Οταν η Ελένη Παπαγεωργοπούλου, σύζυγος του ισοβίτη πρώην δημάρχου, έπινε καφέ με όλη την πολιτική και πολιτειακή ηγεσία της Ελλάδας [εικόνα] - iefimerida.gr

Οταν η Ελένη Παπαγεωργοπούλου, σύζυγος του ισοβίτη πρώην δημάρχου, έπινε καφέ με όλη την πολιτική και πολιτειακή ηγεσία της Ελλάδας [εικόνα]

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Σε αυτή τη φωτογραφία εικονίζεται όλη η πολιτική τάξη της Ελλάδας. Και στο μέσον καμαρώνει η Ελένη Σωτηριάδου-Παπαγεωργοπούλου, η πιστή σύζυγος του πρώην δημάρχου που εξακολουθεί να δηλώνει ότι ο ισοβίτης Βασίλης Παπαγεωργόπουλος «είναι διαμάντι» και αθώος. Ισως δεν μπορεί και η ίδια να εξηγήσει πώς από στήριγμα της πολιτικής ζωής ο σύζυγός της βρέθηκε στη φυλακή Διαβατών.

Ο Βασίλης Παπαγεωργόπουλος αρραβωνιάστηκε τη συμφοιτήτριά του Ελένη Σωτηριάδου όταν σπούδαζαν και οι δύο στην Οδοντιατρική Θεσσαλονίκης. Η Ελένη Σωτηριάδου κατάγεται από ποντιακή οικογένεια της Θεσσαλονίκης, «ένα καλό και όμορφο κορίτσι και πολύ καλή φοιτήτρια», λένε άνθρωποι που τους θυμούνται από τη σχολή.

Αμέσως μετά τον γάμο τους άνοιξαν μαζί ιατρείο και νοίκιασαν σπίτι στο μεγαλοαστικό Πανόραμα. Εκείνη ασχολήθηκε με τη φιλανθρωπία και την κοσμική ζωή της Θεσσαλονίκης. Εκείνος έβαλε γρήγορα πλώρη για τη νέα του ιδιότητα ως πολιτικού από το 1978, όταν ζήτησε για πρώτη φορά την ψήφο των συμπολιτών του ως δημοτικός σύμβουλος, μέχρι και τις τελευταίες εκλογές του 2006 για την τρίτη και τελευταία τετραετία του ως δήμαρχος.

Πορεία που ανακόπηκε από τα σκάνδαλα

Και αίφνης τον Ιανουάριο του 2008 ξέσπασε το σκάνδαλο με τις υπεξαιρέσεις. Σε μια κρίσιμη καμπή των ερευνών η Ελένη Σωτηριάδου είχε γίνει πρωτοσέλιδο όταν θυμήθηκε πως είχε λησμονήσει να δηλώσει στην εφορία ένα ποσό 300.000 ευρώ, το οποίο είχε αποκομίσει, όπως δήλωσε, από αγοραπωλησίες μετοχών κατά τα έτη 1998, 1999 και 2007.
Το περιστατικό αποκαλύφθηκε κατά την εξελισσόμενη ακροαματική διαδικασία για την υπόθεση του μεγάλου σκανδάλου στο δήμο Θεσσαλονίκης. Πριν από την υποβολή της συμπληρωματικής φορολογικής δήλωσης, το Δεκέμβριο του 2011 η δικαστική έρευνα που διεξαγόταν για την υπόθεση της υπεξαίρεσης στο δήμο είχε αποκαλύψει σημαντικές πλεονασματικές καταθέσεις στους λογαριασμούς του ζεύγους Παπαγεωργόπουλου, οι οποίες δεν δικαιολογούνταν από τα δηλωθέντα στις αρμόδιες φορολογικές αρχές εισοδήματά τους. Μετά τη δημοσιοποίηση αυτών των ευρημάτων η σύζυγος του τέως δημάρχου έσπευσε να υποβάλει συμπληρωματική φορολογική δήλωση με προφανή σκοπό, όπως εκτιμούν νομικοί κύκλοι, την κάλυψη μέρους της μαύρης τρύπας που αποκαλύφθηκε στους τραπεζικούς λογαριασμούς της ιδίας και του συζύγου της.
Υπενθυμίζεται ότι ο τέως δήμαρχος και η σύζυγός του αντιμετώπισαν εξαρχής την κατηγορία της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες, η οποία συνδέεται με την υπεξαίρεση στο δήμο. Μάλιστα τον Ιούνιο 2011 απολογήθηκαν ενώπιον της ανακρίτριας Ανθίας Τσαφίτσα, η οποία με τη σύμφωνη γνώμη και του εισαγγελέα πλημμελειοδικών Λάμπρου Τσόγκα τους άφησε ελεύθερους αλλά με επιβολή περιοριστικών όρων. Συγκεκριμένα για τον κ. Παπαγεωργόπουλο επιβλήθηκε καταβολή εγγύησης 120.000 ευρώ, απαγόρευση εξόδου από τη χώρα και εμφάνιση στην αρχή κάθε μήνα στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής του, ενώ στη σύζυγό του Ελένη, συνδικαιούχο στους τραπεζικούς λογαριασμούς του, επιβλήθηκαν παρόμοιοι όροι πλην της χρηματικής εγγύησης, που ανήλθε σε 30.000 ευρώ.

Τα έπαιζαν στο χρηματιστήριο


Το άνοιγμα των τραπεζικών λογαριασμών του ζεύγους Παπαγεωργόπουλου έγινε στο πλαίσιο της αναζήτησης των χρημάτων που υπεξαιρέθηκαν από τα ταμεία του δήμου. Ανάλογη έρευνα διεξήχθη και σε τραπεζικούς λογαριασμούς των υπολοίπων κατηγορουμένων στην υπόθεση, η οποία εκδικάζεται αυτές τις ημέρες. Σύμφωνα με τα πρώτα ευρήματα στους τραπεζικούς λογαριασμούς του κ. Παπαγεωργόπουλου βρέθηκαν καταθέσεις ύψους 1.087.589,95 ευρώ, που δεν δικαιολογούνται με βάση τα δηλωθέντα εισοδήματά του.

Ο ίδιος ο τέως δήμαρχος είχε υποστηρίξει αρχικά ότι τα χρήματα αυτά προέρχονται από απολύτως νόμιμες δραστηριότητες, τονίζοντας ότι ο υπολογισμός που έγινε από την οικονομική επιθεωρήτρια Αναστασία Τσεμπερά, η οποία διεξήγαγε την έρευνα, είναι τουλάχιστον λανθασμένος, αν όχι σκόπιμος. Αργότερα, μετά την αποκάλυψη του φίλου και συνεργάτη του Μιχάλη Λεμούσια ότι μέρος των χρημάτων που βρέθηκαν σε δικούς του λογαριασμούς ήταν της δημοτικής τους παράταξης και είχαν επενδυθεί στο χρηματιστήριο, ο τέως δήμαρχος ισχυρίστηκε ότι οι επενδύσεις στο χρηματιστήριο έγιναν «με τελείως νόμιμο τρόπο, αγοράσαμε δύο όλες κι όλες σοβαρές τραπεζικές μετοχές, τις οποίες ρευστοποιήσαμε, για να ξεπληρώσουμε τα χρέη και να αντιμετωπίσουμε τα μελλοντικά έξοδα της παράταξης».

Ο Αγιος Στυλιανός και το φαρμακείο της κουνιάδας

Μέγα ζήτημα ηθικής τάξης, που αφορά τον τρόπο διαχείρισης του δημοτικού βρεφοκομείου «Αγιος Στυλιανός», προκύπτει από το θέμα το οποίο αποκάλυψε η εφημερίδα «Θεσσαλονίκη». Από δημοσιογραφική έρευνα, η οποία διεξήχθη κατόπιν επώνυμων καταγγελιών φαρμακοποιών της πόλης προς την εφημερίδα, αποδεικνύεται ότι η διοίκηση του βρεφοκομείου, στην οποία το γενικό πρόσταγμα έχει η σύζυγος του δημάρχου Ελένη Παπαγεωργοπούλου-Σωτηριάδου, προμηθεύεται επί σειρά ετών με απευθείας ανάθεση φάρμακα και παραφαρμακευτικά προϊόντα από το φαρμακείο της αδελφής της συζύγου του δημάρχου Διαμαντούλας Σωτηριάδου!

Η υπόθεση, έγραφε η εφημερίδα, συζητείται εδώ και καιρό στους κύκλους του φαρμακευτικού συλλόγου. Οχι επειδή τα ποσά είναι ιδιαιτέρως μεγάλα ούτε γιατί η όλη διαδικασία θεωρείται παράνομη. «Αποτελεί ζήτημα ηθικής τάξης», σημειώνει ένας εκ των φαρμακοποιών που κατήγγειλαν την υπόθεση, προσθέτοντας πως «η εν λόγω συνάδελφος θα έπρεπε να απόσχει από την όλη διαδικασία, καθώς 'η σύζυγος του Καίσαρα πρέπει όχι μόνον να είναι, αλλά και να φαίνεται τίμια'».

Ενδοοικογενειακή υπόθεση

Εν προκειμένω όμως η σύζυγος του δημάρχου, έχουσα το γενικό πρόσταγμα εδώ και πολλά χρόνια στον «Αγιο Στυλιανό», δεν είχε πρόβλημα να αναθέτει απευθείας την προμήθεια των φαρμάκων και παραφαρμακευτικών ειδών στην επιχείρηση της αδελφής της.
Η διαδικασία κινείται στα όρια της νομιμότητας, αφού γίνεται με τη μέθοδο της αξιολόγησης προσφορών, τις οποίες εξετάζει τριμελής επιτροπή. Ωστόσο προσφορές καταθέτουν σχεδόν οι ίδιοι κάθε χρόνο και η προμήθεια ανατίθεται στα τρία ίδια πρόσωπα, δύο φαρμακοποιούς (σε Δημητρίου Γούναρη και Αλεξ. Παπαναστασίου) και έναν έμπορο (στην Κάτω Τούμπα). Οπως μάλιστα προκύπτει από το πρακτικό της επιτροπής αξιολόγησης, οι δύο φαρμακοποιοί που παίρνουν τη δουλειά καταθέτουν (συμπτωματικά;) ακριβώς την ίδια προσφορά (έκπτωση 15% για τα παραφαρμακευτικά είδη, καθώς τα φάρμακα έχουν διατίμηση). Ωστόσο στο πρακτικό δεν αναφέρεται το ποσοστό έκπτωσης των υπολοίπων δύο υποψήφιων προμηθευτών, ώστε να μπορεί να γίνει απευθείας σύγκριση, αλλά αναγράφεται η τελική προσφερόμενη τιμή των βασικών παραφαρμακευτικών ειδών.

Εξαπάτηση


Η πρώτη συζήτηση στο δ.σ. του βρεφοκομείου για τις προμήθειες του 2010 έγινε στις 24 Νοεμβρίου 2009. Νωρίτερα, στις 10 Νοεμβρίου, η τριμελής επιτροπή είχε προχωρήσει στην αξιολόγηση των προσφορών και, ω του θαύματος, είχε επιλέξει τους ίδιους προμηθευτές, όπως και τα προηγούμενα χρόνια. Όταν η εισήγηση της επιτροπής ήρθε προς έγκριση στο διοικητικό συμβούλιο, στο οποίο συμμετέχει ως γνωστόν και η Ελένη Παπαγεωργοπούλου, υπήρξε αντίδραση του εκπροσώπου της αντιπολίτευσης, δημοτικού συμβούλου Παναγιώτη Αβραμόπουλου, με αποτέλεσμα να αναβληθεί η συζήτηση του θέματος. Η υπόθεση επανήλθε εκ νέου το Φεβρουάριο του 2010. Σε εκείνη τη συνεδρίαση του δ.σ. εκπρόσωπος του βρεφοκομείου δήλωσε προς τα μέλη ότι η κουνιάδα του δημάρχου, παρότι είχε επιλεγεί από την επιτροπή αξιολόγησης, «απεσύρθη οικειοθελώς». Κατόπιν αυτού τα μέλη του δ.σ. -πλην του κ. Αβραμόπουλου- ενέκριναν την προμήθεια. Οπως αποκαλύπτει όμως η δημοσιογραφική έρευνα, στην τελική καθαρογραφείσα απόφαση συμπεριλαμβάνεται και το όνομα της κυρίας Σωτηριάδου!
«Πρόκειται για εξαπάτηση του δ.σ.», δηλώνει ο κ. Αβραμόπουλος, ο οποίος εξήγησε ότι «στην επίμαχη συνεδρίαση υπήρξε διαβεβαίωση ότι τελικώς η κυρία Σωτηριάδου είχε αποσυρθεί». Κληθείς να εξηγήσει τι συνέβη ο αντιπρόεδρος του ιδρύματος, δημοτικός σύμβουλος Πάρις Σαββαΐδης, δήλωσε πως δεν θυμάται τι ακριβώς έγινε. Παράλληλα υπογράμμισε πως «έπειτα από ενστάσεις που εξέφρασε ο κ. Αβραμόπουλος αναβάλαμε το θέμα. Διαπιστώσαμε ότι οι διαδικασίες που ακολουθήθηκαν ήταν απολύτως νόμιμες, γι' αυτό και προχώρησε η ανάθεση της προμήθειας στους τρεις προμηθευτές, μεταξύ των οποίων και η κυρία Σωτηριάδου».
Σημειώνεται επίσης ότι το κονδύλι για αυτές τις προμήθειες ανήλθε τα τελευταία δύο χρόνια στα 15.000 ευρώ, αυξημένο κατά 50% σε σχέση με το 2008.

Ο σύζυγός μου είναι αθώος

Κάθε εμπλοκή του συζύγου της στην υπόθεση της υπεξαίρεσης - μαμούθ στον Δήμο Θεσσαλονίκης αρνήθηκε η Ελένη Παπαγεωργοπούλου σε τηλεοπτικές της συνεντεύξεις.
«Είναι η πρώτη φορά που χωρίζουμε ύστερα από 40 χρόνια» είπε εμφανώς ταραγμένη μιλώντας στην τηλεόραση του Alpha η κυρία Παπαγεωργοπούλου που περιέγραψε ότι ο κ. Παπαγεωργόπουλος θα βρίσκεται στο κελί των φυλακών Διαβατών μαζί με άλλους 9 έγκλειστους και ότι οι πρώτες κουβέντες που του είπε είναι να προσέχει τον εαυτό του.
Η κυρία Παπαγεωργοπούλου χαρακτήρισε «κατάπτυστη» την κατάθεση του Γιάννη Μπουτάρη στο Δικαστήριο, ενώ ερωτηθείσα ποιους εννοούσε ο σύζυγός της στο τέλος της ακροαματικής διαδικασίας λέγοντας «κάποιοι θα πεθάνουν με τύψεις» είπε: «Εννοούσε την πολιτική αγωγή και τη διοίκηση Μπουτάρη».
Τον ίδιο όρο χρησιμοποίησε μιλώντας στον Σκάι και για την έρευνα που εντόπισε 1 εκατ. ευρώ στον τραπεζικό λογαριασμό του συζύγου της:
«Η έρευνα που βρήκε 1 εκατ. ευρώ στο λογαριασμό του συζύγου μου ήταν κατάπτυστη, εγώ ως οδοντίατρος θα έκανα καλύτερη. Απολύτως νόμιμα ήταν τα χρήματα. Στα 12 χρόνια δημαρχίας του δηλώσαμε 2,14 εκατ. ευρώ επίσημα» υποστήριξε.
«Δεν συμμετείχε καθόλου σε όσα γίνονταν, ούτε υπέγραφε ποτέ τίποτε. Από πού να το φανταστεί ο σύζυγός μου είναι διαμάντι, ο τιμιότερος άνθρωπος. Έπεσε θύμα» δήλωσε η κυρία Παπαγεωργοπούλου.
Οταν ρωτήθηκε για παλαιότερες δηλώσεις του τότε ταμία του Δήμου Παν. Σαξώνη ότι ο ίδιος έδινε χρήματα στον γενικό γραμματέα Μιχάλη Λεμούσια και αυτός με τα σειρά του τα έδινε στον τότε δήμαρχο, η Ελένη Παπαγεωργοπούλου απάντησε: «Ο Σαξώνης μπορεί να λέει ό,τι θέλει. Δεν έχει φέρει ούτε έναν μάρτυρα».

Αγοράσαμε μόνο ένα στούντιο 52 τετραγωνικά στην Πέλλα

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τις καταθέσεις του συζύγου της, ο οποίος διαθέτει 1.000.000 ευρώ σε τραπεζικό λογαριασμό, απάντησε ότι ως δήμαρχος εισέπραξε νόμιμες αποδοχές από το δήμο και πως τα επίσημα δηλωμένα έσοδα από το δήμο, τη βουλευτική του σύμβαση είναι 2.140.000, κατατεθειμένα στην εφορία και φορολογημένα, μαζί με τα έσοδα από το δικό της ιατρείο.

Η Ελένη Παπαγεωργοπούλου κατέληξε λέγοντας ότι: «Η καταδίκη του ήταν πέρα για πέρα άδικη. Το μόνο πράγμα που αγόρασα εγώ στα 12 χρόνια που ήταν δήμαρχος ο Βασίλης ήταν ένα στούντιο 52 τετραγωνικά στο Νέο Άγιο Αθανάσιο στην Πέλλα», ενώ όπως ανέφερε θα ακολουθήσει έφεση κατά της δικαστικής απόφασης.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ