Αυτή είναι η Αρσινόη τη δολοφονία της οποίας διέταξε η αδελφή της, Κλεοπάτρα - iefimerida.gr

Αυτή είναι η Αρσινόη τη δολοφονία της οποίας διέταξε η αδελφή της, Κλεοπάτρα

Αυτή είναι η Αρσινόη την δολοφονία της οποίας διέταξε η αδελφή της
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Τα οστά της Αρσινόης η οποία δολοφονήθηκε με εντολή της ετεροθαλούς αδελφής της, Κλεοπάτρας , 2.000 χρόνια πριν, πιστεύει ότι έχει εντοπίσει η αρχαιολόγος από την Αυστρία Χίλκε Τούρε.

Η Τούρε πιστεύει πως τα οστά που έχουν βρεθεί στο μνημείο του Οκταγώνου στην Εφεσο ανήκουν στην Αρσινόη Δ΄.

Η ανασκαφή στο Οκτάγωνο ξεκίνησε το 1904. Δυο χρόνια μετά εντοπίσθηκε ένας τάφος με το σκελετό μιας γυναίκας, ηλικίας, σύμφωνα με τις αρχικές εκτιμήσεις, 20 ετών, περίπου.

Η αρχαιολόγος από την Αυστρία, επικαλείται πηγές που αναφέρουν πως το 41 π.Χ. Η Αρσινόη δολοφονήθηκε στην Εφεσο από την Κλεοπάτρα και τον εραστή της.

Το κτίριο στο οποίο βρέθηκαν τα οστά της χρονολογείται ότι χτίσθηκε το δεύτερο μισό του πρώτου αιώνα π.Χ.. Ενα ακόμη στοιχείο που χρησιμοποιεί η Τούρε για να στηρίξει πως πιθανότατα τα οστά που βρέθηκαν ανήκουν στην Αρσινόη είναι το γεγονός ότι μέσα στην πόλη δεν θάβονταν απλοί άνθρωποι, αλλά μόνο όσοι είχαν αριστοκρατική καταγωγή ή είχαν προσφέρει σημαντικές υπηρεσίες.

Από την άλλη πλευρά επιστήμονες διατείνονται πως η θεωρία της Τούρε δεν ισχύει. Το επιχείρημα που χρησιμοποιούν για να στηρίξουν τον ισχυρισμό τους είναι ότι οι εξετάσεις DNA που έγιναν δείχνουν πως η ηλικία της γυναίκας είναι μικρότερη των 20 ετών. Βάσει των εξετάσεων η ηλικία της κοπέλας υπολογίζεται στα 15 με 16.

Τι λέει η Ιστορία...

Σύμφωνα με την Ιστορία η ετεροθαλής αδελφή της Κλεοπάτρας, Αρσινόη Δ΄υποκίνησε εναντίον της τους Αιγύπτιους το 48 π.Χ..

Η Ρώμη έστειλε ενισχύσεις στην Κλεοπάτρα για να την στηρίξει και να καταφέρει να διατηρήσει το θρόνο της. Τότε, μεταξύ άλλων συνελήφθη και η αδελφή της, Αρσινόη η οποία και εκτέθηκε ως αιχμάλωτος στην πομπή για τον θρίαμβο του Καίσαρα.

Προς απογοήτευση της Κλεοπάτρας και κατά παρέκκλιση της συνήθειας να εκτελούνται οι αιχμάλωτοι, ο Καίσαρας χάρισε τη ζωή στην Αρσινόη στέλνοντάς την απλώς εξορία στην Εφεσο, όπου εκείνη ίδρυσε έναν ναό στο ιερό της Αρτεμης.

Το 44 π.Χ. Μετά το θάνατο του Καίσαρα, η Κλεοπάτρα συνδέθηκε με τον Μάρκο Αντώνιο, τον οποίο και έπεισε για τη δολοφονία της Αρσινόης.

Ετσι μοιαζε η Αρσινόη...

Οι επιστήμονες με τη βοήθεια του υπολογιστή και χρησιμοποιώντας το DNA των οστών που βρέθηκαν στην Εφεσο, κατάφεραν να φτιάξουν μια τρισδιάστατη απεικόνιση του προσώπου της Αρσινόης.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ