Η Google τιμά τον μεγάλο αστρονόμο Κοπέρνικο με το σημερινό της doodle - iefimerida.gr

Η Google τιμά τον μεγάλο αστρονόμο Κοπέρνικο με το σημερινό της doodle

Η Google τιμά τον μεγάλο αστρονόμο Κοπέρνικο με το σημερινό της doodle
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Τον μεγάλο Πολωνό αστρονόμο του 16ου αιώνα, Νικόλαο Κοπέρνικο ( Mikołaj Kopernik ) τιμά η Google με το σημερινό της «ηλιοκεντρικό» doodle, αφού σήμερα συμπληρώνονται 540 χρόνια από τη γέννησή του.

Ο Νικόλαος Κοπέρνικος, ήταν θερμός υποστηρικτής της ηλιοκεντρικής θεωρίας, ότι δηλαδή ο ήλιος είναι το κέντρο του πλανητικού μας συστήματος και όχι η Γη κι έτσι στο σημερινό doodle το δεύτερο Ο της λέξης Google είναι ο ήλιος και γύρω του περιστρέφονται πλανήτες.

Ο Nικόλαος Κοπέρνικος γεννήθηκε στο Τορούν της Πολωνίας στις 19 Φεβρουαρίου του 1473 και πέρασε μεγάλο μέρος της ενήλικης ζωής του στο Φρόμπορκ της Βάρμιας, επαρχίας της Πολωνίας όπου και πέθανε στις 24 Μαΐου του1543.

Λίγο πριν το θάνατό του ο Κοπέρνικος εξέδωσε το βιβλίο του «De Revolutionibus Orbium Coelestium Libri VI» (= «Έξι Βιβλία για τις Περιστροφές των Ουρανίων Σφαιρών»), το οποίο αποτέλεσε τη βάση της σύγχρονης Αστρονομίας. Υποστηρικτής της ηλιοκεντρικής θεωρίας, ο Κοπέρνικος άνοιξε έτσι το δρόμο για τους αστρονόμους της επόμενης γενιάς και υπήρξε μανιφέστο της Επιστημονικής επανάστασης έναν αιώνα αργότερα.

Μένοντας ορφανός σε μικρή ηλικία, μόλις δέκα χρονών, ανατράφηκε μαζί με τα αδέρφια του Ανδρέα και Βενεδικτίνα από τον επίσκοπο θείο τους Λουκά Βατζενρόντε. Ο Ανδρέας και η Βενεδικτίνα ακολούθησαν τον δρόμο της εκκλησίας, αφού έγιναν ιερέας και μοναχή αντίστοιχα, ωστόσο ο νεαρός Νικόλαος ένιωθε να τον τραβάει η επιστήμη.

Το 1491 ο Νικόλαος εγγράφεται στο περίφημο Πανεπιστήμιο της Κρακοβίας, το σημερινό Γιαγγελονιανό Πανεπιστήμιο, όπου σπουδάζει Ιατρική, Θεολογία, Μαθηματικά και Αστρονομία, η οποία τον γοητεύει ιδιαίτερα.

Ο θείος του ωστόσο επέμενε να τον κάνει ιερέα κι αυτόν κι έτσι το 1496 τον έστειλε στην Ιταλία για να σπουδάσει Εκκλησιαστικό Δίκαιο στο Πανεπιστήμιο της Μπολόνια. Στη Φερράρα όμως ο Κοπέρνικος γνωρίζει τον αστρονόμο Ντομένικο Νοβάρα ντα Φερράρα και γίνεται μαθητής και βοηθός του.

Το 1497 ο θείος του τον διόρισε ιερέα στον Καθεδρικό Ναό του Φρόμπορκ στην Πολωνία, ωστόσο ο Κοπέρνικος είχε την τύχει να παρακολουθήσει στη Ρώμη μία έκλειψη Σελήνης που τον εντυπωσίασε και έδωσε τις πρώτες του διαλέξεις πάνω σε διάφορα μαθηματικά και αστρονομικά ζητήματα. Το 1503 παίρνει το διδακτορικό του στο Κανονικό Δίκαιο από το Πανεπιστήμιο της Φερράρα και ήρθε για πρώτη φορά σε επαφή με τις θεωρίες των αρχαίων περί κινήσεως της Γης, γεγονός που του δημιούργησε τις πρώτες αμφιβολίες για το αν η Γη ήταν όντως ακίνητη στο κέντρο του Σύμπαντος όπως πίστευαν μέχρι τότε.

Η αστρονομία μέχρι τότε ήταν στενά συνδεδεμένη με τη θρησκεία και διάφορες δεισιδαιμονίες, αφού πίστευαν οτι οι πλανήτες ήταν ακίνητοι και άλλαζαν θέση μόνο με θεϊκή παρέμβαση. Μελετώντας τα έργα του Πτολεμαίου, ωστόσο, ο Κοπέρνικος άρχισε να αναπτύσσει τη δική του θεωρία για την κίνηση των πλανητών.

Το έτος 1514 κυκλοφόρησε μεταξύ των φίλων του το Commentariolus («Μικρή Ερμηνευτική Πραγματεία»), εξασέλιδο χειρόγραφο κείμενο με τις ιδέες του για το Ηλιοκεντρικό Σύστημα που πρέπει να γράφτηκε μεταξύ 1507 και 1514, ωστόσο δε το δημοσίευε από φόβο των αντιδράσεων του κόσμου.

Υπό την ισχυρότατη πίεση του κύκλου του, και έχοντας δει τη γενικώς ευνοϊκή πρώτη υποδοχή της δουλειάς του, ο Κοπέρνικος παρέδωσε το βιβλίο στον πιστό του φίλο Τίντεμαν Γκίζε, επίσκοπο του Χέλμνο, για να το στείλει για εκτύπωση στον Johannes Petreius, στη Νυρεμβέργη, ωστόσο φαίνεται πως ο ίδιος δεν πρόλαβε να το δει ποτέ τυπωμένο, παρόλο που ο θρύλος λέει ότι ένας ιππότης έτρεξε πάνω σε γρήγορο άλογο και παρέδωσε το πρώτο τυπωμένο αντίτυπο του βιβλίου στα χέρια του Κοπέρνικου λίγες ώρες πριν πεθάνει.

Η Google τιμά τον μεγάλο αστρονόμο Κοπέρνικο με το σημερινό της doodle | iefimerida.gr 0


Πίνακας του Πολωνού ζωγράφου Jan Matejko με τίτλο «Ο Κοπέρνικος συνομιλεί με το Θεό»

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ