Αποζημίωση 4.000 ευρώ σε πολίτες για καταστροφές ΙΧ από πτώση δέντρου - iefimerida.gr

Αποζημίωση 4.000 ευρώ σε πολίτες για καταστροφές ΙΧ από πτώση δέντρου

Αποζημίωση 4.000 ευρώ σε πολίτες για καταστροφές πτώση δέντρου
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Το μεσημέρι της Πρωτοχρονιάς του 2005 στην περιοχή της Ηλιούπολης ένα μεγάλο πεύκο ξεριζώθηκε και έπεσε με αποτέλεσμα να προκαλέσει σημαντικές ζημιές σε δύο αυτοκίνητα, μία μάντρα σπιτιού, ενώ προκάλεσε και τον τραυματισμό δύο πολιτών, οι οποίοι χρειάστηκε να διακομιστούν στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός» για τις πρώτες βοήθειες.

Ολοι τους προσέφυγαν στη Δικαιοσύνη διεκδικώντας αποζημίωση και τελικά δικαιώθηκαν αφού το δικαστήριο επιδίκασε το συνολικό ποσό των 4.000 ευρώ υπέρ των «θυμάτων» της πτώσης του πεύκου για αποκατάσταση των ζημιών που υπέστησαν και για αποκατάσταση της ηθικής βλάβης των δύο πολιτών που τραυματίστηκαν και κάλεσε το Δήμο Ηλιούπολης να πληρώσει.

Οπως προκύπτει από τη δικαστική απόφαση, από το 1995 είχε δοθεί από την αρμόδια δασική υπηρεσία άδεια κοπής του επίμαχου πεύκου, ενώ ο Δήμος ενημέρωσε το Νοέμβριο του 2001 τους κατοίκους της περιοχής για την αναγκαιότητα κοπής του πεύκου. Ομως, οι κάτοικοι της περιοχής διαφωνούσαν με την κοπή και για το λόγο αυτό το δένδρο όχι μόνο δεν κόπηκε, αλλά ούτε κλαδεύτηκε ποτέ, λόγω έλλειψης κατάλληλου μηχανήματος.

Οι δικαστές αποφάνθηκαν ότι οι υλικές ζημιές που προκλήθηκαν λόγω της πτώσης του δένδρου οφείλονται αποκλειστικά στην παράλειψη του επίμαχου Δήμου «να προβεί σε συντήρηση, επίβλεψη και ασφαλή χρήση από πλευράς των πολιτών του χώρου, όπου είχε φυτευτεί το δένδρο που κατέπεσε, ο οποίος όφειλε να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την αποτροπή του κινδύνου ενδεχόμενης πτώσης αυτού, κυρίως σε περίπτωση κακοκαιρίας και επομένως συντρέχει περίπτωση ευθύνης του εναγόμενου προς αποζημίωση, με βάση τα άρθρα 105 και 106 του Εισαγωγικού Νόμου του Αστικού Κώδικα».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ