Έκοψαν τοίχο με στένσιλ του Μπανκσι και το πουλάνε σε δημοπρασία - iefimerida.gr

Έκοψαν τοίχο με στένσιλ του Μπανκσι και το πουλάνε σε δημοπρασία

Έκοψαν τοίχο με στένσιλ του Μπανκσι και το πουλάνε σε δημοπρασία
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Τουλάχιστον 500.000 δολάρια πωλείται κομμάτι τοίχου με στένσιλ του Μπάνκσι σε δημοπρασία που θα γίνει την Παρασκευή από την Fine Art Auctions στο Μαϊάμι. Ωστόσο το γεγονός προκάλεσε την έντονη αντίδραση της κοινωνίας, που υποστηρίζει ότι τα έργα του Μπάνκσι είναι street art και δεν έχει κανείς δικαίωμα να τα πουλήσει.

Το γκράφιτι από την ίδια τη φύση του, δεν προσφέρεται για να δείχνει καλά σε γκαλερί ή εμπορικές δημοπρασίες. Ωστόσο κάποιος αποφάσισε να επωφεληθεί από τη δημοσιότητα του Banksy, αφού πρόσφατα ένα ανώνυμο άτομο έκοψε κομμάτι τοίχου ζωγραφισμένο από τον διάσημο καλλιτέχνη Banksy και το έβαλε για δημοπρασία με εκτιμώμενη τιμή περισσότερο από μισό εκατομμύριο δολάρια.

Το εν λόγω κομμάτι, με τίτλο εργασία σκλάβων (Bunting Boy), που αρχικά βρισκόταν στον τοίχο ενός μαγαζιού στο Wood Green του Λονδίνου και ήταν άμεση κριτική της πραγματικής ζωής και της σκληρής εργασίας που κρυβόταν πίσω από το φανταχτερό αδαμάντινο Ιωβηλαίο της Βασίλισσας.

Το έργο τέχνης αφαιρέθηκε από το κατάστημα μαζί με ένα μεγάλο κομμάτι του τοίχου την περασμένη εβδομάδα και λίγο αργότερα εμφανίστηκε στην ιστοσελίδα του Fine Art Auctions με έδρα το Μαϊάμι ανάμεσα σε μια σειρά από σύγχρονα κομμάτια και θα δημοπρατηθεί στο τέλος αυτής της εβδομάδας για μια εκτιμώμενη τιμή μεταξύ $ 500.000 και $ 700.000.

Σύμφωνα με τον ιδιοκτήτη του Fine Art Auctions », Φρέντερικ Θοτ, το έργο προσφέρεται από ένα «γνωστό συλλέκτη που προτιμά να διατηρήσει την ανωνυμία του, αλλά προφανώς έχει αποδείξει ότι έχει στα χέρια του το συγκεκριμένο έργο»

Το Poundland, το κατάστημα από το οποίο το έργο τέχνης αφαιρέθηκε, έγραψε στο twitter ότι «δεν είναι υπεύθυνοι για οποιαδήποτε πώληση ή για την αφαίρεση του έργου του Banksy», προσθέτοντας ότι δεν είναι δικό του το εν λόγω κτίριο και δεν μπόρεσε να έρθει σε επαφή με τον ιδιοκτήτη μέχρι στιγμής να να μάθει περισσότερα, ενώ ο τοπικός πολιτικός Άλαν Στικλαντ έχει ήδη ξεκινήσει μια εκστρατεία για την επιστροφή του έργου τέχνης.

Μιλώντας στους δημοσιογράφους, ο Στίκλαντ εξήγησε ότι «ο Banksy έδωσε αυτό το έργο δωρεάν στην κοινότητά μας, έτσι είμαστε όλοι θυμωμένοι ότι είναι ήδη απομακρυνθεί και διατεθεί προς πώληση για 500.000 δολάρια στις ΗΠΑ. Προσπαθούμε να εντοπίσουμε ποιος είναι υπεύθυνος. Δεν είμαστε σίγουροι ποιος το αφαίρεσε, αλλά είμαστε απολύτως σίγουροι ότι το θέλουμε πίσω!»

Η δημοπρασία θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή, γεγονός που δίνει λίγο χρόνο στους πολίτες του Wood Green να υποστηρίξουν την υπόθεσή τους. Φυσικά, αν αποτύχουν, ο Banksy θα μπορεί να ζωγραφίσει απλά ένα νέο κομμάτι στη θέση του παλιού.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ