Νέα εξαιρετικά απλή μέθοδος προβλέπει πόσα χρόνια θα ζήσουμε - iefimerida.gr

Νέα εξαιρετικά απλή μέθοδος προβλέπει πόσα χρόνια θα ζήσουμε

Νέα εξαιρετικά απλή μέθοδος προβλέπει πόσα χρόνια θα ζήσουμε
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Mια νέα μέθοδο, εξαιρετικά απλή, πρόβλεψης του ποσοστού θνησιμότητας από κάθε φυσική αιτία εφάρμοσαν επιστήμονες στη Βραζιλία.

Η συγκεκριμένη μελέτη που δημοσιεύτηκε στην «Ευρωπαϊκή Επιθεώρηση Καρδιαγγειακής Πρόληψης», σύμφωνα με την ιστοσελίδα newsbomb, αναφέρει πως αρκεί απλά να καθίσουμε στο πάτωμα και να επιχειρήσουμε να σηκωθούμε όρθιοι χωρίς να στηριχθούμε πουθενά για να διαπιστώσουμε πόσες φορές περισσότερο από τους άλλους διατρέχουμε τον κίνδυνο να... πεθάνουμε.

Ουσιαστικά το τεστ συνιστά μια ακόμα ένδειξη πως η μυοσκελετική κατάσταση ενός ανθρώπου αποτελεί ισχυρό δείκτη μακροζωίας, ιδίως για τα άτομα ηλικίας 50 ετών και άνω.

Οσοι από τους εθελοντές που συμμετείχαν στην έρευνα κατάφεραν και να καθίσουν και να σηκωθούν από το πάτωμα με ελάχιστη έως καθόλου στήριξη, διέτρεχαν πέντε έως έξι φορές μικρότερο κίνδυνο θανάτου τα επόμενα χρόνια σε σύγκριση με όσους στηρίχτηκαν σε βοηθήματα για να τα καταφέρουν.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, εάν ένας μεσήλικας κατορθώσει να καθίσει και να σηκωθεί από το πάτωμα χρησιμοποιώντας το πολύ ένα χέρι, όχι μόνον έχει πολύ καλή μυοσκελετική κατάσταση, αλλά οι πιθανότητες μακροζωίας του είναι πολύ καλύτερες.

Οριο χρόνου που θα χρειαζόταν ο κάθε εθελοντής για να καθίσει ή να σηκωθεί δεν είχε τεθεί, αλλά ο μέσος όρος που διήρκεσε η προσπάθεια των εθελοντών ήταν τα 2 λεπτά.

Η προσπάθειά τους βαθμολογήθηκε σε μία κλίμακα έως το 10: 5 για το κάθισμα και το 5 για να σηκωθούν.

Για κάθε βοήθημα που χρειαζόταν κάθε εθελοντής οι ερευνητές αφαιρούσαν έναν βαθμό από το 5.

Τα τεστ πραγματοποιήθηκαν σε 2.000 εθελοντές που βρίσκονταν υπό παρακολούθηση κατά μέσον όρο επί 6,3 χρόνια, μια περίοδο κατά τη διάρκεια της οποίας πέθαναν 159 εθελοντές, ένα ποσοστό θνησιμότητας 7,9%.

Η συντριπτική πλειονότητα των θανάτων καταγράφηκε σε εθελοντές με χαμηλή βαθμολογία στο τεστ. Μόνο σε δύο περιπτώσεις θανάτων εθελοντών διαπιστώθηκε ότι είχαν συγκεντρώσει συνολική βαθμολογία 10.

Τον υψηλότερο κίνδυνο θανάτου διέτρεχαν οι εθελοντές που είχαν πετύχει χαμηλή βαθμολογία και ιδιαίτερα αυτοί που αντιμετώπιζαν δυσκολία στο να καθίσουν στο πάτωμα.

Αντιθέτως, όσοι πέτυχαν συνολική βαθμολογία από 8 και πάνω, διέτρεχαν τον μικρότερο κίνδυνο θανάτου.

Ο κίνδυνος μειωνόταν κατά 21% με κάθε βαθμό από το 8 και πάνω.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ