Ανίκανο το κράτος να μαζέψει έσοδα και να πατάξει τη φοροδιαφυγή - iefimerida.gr

Ανίκανο το κράτος να μαζέψει έσοδα και να πατάξει τη φοροδιαφυγή

Ανίκανο το κράτος να μαζέψει έσοδα και να πατάξει τη φοροδιαφυγή
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Εκπληκτα άκουγαν τα μέλη της επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής τον επικεφαλής της Αρχής Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες Παναγιώτη Νικολούδη να κατηγορεί τους φοροεισπρακτικούς μηχανισμούς της χώρας για ανικανότητα.

Νικολούδης: Τους δίνουμε πληροφορίες και μας ρωτούν τι να κάνουν

Ο επικεφαλής της Aρχής έκανε λόγο για πλήρη αποτυχία του συστήματος και εξέφρασε την απογοήτευσή του γιατί δεν υπάρχει καμία δυνατότητα από τις ΔΟΥ να ελέγξουν περιπτώσεις προσώπων που έχουν υψηλές καταθέσεις, την ώρα που δηλώνουν πολύ χαμηλό εισόδημα. «Πέσαμε από τα σύννεφα όταν οι εφορίες μας έλεγαν τι να κάνουμε την πληροφορία που μας στείλατε», ανέφερε ο κ. Νικολούδης.

«Τους δίναμε κουταλιά έτοιμη στο στόμα και δεν μπορούσαν να την εκμεταλλευθούν», είπε και πρόσθεσε πως το ΣΔΟΕ κάνει ελέγχους, αλλά δεν βεβαιώνει φόρους και από την άλλη οι εφορίες βεβαιώνουν φόρους αλλά δεν έχουν καμία ικανότητα για έλεγχο. «Ενας έχει το μαχαίρι, άλλος το πεπόνι και κανείς δεν τρώει» είπε χαρακτηριστικά.

Για να καταδείξει το μέγεθος του προβλήματος ο κ. Νικολούδης ανέφερε οτι η Αρχή έψαξε τις δηλώσεις πόθεν έσχες ορθοπεδικών γιατρών που δωροδοκήθηκαν από συγκεκριμένη πολυεθνική εταιρεία, αλλά δεν μπόρεσε να το αποδείξει.

«Υπήρξε αποτυχία βεβαίωσης της δωροληψίας, καθώς η πλειοψηφία αυτών είτε δεν είχε υποβάλλει δήλωση, είτε αυτές που υποβλήθηκαν ήταν λειψές. Οποιος νομίζει ότι η πάταξη της δωροληψίας είναι εύκολη, πλανάται πλάνην οικτράν, η υπόθεση θυμίζει το στρείδι που για να το φάει κάποιος πρέπει να βγάλει πρώτα ένα κομμάτι», ανέφερε.

Ακόμα ανέφερε πως εντός του 2012 η Αρχή προχώρησε σε δεσμεύσεις περιουσιακών στοιχείων ύψους 238 εκατ. ευρώ από τα οποία τα 97 εκατ. ήταν από φοροδιαφυγή.

Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία το σύνολο των 238 εκατ. ευρώ κατανέμεται ως εξής:

  • Για παθητική δωροδοκία δεσμεύτηκαν 957.750 ευρώ
  • Για εμπορία ανθρώπων 72.288 ευρώ
  • Για φοροδιαφυγή 97.931.473 ευρώ
  • Για προστασία οικονομικών συμφερόντων των ευρωπαϊκών κοινοτήτων 5.282.721 ευρώ
  • Εγκληματική οργάνωση 8.788.139 ευρώ
  • Κάθε άλλο αδίκημα που τιμωρείται με φυλάκιση άνω των 6 μηνών 125.240.587 ευρώ.
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ