Σιμόπουλος: Η Ελλάδα δεν κινδυνεύει από την ηλιακή καταιγίδα που έρχεται - iefimerida.gr

Σιμόπουλος: Η Ελλάδα δεν κινδυνεύει από την ηλιακή καταιγίδα που έρχεται

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Το 2013 είναι έτος ηλιακού μέγιστου και ο διευθυντής του Ευγενίδειου Πλανηταρίου Διονύσης Σιμόπουλος εξηγεί τους λόγους για τους οποίους η Ελλάδα δεν κινδυνεύει από ηλιακή καταιγίδα.

«Οσο πιο κοντά στον Βορρά ή στο Νότο βρίσκεται μια χώρα τόσο μεγαλύτερες είναι οι πιθανότητες να αντιμετωπίσει προβλήματα από μια ηλιακή καταιγίδα. Αυτό οφείλεται στη μαγνητόσφαιρα της γης. Η χώρα μας δεν βρίσκεται ούτε τόσο βόρεια ούτε τόσο νότια και συνεπώς δεν κινδυνεύουμε» αναφέρει ο κ. Σιμόπουλος στον Τύπο της Κυριακής.

Το μεγαλύερο πρόβλημα που θα μπορούσε να δημιουργήσει μια τέτοια καταιγίδα είναι η καταστροφή δορυφόρων τηλεπικοινωνίας και GPS ή η πρόκληση ανωμαλιών σε εργοστάσια παραγωγής ενέργειας.

Η Ελλάδα θα ερχόταν αντιμέτωπη με τέτοιο ζήτημα μόνο εάν έπαιρνε ηλεκτρικό ρεύμα από εργοστάσια της Βόρειας Ευρώπης, κάτι το οποιο δεν συμβαίνει. Οσον αφορά την πιθανότητα αντιμετώπισης τηλεπικοινωνιακών ζητημάτων ο κ. Σιμόπουλος εξηγεί ότι μπορούν εύκολα να αποφευχθούν:

«Ο Ηλιος μας προϊδεάζει. Βλέπουμε την εκτόξευση και υπάρχει χρόνος να αντιδράσουμε. Μπορούμε να κλείσουμε τους δορυφόρους και να μην καούν τα ηλεκτρονικά συστήματά τους».

Ας σημειωθεί ότι το 2013 είναι έτος ηλιακού μέγιστου, δηλαδή τη φετινή χρονιά η δραστηριότητα του κεντρικού άστρου του συστήματός μας αναμένεται να είναι αυξημένη. Η ηλιακή καταιγίδα είναι ουσιαστικά φορτισμένα σωματίδια που έρχονται από τον Ηλιο με μεγάλες ταχύτητες.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ