Η διαμάχη ΕΚΤ - Γερμανίας έστειλε τα spread μέχρι τις 1.471 μονάδες - iefimerida.gr

Η διαμάχη ΕΚΤ - Γερμανίας έστειλε τα spread μέχρι τις 1.471 μονάδες

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΠΟΥΣ

Στη Σύνοδο Κορυφής του Ιουνίου στρέφονται πλέον τα βλέμματα όλων, καθώς όπως όλα δείχνουν, εκεί θα ριφθεί ο κύβος για το ελληνικό ζήτημα. Κι αν λίγο ως πολύ αναμένεται ότι οι εταίροι μας θα ανάψουν το φως για νέο "πακέτο" βοήθειας, εξακολουθεί να υπάρχει ένα μεγάλο ερωτηματικό για το εάν και πώς θα συμμετάσχουν οι ιδιώτες κάτοχοι ομολόγων, με το βασικό σενάριο να υπολογίζει σε μια συμμετοχή τους ύψους περίπου 30 δισ ευρώ. Τη σύγχυση και την αβεβαιότητα γύρω από τη συμμετοχή των ιδιωτών, επιτείνει η διαμάχη κυρίως μεταξύ της ΕΚΤ και της Γερμανίας, όπως αποτυπώνεται και στις νέες δηλώσεις του Ζ.Κ. Τρισέ, ο οποίος ξεκαθάρισε για μια ακόμα φορά ότι "είναι λάθος να μπλέκουμε σε συζητήσεις που μπορούν να πυροδοτήσουν ένα πιστωτικό γεγονός", συμπληρώνοντας με νόημα ότι ακόμα και η αποκαλούμενη "επιλεκτική χρεοκοπία" δεν είναι υπό συζήτηση, απαντώντας επί της ουσίας στις θέσεις που διατύπωσαν οι Οίκοι Αξιολόγησης για έναν τέτοιο χαρακτηρισμό στη περίπτωση της διακράτησης ομολόγων.

Είναι ενδεικτικό του τι ακριβώς γίνεται στο παρασκήνιο, ότι η ΕΚΤ εξέδωσε διορθωτική ανακοίνωση για τις δηλώσεις του αντιπροέδρου της, Β. Κονστάντσιο, ο οποίος ενώ αρχικά φερόταν να έχει πει ότι "ο Ζ.Κ. Τρισέ απέκλεισε πολλά πράγματα αλλά δεν είπε ότι αποκλείει τις επιμηκύνσεις στις διάρκειες ομολόγων", σύμφωνα με τη νεώτερη ανακοίνωση επισημαίνεται ότι δήλωσε πως "Ο διοικητής κ. Trichet ξεκαθάρισε ότι η ΕΚΤ αποκλείει κάθε περίπτωση που δεν είναι απόλυτα εθελοντική και δεν περιέχει κανένα υποχρεωτικό στοιχείο, που συνιστά πιστωτικό γεγονός ή που συνιστά χρεοστάσιο ή επιλεκτικό χρεοστάσιο". Λίαν αποκαλυπτικές είναι και οι δηλώσεις του μέλους της Ε.Ε. της ΕΚΤ Γ. Σταρκ, ο οποίος σημειώνοντας ότι δεν είναι αντίθετος στην εμπλοκή ιδιωτών, πρόσθεσε ότι "δεν είναι πολύ πιθανό ότι μια σημαντική συμμετοχή θα είναι αμιγώς εθελοντική" κάτι που σημαίνει πολύ απλά ότι η αποφυγή πρόκλησης πιστωτικού γεγονότος φαντάζει όλο και πιο απίθανη.

Ως αποτέλεσμα αυτής της σύγχυσης, η "ψαλίδα" των επιτοκίων στα 10ετή ομόλογα άνοιξε έως τις 1.471 μονάδες, πριν κλείσει στις 1.408 μονάδες το απόγευμα της Παρασκευής, ενώ τα ασφάλιστρα κινδύνου στα 5ετή ομόλογα εκτινάχθηκαν στις 1704 μονάδες βάσης, ανεβάζοντας τα ποσοστά ενδεχόμενης χρεοκοπίας της Ελλάδας στο 72,62%!!!

Όπως μεταδίδει το REUTERS, η θέση του απερχόμενου Προέδρου της ΕΚΤ έχει να κάνει κυρίως με το διάχυτο φόβο, ότι μια τέτοια εθελοντικού τύπου αναδιάρθρωση θα συμπαρασύρει κι άλλες χώρες εκτός της Ελλάδας, ενώ συν τοις άλλοις σύμφωνα με τον αναλυτή της JP MORGAN, David Mackie, η ΕΚΤ επιθυμεί η Ευρωζώνη να βρει λύση στο πρόβλημα Χρέους μέσω δημοσιονομικού ελέγχου στα εν λόγω κράτη- μέλη κι όχι μέσω της χρήσης αναδιαρθρώσεων. Τη δυσκολία εξεύρεσης λύσης για τη συμμετοχή των ιδιωτών παραδέχθηκε και ο εκπρόσωπος του Ο. Ρεν, ο οποίος σημείωσε ότι πρόκειται για ένα τεχνικό δύσκολο εγχείρημα, που μπορεί να θεωρηθεί πιστωτικό γεγονός, κάτι που η Ευρωζώνη θέλει να αποφύγει.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ