Ετοιμος να κηρύξει παύση του πυρός ο Κούρδος ηγέτης Αμπντουλάχ Οτσαλάν

Είδηση βόμβα έρχεται από την Τουρκία, όπου πληθαίνουν τα δημοσιεύματα που θέλουν τον φυλακισμένο ηγέτη των Κούρδων ανταρτών, Αμπντουλάχ Οτσαλάν να κηρύσσει την κατάπαυση του πυρός τον επόμενο μήνα ώστε να προωθηθεί περαιτέρω ο ειρηνευτικός διάλογος.

Ηταν γνωστό εδώ και αρκετές εβδομάδες ότι ο Οτσαλάν έχει ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με την τουρκική πλευρά για να βρεθεί η χρυσή τομή και να δοθεί ένα τέλος στην ένοπλη διαμάχη του PKK και της Τουρκίας που κρατάει ήδη τριάντα χρόνια.

Σύμφωνα με τουρκικές εφημερίδες ο φυλακισμένος ηγέτης του PKK το σαββατοκύριακο συναντήθηκε με αντιπροσωπεία Κούρδων πολιτικών στη φυλακή του νησιού Ιμραλί, όπου κρατείται, και άφησε να εννοηθεί ότι η οργάνωση ενδέχεται να αποφυλακίσει τους Τούρκους στρατιωτικούς και κρατικούς αξιωματούχους που κρατάει ομήρους.

Πολλές εφημερίδες της γειτονικής χώρας αναφέρονται και σε λεπτομέρειες ενός πιθανού χρονοδιαγράμματος που θα οδηγήσει στον τερματισμό της σύγκρουσης που έχει κοστίσει τη ζωή πάνω από 40.000 ανθρώπων.

Ο ηγέτης του φιλοκουρδικού κόμματος Ειρήνης και Δημοκρατίας, Σελαχατίν Ντεμιρτάς, πάντως, τονίζει ότι τίποτα δεν είναι σίγουρο και τα πάντα εξαρτώνται από τις διαπραγματεύσεις του Οτσαλάν με τους Τούρκους.
Πάντως η εφημερίδα Radikal τονίζει ότι ο Οτσαλάν θα κηρύξει παύση πυρός στις 21 Μαρτίου, ημέρα της κουρδικής Πρωτοχρονιάς, ενώ η Milliyet γράφει ότι ο Κούρδος ηγέτης φέρεται να δήλωσε «Η υγεία μου είναι σε καλή κατάσταση, αλλά γερνάω. Θέλω να δω ειρήνη προτού πεθάνω».

Με βάση τα όσα διαρρέονται, το χρονοδιάγραμμα προβλέπει σταδιακή αποχώρηση χιλιάδων Κούρδων ενόπλων από την Τουρκία, με την κυβέρνηση να προωθεί μεταρρυθμίσεις με τις οποίες θα διευρύνονται τα δικαιώματα της κουρδικής μειονότητας.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ