Νταβούτογλου, αναφερόμενος στο θάνατο εννέα Τούρκων κατά τη διάρκεια της επίθεσης του ισραηλινού στρατού εναντίον ενός τουρκικού πλοίου που μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια το 2010.

«Αν ορισμένες χώρες έχουν ενεργήσει με εχθρότητα κατά της ζωής των πολιτών μας, επιτρέψτε μας να διατηρούμε το δικαίωμα να κάνουμε μια δήλωση», συνέχισε.

Ο Νταβούτογλου σημείωσε ακόμα ότι οι Τούρκοι σε όλη τους την ιστορία «αντιτάχτηκαν πάντα στον αντισημιτισμό».

«Είμαστε επικεφαλής των χωρών που αντιτίθενται σε όλες τις μορφές ρατσισμού, και θα διατηρήσουμε τη θέση αυτή. Αν το Ισραήλ ελπίζει σε θετικές δηλώσεις από την Τουρκία, θα πρέπει να επανεξετάσει τη θέση του», υπογράμμισε.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ