Εγκρίθηκε σήμερα η δόση των 2,8 δισ. στην Ελλάδα - iefimerida.gr

Εγκρίθηκε σήμερα η δόση των 2,8 δισ. στην Ελλάδα

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Σήμερα εγκρίθηκε από το EuroWorkingGroup η εκταμίευση της δόσης των 2,8 δισ. ευρώ του Φεβρουαρίου, από το μηχανισμό στήριξης προς την Ελλάδα.

Η συνεδρίαση του EWG, που ήταν προγραμματισμένη για χθες θα πραγματοποιηθεί τελικά σήμερα και, σύμφωνα με πηγές των Βρυξελλών, δεν υπάρχει καμία εμπλοκή. Θα πρόκειται για μια τυπική διαδικασία έγκρισης της εκταμίευσης της δόσης, καθώς έχουν υλοποιηθεί όλα τα προαπαιτούμενα.

Το βασικό προαπαιτούμενο είναι η επικαιροποίηση του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Πολιτικής, το οποίο ψηφίστηκε από τη Βουλή και, εκτός των άλλων, καθιερώνει τριετή ανώτατα όρια δαπανών για όλους τους φορείς του Δημοσίου.

Η επικαιροποίηση έγινε κάτω από τις ίδιες μακροοικονομικές προβλέψεις του μεσοπρόθεσμου προγράμματος και χωρίς να ληφθεί υπόψη το τελικό δημοσιονομικό αποτέλεσμα του 2012. Για την επικαιροποίηση του Μεσοπρόθεσμου ελήφθη υπόψη η επανεκτίμηση της απόδοσης κάποιων συγκεκριμένων μέτρων της περιόδου 2013-2016 και κάποιες προσαρμογές ως προς τα μέτρα του ψηφισθέντος φορολογικού νόμου.

Επίσης, επαναϋπολογίστηκαν οι δαπάνες για τόκους μετά την επαναγορά ομολόγων και τις αποφάσεις για τη μείωση του επιτοκίου δανεισμού από το Eurogroup. Επαναϋπολογίστηκε, επίσης, το ύψος του δημοσίου χρέους μετά την επαναγορά ομολόγων 31,9 δισ. ευρώ.

Επίσης, σήμερα, συνεδριάζει και το διοικητικό συμβούλιο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (έχει την ίδια σύνθεση με το EWG), για να εγκρίνει και επισήμως την εκταμίευση, η οποία αναμένεται μέχρι το τέλος του μήνα.

Απομένει η εκταμίευση της δόσης του Μαρτίου, το ύψος της οποίας είναι επίσης 2,8 δισ. ευρώ, με την οποία κλείνει ο κύκλος των δόσεων που προέρχονται από τη μεγάλη δόση των 49,1 δισ. ευρώ, που εγκρίθηκε τον περασμένο Δεκέμβριο, μετά την υπογραφή του νέου μνημονίου.

Υπενθυμίζεται πως καταβλήθηκε άμεσα το ποσό των 34,3 δισ. ευρώ, το μεγαλύτερο ύψος του οποίου διακρατήθηκε για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, ποσό ύψους 11,3 δισ. ευρώ διατέθηκε για επαναγορά ομολόγων και το υπόλοιπο κάλυψε ανάγκες του προϋπολογισμού.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ