Πώς οι ακτιβιστές του Ψυχικού σταμάτησαν τις επεκτάσεις στο ανάκτορο της Φρειδερίκης - iefimerida.gr

Πώς οι ακτιβιστές του Ψυχικού σταμάτησαν τις επεκτάσεις στο ανάκτορο της Φρειδερίκης

Πώς οι ακτιβιστές του Ψυχικού σταμάτησαν τις επεκτάσεις στο ανάκτορο της Φρειδερ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Στο μέσο μιας δικαστικής διαμάχης βρίσκεται το ανάκτορο της Φρειδερίκης στο Παλαιό Ψυχικό, το οποίο εδώ και αρκετά χρόνια έχει περάσει στα χέρια του επιχειρηματία Πόλυ Χατζηιωάννου και της συζύγου του Ροζμαρι.

Το πρώην βασιλικό ανάκτορο της οδού Διαμαντίδου, στο Παλαιό Ψυχικό, που αποτελούσε προσωπική κατοικία του Παύλου και της Φρειδερίκης βγήκε προς εκποίηση από το ελληνικό Δημόσιο μέσω πλειοδοτικού διαγωνισμού τη δεκαετία του '80.

Προτάσεις είχαν καταθέσει το ισπανικό Δημόσιο αφού ήταν επιθυμία της βασίλισσας της Ισπανίας, Σοφίας, να αποκτήσει το κτίριο και υπεράκτια εταιρεία συμφερόντων της οικογένειας Χατζηιωάννου (EasyJet).

Οπως αναφέρει η εφημερίδα Espresso, βάσει όσων υποστηρίζει ο Σύλλογος Περιβαλλοντικής Προστασίας Ψυχικού κατά τη σύνταξη της προκήρυξης και των όρων του διαγωνισμού, είχε προβλεφθεί πριμοδότηση 30% υπέρ του συμμετέχοντος που θα δήλωνε ότι θα σεβόταν την υπάρχουσα μορφή του ανακτόρου, θα εξασφάλιζε δηλαδή ότι η ανακαίνιση θα γινόταν χωρίς μεταβολές και προσθήκες.

Τόσο το ισπανικό Δημόσιο, όσο η πλευρά Χατζηιωάννου δήλωσαν την πρόθεσή τους να κρατήσουν το οίκημα ως έχει. Δηλαδή, είχαν δεχθεί να προχωρήσουν μόνο στις αναγκαίες επισκευές και να μην κάνουν χρήση του δικαιώματός τους να χρησιμοποιήσουν τον υπόλοιπο συντελεστή δόμησης και να προχωρήσουν σε πρόσθετε κατασκευές εντός του οικοπέδου.

Η «πλάστιγγα» έγειρε με μικρή διαφορά προς την οικογένεια Χατζηιωάννου και το ακίνητο μεταβιβάστηκε σε αυτή έναντι 316.000.000 δραχμών. Στη συνέχεια, σύμφωνα με την Espresso το οίκημα πέρασε σε άλλη εταιρεία συμφερόντων της οικογένειας, χωρίς όμως να γίνεται πουθενά μνεία του όρου που επέβαλλε το Ελληνικό Δημόσιο κατά τη μεταβίβαση.

Το οίκημα παρέμενε εγκαταλειμμένο για πολλά χρόνια στην τύχη του. Σύμφωνα με το Σύλλογο Περιβαλλοντικής Προστασίας Ψυχικού

Σύμφωνα με τον σύλλογο, ωστόσο, τον Απρίλιο του 2012 εκδόθηκε άδεια οικοδομής «για την προσθήκη πολλών εκατοντάδων τ.μ. στο ακίνητο, κατά παράβαση της ρητής υποχρέωσης που είχε αναληφθεί από τους αγοραστές του».

Σε ανακοίνωσή του ο σύλλογος, σύμφωνα με την Espresso, αναφέρει πως «εάν είχαν δηλωθεί από την αρχή οι πραγματικές προθέσεις των σημερινών ιδιοκτητών, πλειοδότης θα είχε αναδειχθεί το ισπανικό Δημόσιο. Διαφορετικά, αν οι σημερινοί ιδιοκτήτες επιθυμούσαν να τους κατακυρωθεί το ακίνητο, θα έπρεπε να είχαν καταβάλει στο ελληνικό Δημόσιο τίμημα κατά 30% μεγαλύτερο».

Ο Σύλλογος προσέφυγε στο Διοικητικό Εφετείο Αθηνών και πέτυχε να ανασταλεί προσωρινά η εκτέλεση της άδειας οικοδομής, ενώ τις επόμενες ημέρες αναμένεται να εκδοθεί η οριστική απόφαση.

Η πλευρά Χατζηιωάννου με την οποία επικοινώνησε η Espresso, αναφέρει πωςη προσφυγή έγινε σε βάρος της Πολεοδομίας και όχι της εταιρείας, τονίζοντας, παράλληλα, ότι τηρήθηκαν όλες οι νόμιμες διαδικασίες.

Επίσης, άτομο του στενού περιβάλλοντος του κ. Χατζηιωάννου με το οποίο επικοινώνησε η εφημερίδα τόνισε πως η άδεια οικοδομής βγήκε με ΦΕΚ από το υπουργείο Πολιτισμού, ενώ πέρασε και από επιτροπή δεκαπέντε ατόμων που την ενέκρινε, ενώ, παράλληλα, αρνήθηκε ότι υπάρχει όρος στο συμβόλαιο που να απαγορεύει την προσθήκη κτισμάτων στον χώρο.

Φωτογραφία άρθρου: Espresso

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ