Εκλογές σήμερα σε Ιταλία και Κύπρο – Προβάδισμα Αναστασιάδη, ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα στη Ρώμη - iefimerida.gr

Εκλογές σήμερα σε Ιταλία και Κύπρο – Προβάδισμα Αναστασιάδη, ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα στη Ρώμη

Εκλογές σήμερα σε Ιταλία και Κύπρο – Προβάδισμα Αναστασιάδη
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Δεύτερος γύρος των προεδρικών εκλογών στην Κύπρο, όπου αναμετρούνται ο Νίκος Αναστασιάδης με τον Σταύρο Μαλά. Αποχή και αναποφάσιστοι αποφασίζουν για τον νέο τους ηγέτη στην Ιταλία.

Προβάδισμα Αναστασιάδη στην Κύπρο

Η αποχή θα αποτελέσει καθοριστικό παράγοντα για το τελικό αποτέλεσμα, καθώς μετά την απόφαση του ενός εκ των υποψηφίων στον πρώτο γύρο Γιώργου Λιλλήκα και της ΕΔΕΚ να μη στηρίξουν κανέναν εκ των δύο μονομάχων, το ποσοστό της αναμένεται ότι θα κινηθεί σε πολύ μεγαλύτερα επίπεδα από το 16,86% του πρώτου γύρου.

Υπενθυμίζεται πως τα αποτελέσματα του πρώτου γύρου ήταν: Νίκος Αναστασιάδης: 45,46% (200.571), Σταύρος Μαλάς: 26,91% (118.755), Γιώργος Λιλλήκας: 24,93% (109.996), Αλλοι: 2,7,% (11.914), Λευκά / Ακυρα: 0,98%/1,72%.

Τα επιτελεία των δύο μονομάχων έχουν αποδυθεί σε έναν πραγματικό αγώνα δρόμου έως την ύστατη στιγμή, προκειμένου να αντλήσουν όσες περισσότερες ψήφους από το εκλογικό σώμα.

Το διακύβευμα των εκλογών αποτελεί η δυνατότητα του νέου προέδρου να υπογράψει με επωφελείς όρους την δανειακή σύμβαση με τους Ευρωπαίους πιστωτές και να διαχειριστεί με αποτελεσματικό τρόπο την παρατεταμένη οικονομική κρίση, έτσι ώστε να επιτευχθεί το συντομότερο δυνατόν η οικονομική ανάκαμψη.

Πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι ο νέος πρόεδρος θα έχει μηδενική ανοχή τόσο εντός όσο και εκτός Κύπρου κιόλας από την πρώτη μέρα της ανάληψης των καθηκόντων του.

Δικαίωμα ψήφου στη σημερινή επαναληπτική εκλογή, όπως και στον α' γύρο, έχουν 545.491 εκλογείς, ανάμεσά τους και περίπου 660 Τουρκοκύπριοι. Θα λειτουργήσουν 1.139 εκλογικά κέντρα, από τα οποία τα 40 στο εξωτερικό. Οι κάλπες άνοιξαν στις επτά το πρωί, τοπική ώρα και σε περίπτωση που δεν δοθεί παράταση, θα κλείσουν στις έξι το απόγευμα.

Γύρω στις οκτώ το βράδυ αναμένονται τα επίσημα τελικά αποτελέσματα και δύο ώρες αργότερα θα γίνει από τον Γενικό Εφορο Εκλογών η ανακήρυξη του νέου προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, στο κλειστό στάδιο «Τάσσος Παπαδόπουλος- Ελευθερία», στην Λευκωσία.

«Εσπασε» τη σιωπή ο Μπερλουσκόνι

Σαράντα επτά εκατομμύρια Ιταλοί καλούνται σήμερα και αύριο στις κάλπες για την ανανέωση της Βουλής και της Γερουσίας της Ρώμης. Τα εκλογικά τμήματα θα παραμείνουν ανοικτά από τις οκτώ το πρωί μέχρι τις δέκα το βράδυ, και αύριο από τις επτά το πρωί μέχρι τις τρεις το μεσημέρι, ώρα Ιταλίας.

Παράλληλα, δεκατρία εκατομμύρια Ιταλοί καλούνται να εκφρασθούν για την ανανέωση των περιφερειακών συμβουλίων της Λομβαρδίας (με πρωτεύουσα το Μιλάνο), του Λατίου (με πρωτεύουσα την Ρώμη) και της περιοχής του Μολίζε, στην κεντρική Ιταλία.

Αίσθηση προκάλεσε το βράδυ του Σαββάτου δήλωση του επικεφαλής της Κεντροδεξιάς, Σίλβιο Μπερλουσκόνι, ο οποίος δεν σεβάστηκε, με τον τρόπο αυτό, την καθιερωμένη «ημέρα σιωπής» που προηγείται της ψήφου. Κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στην ομάδα της Μίλαν, ο «Καβαλιέρε» δήλωσε, σε σχέση με την οικονομική κρίση, ότι «η Ευρώπη αυτή παραλογίζεται» και ότι «τον θεωρούν εχθρό της Ευρώπης, ενώ στην πραγματικότητα επιθυμεί περισσότερη Ευρώπη και αντιστάθηκε στην πολιτική της λιτότητας, ενώ ο Μόντι υποκλίθηκε στη Μέρκελ και ο Μπερσάνι ετοιμάζεται να κάνει το ίδιο».

Ο επικεφαλής της αριστερής συμμαχίας «Επανάσταση Πολιτών», Αντόνιο Ινγκρόια, ζήτησε την παρέμβαση του προέδρου της Δημοκρατίας, Τζόρτζιο Ναπολιτάνο, για παραβίαση των κανόνων της προεκλογικής περιόδου.

Τρία εκατομμύρια τετρακόσιες χιλιάδες Ιταλοί που ζουν μόνιμα στο εξωτερικό, τέλος, έχουν ήδη ασκήσει το δικαίωμα ψήφου τους για την εκλογή έξι γερουσιαστών και δώδεκα βουλευτών. Τα σχετικά ψηφοδέλτια αποστέλλονται, τις ώρες αυτές, στην Ιταλία, για να καταμετρηθούν μόλις κλείσουν οι κάλπες στις τρεις το μεσημέρι της Δευτέρας.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ