Το άγνωστο παρασκήνιο του χθεσινού Υπουργικού Συμβουλίου - iefimerida.gr

Το άγνωστο παρασκήνιο του χθεσινού Υπουργικού Συμβουλίου

upoyrgiko-sumvoulio
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

"Μπορούμε, γραμμή-γραμμή, να συνδιαμορφώσουμε με την αντιπολίτευση το τελικό σχέδιο με ρεαλιστικούς στόχους", δήλωσε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου στο Υπουργικό Συμβούλιο, απευθύνοντας έκκληση για την ευρύτερη δυνατή συναίνεση των πολιτικών δυνάμεων, και αποκλείοντας δημοψήφισμα για το Μεσοπρόθεσμο.

Οι χειρισμοί της κυβέρνησης για το Μεσοπρόθεσμο και το Μνημόνιο δεν συνδυάζονται με δημοψήφισμα, ανέφερε, σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός Γιώργος Α. Παπανδρέου κατά τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου που συνεχίζεται.

Ο πρωθυπουργός πρόσθεσε ότι αυτονόητα διλήμματα δεν τίθενται ποτέ σε δημοψήφισμα, υπενθύμισε ωστόσο ότι ο ίδιος έχει δεσμευθεί για την κατάθεση νόμου που να διέπει τα δημοψηφίσματα ώστε να είναι έτοιμος όποτε χρειαστεί.

Ο κ. Παπανδρέου είπε στους υπουργούς ότι αποτελεί πάγια θέση του ιδίου να δίνεται ο λόγος στον πολίτη «όπου χρειάζεται» και εξάλλου το έθεσε σε εφαρμογή το 2004 με την εκλογή προέδρου του ΠΑΣΟΚ από τη βάση.

Ο πρωθυπουργός ανέφερε στους υπουργούς ότι γι' αυτόν το λόγο ζήτησε από τον υπουργό Εσωτερικών Γιάννη Ραγκούση να προχωρήσει με την προετοιμασία του νόμου για δημοψήφισμα, προσχέδιο του οποίου θα δοθεί στους υπουργούς, ώστε να συζητηθεί.

Είναι εθνικό καθήκον, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, να πάμε το ταχύτερο δυνατό σε ισοσκελισμένο προϋπολογισμό, πλην τόκων, δηλαδή σε πρωτογενές πλεόνασμα, και αυτό θα αποτελέσει καθοριστικό σήμα ότι η Ελλάδα ξεκινά να ελέγχει το υπέρογκο χρέος της.

Ο πρωθυπουργός, επισημαίνοντας ότι οι επόμενες μέρες και εβδομάδες είναι κρίσιμες, τόνισε ότι θα πράξουμε το καθήκον μας, ενώ υπογράμμισε ότι είναι καθοριστικό να σταλεί ένα ισχυρό μήνυμα ενότητας.

Γι' αυτό επιμένω στην ανάγκη εθνικής συνεννόησης, συνέχισε ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι θα επιμείνει στην υπερψήφιση του Μνημονίου από μια ευρύτερη πλειοψηφία.

Από την κατάθεση του σχεδίου ως την ψήφισή του θα υπάρξει πρόσκληση διαλόγου και συνεργασίας στις δυνάμεις που έχουν τη βούληση, στο πλαίσιο της κοινοβουλευτικής διαδικασίας διαλόγου, είπε ο πρωθυπουργός.

Ο κ. Παπανδρέου ανέφερε ότι εφόσον υπάρχει συμφωνία με τον κ. Σαμαρά στους στόχους, τότε από τη μεριά του δεν υπάρχει κανένα ταμπού για εξεύρεση τρόπων επίτευξης των στόχων.

Γραμμή-γραμμή να συνδιαμορφώσουμε το τελικό σχέδιο με ρεαλιστικούς στόχους, είπε ο κ. Παπανδρέου, επαναλαμβάνοντας ότι η πόρτα του είναι ανοιχτή για συνεργασία.

Δεν κρυβόμαστε, αναλαμβάνουμε τις ευθύνες μας, ενώ έχω τονίσει ότι και πρόσωπα σε καίριους τομείς θα αξιοποιήσουμε χωρίς κομματικούς περιορισμούς, αλλά στόχους και προοπτικές.

Αναφερόμενος στην κυβερνητική πολιτική, ο πρωθυπουργός είπε ότι δουλέψαμε για να βρούμε μέσα σε δυσκολίες τον όσο το δυνατόν δίκαιο δρόμο και πρόσθεσε ότι ζητήσαμε και λάβαμε την εμπιστοσύνη των πολιτών για να αλλάξουμε τη χώρα και βρεθήκαμε να παλεύουμε για να διασώσουμε την κατάσταση της χώρας.

Σήμερα είμαστε πάλι σε κρίσιμο σταυροδρόμι, είπε ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι με τη γόνιμη συζήτηση που έγινε σε όλα τα επίπεδα (υπουργικό συμβούλιο - ΚΤΕ - Πολιτικό Συμβούλιο) αναζητήσαμε και επεξεργαστήκαμε όσο πιο δίκαιες λύσεις στον επιμερισμό του βάρους της προσπάθειας μέσα στο δύσκολο πλαίσιο που θέτει η ανάγκη.

Μπορεί πολλοί να επιχείρησαν να πανικοβάλλουν τους πολίτες ή να κατέκριναν επειδή η άτυπη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου και ο ΚΤΕ κράτησαν ώρες, γιατί δεν έχουν συνηθίσει στον διάλογο και την αναλυτική συζήτηση, σαν οι αποφάσεις αυτού του είδους να είναι εύκολες και να μην πρέπει να προκύπτουν μέσα από την κατάθεση όλων των απόψεων και την εξέταση όλων των επιλογών, είπε ο πρωθυπουργός.

Ο κ. Παπανδρέου είπε ότι οι διαδικασίες αυτές ήταν χρήσιμες για όλους, καθώς βρέθηκαν λύσεις σε προβλήματα, ενώ εξέφρασε την ευχή να είναι αυτός ο τρόπος λήψης κρίσιμων αποφάσεων.

Δεν είναι ο καταμερισμός της ευθύνης που με απασχολεί, είναι το καλό της χώρας και ότι όσο περισσότερο προωθούμε τον διάλογο με παραγωγικές και ρεαλιστικές προτάσεις μέσα στα όρια που εκ των πραγμάτων έχουμε, τόσο το καλύτερο για το μέλλον της πατρίδας, είπε ο κ. Παπανδρέου, προσθέτοντας ότι αυτό αφορά όχι μόνο το Μεσοπρόθεσμο, αλλά γενικότερα τις μεγάλες αλλαγές.

Ο πρωθυπουργός είπε ότι οι πολίτες εκφράζουν δικαιολογημένη αγανάκτηση με όσα έχουν ζήσει 35 χρόνια, και τόνισε ότι θέλουν να δουν κάτι καλύτερο.

Ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι πρέπει να γίνει συζήτηση με τους πολίτες και επεξήγηση της κυβερνητικής προσπάθειας μακριά από τον λαϊκισμό, όπως ανέφερε και την παραπληροφόρηση των ΜΜΕ.

Τι είπαν οι υπουργοί

Επιμέρους ενστάσεις για πτυχές του Μεσοπρόθεσμου διατύπωσαν αρκετοί υπουργοί κατά τη διάρκεια του Υπουργικού Συμβουλίου.

Η υπουργός Εργασίας κυρία Λούκα Κατσέλη επέμεινε στον υπερδιπλασιασμό τεκμηρίων διαβίωσης, γιατί "είναι το μόνο μέτρο που στοχοποιεί και φορολογεί αυτούς που πολύ πιθανόν φοροδιαφεύγουν" όπως είπε. Πρότεινε η εισφορά αλληλεγγύης και να συνδεθεί με την εισφοράς ανεργίας, όπως και να μην αυξηθεί ο ΦΠΑ για εστιατόρια και καφέ μπαρ.

Η υπ. Παιδείας κυρία Άννα Διαμαντοπούλου πρότεινε στον πρωθυπουργό να συναντηθεί εκ νεόυ με τον κ. Α. Σαμαρά, ενώ την προσπάθεια επίτευξης συναίνεσης στήριξε και ο υπ. Άμυνας κ. Ευ. Βενιζέλος. "Η ουσία της συναίνεσης είναι η διασφάλιση της αξιοπιστίας εντός και εκτός" είπε χαρακτηριστικά. Αίσθηση προκάλεσε η πρότασή του να συγκροτηθεί διυπουργική επιτροπή που θα αναλάβει το συντονισμό για την έξοδο από κρίση στα πρότυπα της επιτροπής για ολυμπιακή προετοιμασία με συντονιστή τότε τον ίδιο.


Ο υπ. Υποδομών-Μεταφορών-Δικτύων κ. Δημ. Ρέππας επεσήμανε ότι "δεν έχουμε στο πρόγραμμά μας κεφάλαιο απολύσεων στο Δημόσιο", ενώ για τις αποκρατικοποιήσεις τόνισε ότι πρέπει να γίνουν "με κανόνες προς συμφέρον του πωλητή και όχι μόνο του αγοραστή". Διαφώνησε με εκλογές και δημοψήφισμα και ζήτησε από τον πρωθυπουργό "να βγει και να εξηγήσει στον λαό τι ακριβώς κάνουμε".


Ο υπ. Πολιτισμού κ. Παύλος Γερουλάνος ζήτησε από τον κ. Παπακωνσταντίνου να εξετάσει τις εναλλακτικές για να μην είναι τόσο μεγάλη η αύξηση στον ΦΠΑ για τη σίτιση. Στήριξε το θέμα της συναίνεσης που έβαλε ο πρωθυπουργός, αλλά σχολίασε: "Πρέπει να δούμε πως η ΝΔ μιλάει συνέχεια μόνο για μείωση των φόρων. Αυτό όμως δεν οδηγεί στην ανάπτυξη. Χρειάζεται να συνδυαστεί με κάποιες κινήσεις γιατί αλλιώς το μόνο που θα καταφέρουμε θα είναι να φουσκώσουμε κάποιους λογαριασμούς στην Ελβετία" όπως είπε. Ο υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Κ. Σκανδαλίδης ζήτησε να ληφθεί μέριμνα για πετρέλαιο σε αγρότες και να διατηρηθεί χαμηλός ο ΦΠΑ σε λιπάσματα και ζωοτροφές. "Η οικονομική κρίση εξελίχθηκε σε πλησίστια πολιτική κρίση και κινδυνεύει να μετεξελιχθεί σε κρίση διακυβέρνησης" σχολίασε.


Ο υπουργός Επικρατείας κ. Χάρης Παμπούκης μίλησε για την ανάγκη ενός νέου "σχεδίου Μάρσαλ" το οποίο "θα είναι η ασφαλιστική δικλείδα της Αμερικής έναντι αμερικανικών επενδύσεων στην ελληνική οικονομία". Επίσης τάχθηκε υπέρ των τεκμηρίων, αρκεί να υπηρετούν την κοινωνική δικαιοσύνη. Έκανε επίσης ενημέρωση για την επένδυση του Ελληνικού μετα τη δήλωση του κ. Τάνι ότι είναι έντονο το ενδιαφέρον του Κατάρ, ενημερώνοντας ότι θα γίνει ανοιχτή πρόσλκηση διεθνούς ενδιαφέροντος το επόμενο διάστημα.
Η αναπληρώτρια ΥΠΕΞ κυρία Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου ζήτησε από τον πρωθυπουργό να αξιοποιήσει το πρόβλημα κοινωνικής συνοχής ως "διαπραγματευτικό χαρτί" με την τρόικα.

Η αναπληρώτρια υπ. Παιδείας κυρία Φώφη Γεννηματά τόνισε πως "τα μέτρα πρέπει να δημιουργούν αίσθημα δικαιοσύνης και δεν πρέπει να γίνουν οριζόντιες περικοπές", ενώ άσκησε κριτική στην τρόικα λέγοντας πως "έχει ευθύνη και για το σχεδιασμό και την παρακολούθηση του προγράμματος και δεν πρέπει να κρύβεται πίσω από δήθεν αστοχίες".

Ο αναπληρωτής υπουργός Εργασίας κ. Γιώργος Κουτρουμάνης πρότεινε –κάτι που θα περιληφθεί στο Μεσοπρόθεσμο– να γίνει έλεγχος πόθεν έσχες σε βάθος 20ετίας και άρση τραπεζικού απορρήτου σε κάθε εμπλεκόμενο με το δημόσιο χρήμα.


Ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Νίκος Σηφουνάκης διαπίστωσε ότι "υπάρχει κρίση εμπιστοσύνης σε πολιτικούς και σε πολιτικό ασύστημα" και πως "χρειάζεται επιμονή και μεγάλη προσπάθεια για να το ξεπεράσουμε", ενώ για το δημοψήφισμα είπε πως μπορεί να τεθούν μεγάλα θεσμικά ζητήματα όπως οι τομές στο κράτος, η μείωση του αριθμού των βουλευτών ή/και νωρίτερα από την προβλεπόμενη αναθεώρηση του Συντάγματος.


Τέλος, ο υπουργός Υγείας κ. Ανδρέας Λοβέρδος -που λείπει εκτός Ελλάδος- με επιστολή του δήλωσε πως συντάσσεται με την απόφαση που θα ληφθεί.

Διαβάστε το πλήρες κείμενο του Σχεδίου

Διαβάστε την αιτιολογική έκθεση για το Μεσοπρόθεσμο

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ