Πληθαίνουν οι χειροπέδες σε επωνύμους για χρέη στο Δημόσιο - iefimerida.gr

Πληθαίνουν οι χειροπέδες σε επωνύμους για χρέη στο Δημόσιο

Πληθαίνουν οι χειροπέδες σε επωνύμους για χρέη στο Δημόσιο
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Η εντολή του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά πως το 2013 θα τελειώσει η ασυλία των «επωνύμων» και μαζί το καθεστώς ατιμωρησίας των ισχυρών φαίνεται πως ισχύει, αφού η αστυνομία δεν προλαβαίνει πλέον να συλλαμβάνει όσους χρωστούν στο Δημόσιο, ανεξάρτητα από το επιχειρηματικό βάρος που μπορεί να έχει το όνομά τους.

Τελευταίες συλλήψεις ήταν αυτές του Μπάμπη Βωβού, ο οποίος μάλιστα συνελήφθη για δεύτερη φορά, αλλά και της Ελένης Τεγοπούλου, η οποία συνελήφθη για μη καταβολή εργοδοτικών και εργατικών εισφορών προς το ΙΚΑ.

Και ο κατάλογος είναι μακρύς, αφού από την αρχή του 2013 οι συλλήψεις επωνύμων δεν σταμάτησαν. Χαρακτηριστικά παραδείγματα ο Βασίλης Δεσποτόπουλος της ΕΛΠΑ, ο Χαράλαμπος Βάρδης, ιδιοκτήτης του ιστορικού ξενοδοχείου «Πεντελικόν», ο πρώην πρόεδρος του Ερρίκος Ντυνάν και ο Μανώλης Καρούζος, γιος του ιδρυτή της αλυσίδας καταστημάτων ένδυσης.

Στουρνάρας: Οι μεγάλοι φοροφυγάδες θα πληρώσουν

Μέσα στο 2012 πραγματοποιήθηκαν κατασχέσεις ύψους 1,5 δισ. ευρώ, στο πλαίσιο του περιορισμού της φοροδιαφυγής, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών Μάλιστα ο Γιάννης Στουρνάρας τόνισε για άλλη μια φορά ότι «οι μεγάλοι φοροφυγάδες θα πληρώσουν αυτό που τους αναλογεί και αυτό έχει ήδη ξεκινήσει και γίνεται».

Η διακοπή των εργασιών του γηπέδου του ΠΑΟ έφερε την πτώση της Βωβός Α.Ε.

Τελευταία περίπτωση ήταν η δεύτερη σύλληψη του Μπάμπη Βωβού για μη καταβολή οφειλών στο ΙΚΑ. Ο γνωστός 80χρονος επιχειρηματίας συνελήφθη την περασμένη Παρασκευή στο Νέο Ψυχικό. Ο ίδιος είχε συλληφθεί ξανά τον Νοέμβριο στο γραφείο του στο Μαρούσι, για χρέη στο ΙΚΑ και στο δημόσιο ύψους 1.000.000 ευρώ και είχε αφεθεί ελεύθερος με περιοριστικούς όρους και χρηματική εγγύηση 100.000 ευρώ, ενώ του είχε απαγορευθεί και η έξοδος από τη χώρα.

Σήμερα η εταιρεία «Μπάμπης Βωβός - Διεθνής Τεχνική Α.Ε.» τονίζει πως καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια ούτως ώστε να ρυθμιστούν και να εξοφληθούν οι υποχρεώσεις της εταιρείας προς το Δημόσιο και τους Ασφαλιστικούς Οργανισμούς.

Αναφορικά με τη δεύτερη σύλληψη του Μπάμπη Βωβού την περασμένη Παρασκευή, η εταιρεία υποστηρίζει πως η γενεσιουργός αιτία των οικονομικών της προβλημάτων είναι η από τετραετίας αιφνίδια διακοπή των εργασιών κατασκευής του μεγαλύτερου επενδυτικού έργου της στον Βοτανικό.

Οπως σημειώνεται στην ίδια ανακοίνωση, η διοίκηση της εταιρείας και ο Χαράλαμπος Βωβός προσωπικά εκφράζουν την αγανάκτησή τους, γιατί, όπως τονίζεται, μετά από 39 χρόνια επιχειρηματικής δραστηριότητας, στην οποία δεν υπήρξε ούτε μία ημέρα καθυστέρησης καταβολής των οικονομικών υποχρεώσεών της και που οι καταβολές προς το Ελληνικό Δημόσιο και τους Ασφαλιστικούς Οργανισμούς την τελευταία δεκαετία υπερβαίνουν τα 200 εκατομμύρια ευρώ, αντιμετωπίζονται ως φοροδιαφεύγοντες και εισφοροδιαφεύγοντες.

Χειροπέδες στην Ελένη Τεγοπούλου

Η αδελφή της εκδότριας Μάνιας Τεγοπούλου, Ελένη, συνελήφθη το Σάββατο για ανεξόφλητες εισφορές προς το ΙΚΑ. Η 46χρονη Ελένη Τεγοπούλου συνελήφθη στην περιοχή του Νέου Κόσμου για μη καταβολή εργοδοτικών και εργατικών εισφορών προς το ΙΚΑ ύψους 266.359,27 ευρώ.

Οι οφειλές προς το ΙΚΑ αφορούν την εταιρεία Τεγόπουλος Εκδόσεις Α.Ε. της οποίας η Ελένη Τεγοπούλου είναι Αντιπρόεδρος.

Η πτώση του Mr ΕΛΠΑ

Στην οικία του στη Φιλοθέη συνελήφθη ο πανίσχυρος Βασίλης Δεσποτόπουλος της ΕΛΠΑ, σύζυγος της εξίσου ισχυρής Γιάννας Δεσποτοπούλου, προέδρου των Special Olympics, για χρέη προς το Δημόσιο ύψους περίπου 500.000 ευρώ.

Το ζεύγος Δεσποτόπουλου, αλλά και ο γιος τους Ηλίας Δεσποτόπουλος έχουν αντιμετωπίσει από καιρό καταγγελίες (Εθνος, Πρώτο Θέμα) που αφορούσαν σε συσσωρευμένα χρέη της ΕΛΠΑ σε πιστωτές και ΙΚΑ, απευθείας αναθέσεις από τη Γιάννα Δεσποτοπούλου σε εταιρεία του γιου της Ηλία με την ονομασία EDVDI, αλλά και υπέρογκα έξοδα του σωματείου (κινητά τηλέφωνα, ταξίδια κ.λπ.).

Η ένταση και η σύλληψη στο «Πεντελικόν»

Ο 67χρονος επιχειρηματίας Χαράλαμπος Βάρδης, ιδιοκτήτης του ιστορικού ξενοδοχείου «Πεντελικόν» συνελήφθη στις 31 Ιανουαρίου στην περιοχή της Κηφισιάς από τους άνδρες του Τμήματος Φορολογικής Αστυνόμευσης της Υπηρεσίας Οικονομικής Αστυνομίας και Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος για οφειλές προς το ΙΚΑ ύψους 259.916 ευρώ.

Μάλιστα η επίθεση του επιχειρηματία σε εργαζόμενους που ζητούσαν τα δεδουλευμένα τους χαρακτηρίστηκε από όλους προκλητική και σκανδαλώδης. Το περιστατικό είχε σημειωθεί στις 21 Οκτωβρίου του 2012, κατά την κινητοποίηση που πραγματοποίησαν εργαζόμενοι του ξενοδοχείου, οι οποίοι ζητούσαν τα δεδουλευμένα τους.

Ο Χαράλαμπος Βάρδης είχε συλληφθεί τον Φεβρουάριο του 2012 για οφειλές ύψους 68.124,17 ευρώ και είχε αφεθεί ελεύθερος, με τη σύμφωνη γνώμη ανακριτή και εισαγγελέα, χωρίς κανένα περιοριστικό όρο (καθώς, όπως έγινε γνωστό, η εταιρεία του είχε προλάβει να ρυθμίσει τις οφειλές της προς τη ΔΥΟ, κάτι που δεν είχε γίνει γνωστό στο αρμόδιο τμήμα της Ελληνικής Αστυνομίας που διέταξε τη σύλληψή του).

Και τα ακριβά ρούχα στο στόχαστρο της οικονομικής αστυνομίας

Ο Μανώλης Καρούζος, γιος του ιδρυτή της αλυσίδας καταστημάτων ένδυσης Αντώνη Καρούζου συνελήφθη στις αρχές Φεβρουαρίου και ήρθε αντιμέτωπος με τον εισαγγελέα λόγω χρεών προς το Δημόσιο ύψους 7 εκατομμυρίων ευρώ.

H ανακοίνωση της αστυνομίας ανέφερε πως ο ηλικίας 32 ετών Μανώλης Καρούζος συνελήφθη στο σπίτι του στο Ψυχικό, ενώ οι κατηγορίες που αντιμετωπίζει είναι για μη καταβολή χρεών προς το Δημόσιο, μη απόδοση ΦΠΑ, μη απόδοση ΦΜΥ (Φόρος Μισθωτών Υπηρεσιών) και μη απόδοση εισφορών προς το ΙΚΑ, ύψους 7.051.939,41 ευρώ.

Η εταιρεία πάντως σε ανακοίνωσή της ανέφερε πως ο κ. Καρούζος παρουσιάστηκε αυτοβούλως και δεν συνελήφθη.

Στον εισαγγελέα ο πρώην πρόεδρος του Ερρίκος Ντυνάν

Στα τέλη Ιανουαρίου συνελήφθη από αστυνομικούς της Ασφάλειας Αττικής ο πρώην πρόεδρος του Ερυθρού Σταυρού και του νοσοκομείου Ερρίκος Ντυνάν, Ανδρέας Μαρτίνης.

Σύμφωνα με πληροφορίες η σύλληψη του κ. Μαρτίνη έγινε για χρέη του νοσοκομείου προς το ΙΚΑ, που φθάνουν τα 6.677.408,11 ευρώ.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ