Κέρτ Κομπέιν: Ο άνθρωπος που συνέδεσε όσο κανείς άλλος την ροκ με την αυτοκαταστροφή [βίντεο]

Ο τελευταίος «δεινόσαυρος» της ροκ κουλτούρας, Κερτ Κομπέιν, γεννήθηκε σαν σήμερα στις 20 Φεβρουαρίου του 1967. Έμεινε στην ιστορία ως ο «τελευταίος μύθος» της ροκ μουσικής που «πούλησε» όσο κανείς άλλος με την αυτοκαταστροφή του, ενώ παράλληλα ταξίδεψε μουσικά εκατομμύρια ανθρώπους με τους απελπισμένους, εκκωφαντικούς ήχους των Nirvana. Ο ίδιος δεν γνώρισε πότε την εσωτερική ηρεμία, διάγοντας ένα βίο που δεν θα μπορούσε να στεφθεί παρά μόνο με αυτοκτονία.

O Κερτ Ντόναλντ Κομπέιν γεννήθηκε στις 20 Φεβρουαρίου 1967 στο Αμπερντίν της Ουάσιγκτον και ήταν παιδί χωρισμένων γονιών. Σε νεαρή ηλικία αποφάσισε ότι ήθελε να γίνει μουσικός και στις αρχές της δεκαετίας του '90 με το συγκρότημα του «Nirvana» βρέθηκε στο προσκήνιο της μουσικής βιομηχανίας. Το 1991 οι πωλήσεις του άλμπουμ «Nevermind» που περιείχε το πιο διάσημο τραγούδι των Nirvana «Smells Like Teen Spirit», ξεπέρασαν τα 14 εκατομμύρια αντίτυπα.

Τρία χρόνια αργότερα, ο Κομπέιν φαίνεται ότι δεν άντεξε την μεγάλη επιτυχία και δημοσιότητα και έβαλε τέλος στη ζωή του τον Απρίλιο του 1994 με μια σφαίρα στο κεφάλι. Ο Κομπέιν είχε σοβαρά προβλήματα εθισμού στην ηρωίνη και σε άλλα ναρκωτικά και είχε αποπειραθεί και άλλη φορά να θέσει τέρμα στη ζωή του.

Ο Κερτ Κομπέιν, παρότι έγινε θρύλος της «Grunge» μουσικής, (μιας ανάμιξης μέταλ και πανκ ροκ), κατάφερε να εξυπηρετήσει τη μουσική βιομηχανία που «έφτυνε» αυτό με τον καλύτερο τρόπο. Το στυλ του «αυτοκαταστροφικού καλλιτέχνη», μολονότι ευρέως διαδεδομένο παλαιόθεν, άγγιξε «ταβάνι» στην περίπτωση του Κομπέιν, με τους περισσότερους καλλιτέχνες πλέον να υιοθετούν το στυλ που «λάνσαρε» ο ίδιος.

Συνδέθηκε σε τεράστιο βαθμό με την Generation X, μια γενιά η οποία άνθισε μετά τα τέλη του Β'΄Παγκοσμίου Πολέμου και, όπως ο Κομπέιν, «μεγάλωσε γρήγορα» εξαιτίας των επιδραστικών γεγονότων που τη διαμόρφωσαν (πόλεμος του Βιετναμ, πόλεμος της Κορέας κτλ).

Στη σύγχρονη εποχή, πολλοί καλλιτέχνες «έπεσαν» ηθελημένα η αθέλητα στα ναρκωτικά ως «φάρμακο» για την πίεση και την κατάθλιψη που γνώρισαν από την πίεση που τους ασκούσε η μουσική βιομηχανία, χωρίς να έχουν ούτε καν την μισή δημοσιότητα του. Ο Κομπέιν ήταν ένας διάττων αστέρας της μουσικής σκηνής, ο οποίος έσβησε πριν καν αρχίσει να λάμπει. Σε αντίθεση με τους σύγχρονους σταρ, όμως, οι κινήσεις του ήταν αυθεντικές...

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ