Για διασπάθιση 6 εκατ. ευρώ μέσω ΜΚΟ, κατηγορείται ο γαμπρός τού Χουάν Κάρλος

Τη στιγμή που η ανεργία καλπάζει στην Ισπανία, μία υπόθεση διαφθοράς πλήττει σημαντικά την εικόνα που θέλει να δώσει προς τα έξω η βασιλική οικογένεια, με αρνητικό πρωταγωνιστή τον γαμπρό του βασιλιά της Ισπανίας.

Ο Ινιάκι Ουρδαγαρίν, σύζυγος της κόρης του Χουάν Κάρλος, Ινφάντα Κριστίνα, φέρεται ύποπτος για διασπάθιση περίπου έξι εκατομμυρίων ευρώ από δημόσια κονδύλια, μέσω της μη κερδοσκοπικής εταιρείας της οποίας προΐστατο.

Ο γαμπρός του Χουάν Κάρλος εμφανίστηκε το Σάββατο ενώπιον δικαστηρίου της νήσου Μαγιόρκα για να καταθέσει σχετικά με τις κατηγορίες διαφθοράς που έχουν διατυπωθεί σε βάρος του. Ο Ουρδαγαρίν αρνήθηκε την κατηγορία που φέρει το Παλάτι να εμπλέκεται στην υπόθεση διαφθοράς. Όπως κατέθεσε στον δικαστή, το Παλάτι δεν εξουσιοδότησε ή παρείχε στήριξη στις δραστηριότητες του Ινστιτούτου Νόος που εμπλέκεται στην υπόθεση.

Ο 45χρονος πρώην παίκτης της Ολυμπιακής ομάδας χάντμπολ της Ισπανίας χρίστηκε Δούκας της Πάλμας της Μαγιόρκας όταν παντρεύτηκε την πριγκίπισσα Κριστίνα το 1997. Το διάστημα 2004-2006 υπήρξε πρόεδρος του Ινστιτούτου Νόος, το οποίο διοργάνωνε παραθεριστικές κι αθλητικές εκδηλώσεις στις Βαλεαρίδες Νήσους και στην ανατολική περιοχή της Βαλένθια.

Ο Ουρδαγαρίν και ο συνεταίρος του, Ντιέγκο Τόρες, φέρονται ύποπτοι για υπερχρέωση των υπηρεσιών που παρείχαν, προκειμένου αφ' ενός να απαλλάσσονται από φόρους κι αφετέρου να ξεπλένουν βρώμικο χρήμα. Οι διωκτικές αρχές αποκαλύπτουν πως ο Ουρδαγαρίν χρησιμοποιούσε βασιλικά καταλύματα προκειμένου να κλείσει τις επαγγελματικές του συμφωνίες.

Ο Δούκας προσήλθε στον ανακριτή Χοσέ Κάστρο και προ ενός έτους για να καταθέσει σχετικά με την υπόθεση, η οποία χρονολογείται από το 2011 και αρνήθηκε πως διέπραξε την παραμικρή παρανομία.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ