Πρωτοποριακό υδροτζέλ επισκευάζει τις βλάβες του μυοκαρδίου μετά από έμφραγμα - iefimerida.gr

Πρωτοποριακό υδροτζέλ επισκευάζει τις βλάβες του μυοκαρδίου μετά από έμφραγμα

Πρωτοποριακό υδροτζέλ επισκευάζει τις βλάβες του μυοκαρδίου μετά από έμφραγμα
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ελπίδα σε όσους πάσχουν από καρδιαγγειακές παθήσεις δίνει το νέο επιστημονικό επίτευγμα Αμερικάνων ερευνητών, οι οποίοι, παρασκεύασαν ένα ενέσιμο υδροτζελ ικανό να επουλώσει τις πληγές του μυοκαρδίου μετά από έμφραγμα.

Οι βιοτεχνολόγοι από το Πανεπιστήμιο του Σαν Ντιέγκο στην Καλιφόρνια, δοκίμασαν το τζελ σε πειραματόζωα, και διαπίστωσαν ότι βοηθά στη δημιουργία νέου ιστού στην καρδιά καθώς και στα αιμοφόρα αγγεία, ενώ εκτιμούν ότι οι κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους θα αρχίσουν στην Ευρώπη μέσα στο 2013. Το πιο επαναστατικό στοιχείο του νέου επιτεύγματος είναι οτι το υδροτζέλ εγχύεται μέσω ενός καθετήρα στο σημείο της βλάβης, χωρίς να χρειάζεται χειρουργική επέμβαση.

Μόλις πάρει τη θερμοκρασία του σώματος, το τζελ μετατρέπεται σε ένα ημι-στερεό, πορώδες βιοσυμβατό υλικό που βοηθάει τα κύτταρα της καρδιάς να ανασυστήσουν τις περιοχές του κατεστραμμένου καρδιακού ιστού βελτιώνοντας τη λειτουργία της καρδιάς.

Η επικεφαλής της έρευνας και καθηγήτρια στο Τμήμα Εμβιομηχανικής στο Πανεπιστήμιο του Σαν Ντιέγκο, Κάρεν Κριστμαν, εξηγεί ότι «το υδροτζέλ ανοικοδομεί τις περιοχές του μυοκαρδίου και των αγγείων που έχουν παρουσιάσει βλάβη λόγω του εμφράγματος. Καθώς μάλιστα αποτελείται από κύτταρα καρδιακού ιστού που ελήφθησαν από τα πειραματόζωα (γουρούνια), η κατεστραμμένη καρδιά ανταποκρίνεται θετικά.»

«Ενώ οι περισσότεροι άνθρωποι σήμερα επιβιώνουν αρχικά από καρδιακές προσβολές, τελικά, πολλοί καταλήγουν να εμφανίζουν καρδιακή ανεπάρκεια», δήλωσε η Κρίστμαν. «Τα στοιχεία μας δείχνουν ότι αυτό μπορεί να αποφευχθεί, καθώς το υδροτζέλ αυξάνει τον καρδιακό μυ και μειώνει τον ουλώδη ιστό στην περιοχή που έχει πληγεί από την καρδιακή προσβολή. Μπορεί να είναι μια νέα, ελάχιστα επεμβατική θεραπεία για την πρόληψη της καρδιακής ανεπάρκειας μετά από καρδιακή προσβολή στον άνθρωπο».

Τα πειραματόζωα τα οποία υποβλήθηκαν στην αγωγή με το υδροτζέλ δεν παρουσίασαν φλεγμονή ή αρρυθμία, ενώ σε δοκιμές με δείγματα ανθρώπινου αίματος έδειξαν ότι το υδροτζέλ δεν επηρέασε την ικανότητα πήξης του αίματος αποδεικνύοντας έτσι τη βιοσυμβατότητα της θεραπείας.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ