Για να μάθεις να πετάς

Οι εκδόσεις Μεταίχμιο παρουσιάζουν το νέο βιβλίο του Κωστή Γκιμοσούλη «Για να μάθεις να πετάς, Ιστορίες για μικρούς και μεγάλους» την Τρίτη, 14 Ιουνίου 2011, στις 8:30 το βράδυ, στην όμορφη ταράτσα του Πολυχώρου.


Ο συγγραφέας θα μιλήσει για το βιβλίο του. Η ηθοποιός Γιασεμή Κηλαηδόνη και ο συγγραφέας θα διαβάσουν ιστορίες από το βιβλίο. Έγχορδα και ήχοι της θάλασσας: Θοδωρής Κανάκης

Πρόκειται για μια συλλογή δέκα ιστοριών μαγικού ρεαλισμού που διαβάζονται σαν παραμύθια από μικρούς και μεγάλους, η οποία συνοδεύεται από ζωγραφιές που ο Γιάννης Ψυχοπαίδης φιλοτέχνησε με αφορμή τα κείμενα.

Ο Κωστής Γκιμοσούλης γράφει για το νέο του βιβλίο: «Για να μάθεις να πετάς ψηλά. Αλλά και για να μάθεις να πετάς πίσω σου πρόσωπα και πράγματα που φορτώθηκες, δίχως να μπορούν να σε αναστήσουν ούτε κι εσύ να μπορείς να τα αναστήσεις πια. Έχω δει ανθρώπους να γίνονται ελαφρύτεροι έτσι, να βγάζουν φτερά και να απογειώνονται.

Η ζωή είναι απρόβλεπτη πολύ. Απότομα σου γυρνάει την πλάτη και το ίδιο απρόσμενα σου ανοίγει την αγκαλιά της. Σε ξαφνιάζει.

Μόνο τα παραμύθια -τα παιδικά τερατώδη αερόπλοια- δίνουν τη δική τους μαγική απάντηση στο παραπάνω άπιαστο παράλογο. Αυτά τουλάχιστον δεν είναι ιδιοκτησία κανενός.

Γι’ αυτό όλοι τα αγαπάμε, ακόμα κι αν μπροστά στους άλλους παριστάνουμε πως τα υποτιμάμε. Κι όταν ένα παραμύθι σε πάρει έστω και για λίγο μαζί του, την ψεύτικη λογική σου την ξεχνάς. Απλώς αφήνεσαι να πετάς».


Ο Κωστής Γκιμοσούλης γεννήθηκε στην Αθήνα. Μεταξύ άλλων έχει εκδώσει τα μυθιστορήματα: Μια νύχτα με την Κόκκινη (1995), Ανατολή (1998), Χέρι στη φωτιά (1999),Βρέχει φως (2002), που είναι η ιστορία δύο ιδιαίτερων ποιητών του Μεσοπολέμου, της Πολυδούρη και του Καρυωτάκη. Το 2001 εκδόθηκε ένα βιβλίο του που περιέχει ποιήματα, διηγήματα και ζωγραφιές με νερομπογιές, και ονομάζεται Μαύρος χρυσός, ενώ το 2007 εκδόθηκε μια συλλογή με διηγήματά του, Η κραυγή της πεταλούδας.

Τρίτη, 14 Ιουνίου, 8:30 μ.μ., Πολυχώρος Μεταίχμιο (Ιπποκράτους 118, Αθήνα).

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ