Σκοτσέζικο ντους από την Τράπεζα της Ελλάδος και τη Στατιστική Αρχή για το Οικονομικών - iefimerida.gr

Σκοτσέζικο ντους από την Τράπεζα της Ελλάδος και τη Στατιστική Αρχή για το Οικονομικών

Σκοτσέζικο ντους από τη Τράπεζα της Ελλάδας και τη Στατιστική Αρχή για το Οικονο
ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΠΟΥΣ

Από το ζεστό στο κρύο κι από το κρύο στο ζεστό στέλνουν το οικονομικό επιτελείο τα στοιχεία από την Τράπεζα της Ελλάδος και τη Στατιστική Αρχή, καθώς από τη μια τα στοιχεία που δείχνουν εντυπωσιακή μείωση του ελλείμματος ισοζυγίου πληρωμών επιτρέπουν χαμόγελα αισιοδοξίας, αλλά από την άλλη νέα στοιχεία για τη βιομηχανία ρίχνουν βαριά σκιά στις εκτιμήσεις για ανάκαμψη από το δεύτερο εξάμηνο του έτους.

Το 2012 το έλλειμμα του ισοζυγίου πληρωμών περιορίστηκε στα 5,584 δισ. ευρώ από τα 20,634 δισ. ευρώ το 2011. Αυτό οφείλεται κατ' αρχήν στη μείωση του εμπορικού ελλείμματος κατά 7,646 δισ. ευρώ, ως αποτέλεσμα της αύξησης των εξαγωγών κατά 1,786 δισ. ευρώ και της μείωσης των εισαγωγών κατά 5,860 δισ. ευρώ, μείωση που αποτυπώνει και τη συρρίκνωση της ζήτησης.

Καθοριστικής σημασίας ήταν και η μείωση του ελλείμματος στο ισοζύγιο των εισοδημάτων κατά 6,430 δισ. ευρώ, ως αποτέλεσμα κυρίως της συγκράτησης πληρωμών για τόκους και μερίσματα. Στο πεδίο των επενδύσεων, εν αναμονή του νέου Αναπτυξιακού από τα συναρμόδια υπουργεία Ανάπτυξης και Οικονομικών, προκαλούν ικανοποίηση τα στοιχεία που δείχνουν αύξηση των ξένων άμεσων επενδύσεων κατά 1,5 δισ. ευρώ (στα 2,292 δισ. ευρώ), κυρίως λόγω της απόφασης των ξένων τραπεζών να συμμετάσχουν στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου των θυγατρικών τους στην Ελλάδα.

Στον αντίποδα, ο τζίρος στη Βιομηχανία υποχώρησε το Δεκέμβριο κατά 2,6%, λόγω της πτώσης στην εσωτερική αγορά κατά 24,1%, με τις πωλήσεις στο εξωτερικό να σώζουν την κατάσταση, καθώς ήταν αυξημένες κατά 41,7%. Μεγαλύτερο προβληματισμό προκαλούν, ωστόσο, τα στοιχεία για τις νέες παραγγελίες, καθώς εμφανίζονται μειωμένες κατά 9,6%, αφού πέρα από την πτώση κατά 8,9% των παραγγελιών για το εσωτερικό, καταγράφηκε πτώση 10,5% και στις παραγγελίες από τις αγορές του εξωτερικού. Κι όλα αυτά ενώ παραμένει οξύ το πρόβλημα ρευστότητας, με δεδομένο ότι μεγάλες και μικρές επιχειρήσεις δεν έχουν εύκολη πρόσβαση στο φθηνό χρήμα...

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ