Στα άκρα ο πόλεμος στις Σκουριές για τα μεταλλεία χρυσού - iefimerida.gr

Στα άκρα ο πόλεμος στις Σκουριές για τα μεταλλεία χρυσού

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Eκρηκτική είναι η κατάσταση στη Χαλκιδική μετά την επιχείρηση αγνώστων στις εγκαταστάσεις της εταιρείας Ελληνικός Χρυσός Α.Ε. Αυτή την ώρα συγκέντρωση διαμαρτυρίας κατά της λειτουργίας του εργοστασίου εξόρυξης χρυσού πραγματοποιούν στη Μεγάλη Παναγιά κάτοικοι και φορείς με το κλίμα να είναι ιδιαίτερα τεταμένο.

Στις συγκεντρώσεις συμμετέχουν κάτοικοι από τα χωριά της Βορειοανατολικής Χαλκιδικής όπως την Αμουλιανή, τον Αγιο Νικόλαο, τα Νεα Ρόδα, την Ορμύλια, την Ολυμπιάδα, όπως αναφέρει η ιστοσελίδα left.

Η διαμάχη για την ύψους 1,3 δισ. ευρώ επένδυση φαίνεται ότι παίρνει διαστάσεις πολέμου. Η εταιρεία κάνει λόγο για μια θορυβώδη μειοψηφία που αντιτίθεται, ενώ η ίδια τηρεί και με το παραπάνω τους περιβαλλοντικούς όρους.

Η άλλη πλευρά που υποστηρίζει ότι η εξόρυξη θα φέρει σοβαρές επιπτώσεις στο περιβάλλον και στη δημόσια υγεία, καταγγέλλει την ύπαρξη κλίματος τρομοκρατίας και εκτιμά ότι στόχος της επίθεσης ήταν η κάμψη των αντιδράσεών της.

Παράλληλα, οι εργαζόμενοι στα μεταλλεία με ανακοίνωσή τους δηλώνουν αποφασισμένοι να προασπίσουν τις θέσεις εργασίας τους ενώ την επένδυση στηρίζει εμφατικά και το ΙΓΜΕ.

Τι λέει η εταιρεία

Ο εκπρόσωπος της εταιρείας Ελληνικός Χρυσός Α.Ε. Κώστας Γεωργαντζής αναφέρει: «Η εταιρεία κατέχει όλες τις απαιτούμενες αδειες και όλες οι ενέργειές της στην περιοχή του έργου γίνονται σύμφωνα με τις νόμιμες διαδικασίες και υπό την εποπτεία των αρμοδίων αρχών». Προσθέτει ότι τα μέτρα που λαμβάνονται για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος υπερκαλύπτουν τις απαιτήσεις της ελληνικής και της ευρωπαϊκής νομοθεσίας.

Η εταιρεία θεωρεί δεδομένο ότι έχει τη στήριξη της πλειονότητας της κοινωνίας στην ευρύτερη περιοχή της Χαλκιδικής καθώς από τότε που ανέλαβε τα μεταλλεία, τον Φεβρουάριο του 2012, και μόλις σε ένα χρόνο, τριπλασίασε την εργατική της δύναμη από 400 σε 1.200 μόνιμους υπαλλήλους και εργατοτεχνίτες.

«Αντιλαμβάνομαι ότι υπάρχει μια αποκλειστική χρήση ή και κατάχρηση του όρου ''κάτοικοι'' από μια μικρή ομάδα στην Ιερισσό και από μια μικρότερη στη Μεγάλη Παναγία» δηλώνει ο εκπρόσωπος της εταιρείας στην εφημερίδα Βήμα της Κυριακής.

«Αν κάτοικοι είναι η ομάδα της Ιερισσού και της Μεγάλης Παναγίας, οι άλλοι στα υπόλοιπα 16 χωριά του Δήμου Αριστοτέλη, που δεν τους ακολουθούν τι είναι; Ο Δήμος έχει 20.000 κατοίκους. Επειδή οι άλλοι δεν μιλάνε σημαίνει ότι είναι εναντίον της επένδυσης; Αυτοί που αντιδρούν είναι μια μικρή αλλά θορυβώδης ομάδα» αναφέρει ο κ. Γεωργαντζής.

Τι λένει οι εργαζόμενοι

Αποφασισμένοι να προασπίσουν τις θέσεις εργασίας των μελών τους δηλώνουν με ανακοίνωσή τους τα σωματεία εργαζομένων της Ελληνικός Χρυσός Α.Ε. και εκφράζουν την αντίθεσή τους σε όσα συνέβησαν πρόσφατα στις Σκουριές.

«Εμείς ζούμε εδώ, εργαζόμαστε εδώ, επενδύουμε εδώ και καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για να περιφρουρήσουμε το αυτονόητο δικαίωμά μας στην εργασία και την προστασία του περιβάλλοντος» σημειώνουν.

Προσαγωγές και συλλαλητήριο

Στην προσαγωγή δύο ατόμων στον Πολύγυρο Χαλκιδικής προχώρησε η Αστυνομία το μεσημέρι του Σαββάτου, λίγες ώρες πριν από το κυριακάτικο συλλαλητήριο - διαμαρτυρία για τα μεταλλεία χρυσού στις Σκουριές.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα seleo οι κάτοικοι χαρακτηρίζουν αναίτιες τις προσαγωγές και εκφράζουν το φόβο τους για την αντιμετώπιση που θα τύχουν στο συλλαλητήριο της Κυριακής.

Διαψεύδει τις καταγγελίες περί «κατατρομοκράτησης πολιτών» η ΕΛ.ΑΣ.

Η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης με ανακοίνωσή της διαψεύδει τις καταγγελίες και τα δημοσιεύματα «περί κατατρομοκράτησης πολιτών, τυφλών προσαγωγών, αναίτιων κρατήσεων, παράνομης λήψης γενετικού υλικού, εξαφανίσεων και απαγωγών προσαχθέντων από τις αστυνομικές αρχές» για την υπόθεση της εμπρηστικής επίθεσης στις Σκουριές.

«Οι έρευνες και οι προανακριτικές ενέργειες της Διεύθυνσης Ασφάλειας Θεσσαλονίκης, στην ευρύτερη περιοχή για την εξιχνίαση της εμπρηστικής επίθεσης από άγνωστους δράστες σε εταιρεία εξόρυξης χρυσού στις Σκουριές Χαλκιδικής, την 17-02-2013, γίνονται στο πλαίσιο της νομιμότητας, με πιστή εφαρμογή των διατάξεων της ποινικής δικονομίας και με απόλυτο σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα» αναφέρεται στην ανακοίνωση της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Θεσσαλονίκης.

Την Παρασκευή, δικηγόροι, συνήγοροι των κατοίκων της βορειοανατολικής Χαλκιδικής, κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου που παραχώρησαν προέβησαν σε καταγγελίες περί «αστυνομικής αυθαιρεσίας» και «βίας» στην περιοχή, στη διάρκεια των ερευνών για τον εντοπισμό των δραστών της εμπρηστικής επίθεσης που σημειώθηκε στις εγκαταστάσεις της εταιρείας «Ελληνικός Χρυσός» στις Σκουριές.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ