Απέλαση και πρόστιμο 9.100 δολαρίων για τον Ελληνα που έκλεψε πίνακα του Νταλί

Φτηνά τη γλίτωσε τελικά ο 29χρονος Φοίβος Ισταυρίογλου, ο οποίος είχε κλέψει τον πίνακα «Cartel de Don Juan Tenorio» (1949) του Σαλβαντόρ Νταλί, τον περασμένο Ιούνιο, αφού το δικαστήριο αποφάσισε την απέλασή του στην Ελλάδα και του επέβαλε πρόστιμο 9.100 δολάρια.

Ο Ισταυρίογλου παρουσιαζόμενος στο δικαστήριο, είχε υποστηρίξει ότι ήταν αθώος και μετά από σύντομη ακροαματική διαδικασία είχε αφεθεί ελεύθερος με εγγύηση εκατό χιλιάδων δολαρίων. Χθες ομολόγησε την ενοχή του, τονίζοντας ότι «ήταν μια ηλίθια πράξη».

Σύμφωνα με δημοσίευμα της «Νιου Γιορκ Τάιμς», ο 29χρονος Φοίβος Ισταυρίογλου άρπαξε τον πίνακα και τον έβαλε σε μία σακούλα από ψώνια, τη στιγμή που οι κάμερες ασφαλείας κατέγραφαν το γεγονός. Μετά τη δημοσιοποίηση των εικόνων της κλοπής, ο πίνακας ταχυδρομήθηκε ανωνύμως από την Ελλάδα στη διεύθυνση της γκαλερί.

Στη συνέχεια, ο κ. Ισταυρίογλου έλαβε πρόσκληση από έναν ανακριτή που υποδυόταν τον ιδιοκτήτη της γκαλερί για να επισκεφθεί τη Νέα Υόρκη, προσφέροντάς του μία θέση συμβούλου. Ετσι, μόλις έφθασε στο αεροδρόμιο Κένεντι συνελήφθη από την αστυνομία.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ