Iρανή «θεά» ηθοποιός τιμωρείται από τους Αγιατολλάχ γιατί παίζει χωρίς μαντήλα [εικόνα]

Είναι 29 ετών, λέγεται Golshifteh Farahani, και αυτοεξορίστηκε στο Παρίσι. Οι Αγιατολλάχ την τιμώρησαν επειδή έπαιζε χωρίς μαντήλα. Στο Ιράν o όρος για τους τραγουδιστές και τους ηθοποιούς είναι «τίποτα» λέει στη Liberation.

Γεννήθηκε το 1983 στην Τεχεράνη, υπό ισλαμικό καθεστώς, από γονείς καλλιτέχνες. Σε ηλικία 16 ετών είχε δεχτεί επίθεση με βιτριόλι γιατί ήταν ηθοποιός, ευτυχώς χωρίς σημάδια. Αρχισε να ντύνεται άντρας για να μπορεί να βγει στο δρόμο, ξύρισε το κεφάλι.

Γίνεται στάρ στο Ιράν ώσπου την καλούν το 2008 στο Χόλιγουντ για να παίξει στην ταινία Κρατικά Ψέμματα του Ρίντλευ Σκοτ με τον Λεονάρντο ντι Κάπριο. Είναι η πρώτη ιρανή ηθοποιός που παίζει στο Χόλιγουντ από την ιρανική επανάσταση του 1979. Παίζει χωρίς μαντήλα και οι ιρανικές αρχές της κατάσχουν το διαβατήριο, την υποβάλλουν σε εξάμηνη ανάκριση, Παίρνει τη βαλίτσα της και φεύγει οριστικά για το Παρίσι.

Σήμερα συναντάται με την οικογένειά της στο Αμπού Ντάμπι και στην Ινδία.Εκοψε οριστικά τις γέφυρες με το Ιράν αποκαλύπτοντας το στήθος της σε ένα μικρό βίντεο που γύρισε για τα βραβεία Cesar το 2012.

Ο σύζυγός της, γάλλος κατά το ήμισυ και ηθοποιός ο ίδιος, της χαρίζει τη γαλλική υπηκοότητα. Το Παρίσι της αρέσει αλλά όχι η κακή διάθεση των κατοίκων του. «Το Παρίσι είναι σαν μια γυναίκα με την οποία είμαστε τρελά ερωτευμένοι αλλά δεν μπορούμε να ζήσουμε μαζί της» λέει στη Liberation.

«Ξέχασα να σας πω ότι είναι όμορφη γιατί είναι πάρα πολύ όμορφη» καταλήγει το άρθρο του ο δημοσιογράφος της εφημερίδας.

Φωτογραφία : Yann Rabanier

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ