Ομολόγησε φόνο μετά από 65 χρόνια - iefimerida.gr

Ομολόγησε φόνο μετά από 65 χρόνια

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Υπόθεση φόνου έκλεισε στην Ολλανδία μετά από 65 χρόνια, αφού η 95χρονη θύτης ομολόγησε με γράμμα που απέστειλε στον δήμαρχο του Λέιντεν.

Το 1946, η δολοφονία του Φέλιξ Γκούλι, επικεφαλής μιας κατασκευαστικής εταιρείας, που εκείνη την περίοδο θεωρούταν μεγάλο κυβερνητικό πόστο, τάραξε την Ολλανδία και η αποτυχία της λύσης του εγκλήματος είχε γίνει θέμα αντιπαράθεσης μεταξύ των κομμάτων.

Την Τετάρτη, ο δήμαρχος του Λέιντεν, Χένρι Λεφέρινκ, δήλωσε ότι η γυναίκα ομολόγησε την δολοφονία, λέγοντας ότι η λανθασμένη εντύπωση ότι ο Γκούλι συνεργαζόταν με τους Ναζί την οδήγησε αυτή την πράξη.

Ο Λεφέρινκ είπε ότι έλαβε ένα γράμμα από την γυναίκα την οποία ονομάτισε σαν την κυρία Άτι Ρίντερ-Βίσερ εδώ και καιρό. Όμως μετά από δύο προσωπικές συνεντεύξεις μαζί της και ιστορική έρευνα, είδε ότι η ιστορία που του εξομολογήθηκε η 95χρονη είναι αληθινή.

Το παγωμένο πρωινό της 1ης Μαρτίου το 1946, η Άτι Βίσερ χτύπησε το κουδούνι του Γκούλι στο Λέιντεν και είπε στην γυναίκα του ότι έχει να του παραδώσει ένα γράμμα. Όταν εμφανίστηκε στην πόρτα τον πυροβόλησε εν ψυχρώ στο στήθος. Πέθανε στο ασθενοφόρο την στιγμή που μεταφερόταν στο νοσοκομείο.

Η Βίσερ ήταν μέλος της αντίστασης, την περίοδο της ναζιστικής κατοχής. Οι φήμες που κυκλοφορούσαν εκείνη την εποχή ήταν ότι ο Γκούλι συνεργαζόταν με τις κατοχικές δυνάμεις και είχε μπεί στο στόχαστρο της αντίστασης. Η επιχείρηση του συνεργαζόταν μονίμως με Γερμανούς, και είχε διάφορους υπαλλήλους που άνηκαν σε φίλο-ναζιστικές οργανώσεις.

Μετά τον θάνατο του Γκούλι, αποκαλύφθηκε ότι ο ίδιος όχι μόνο δεν συνεργαζόταν με τους ναζί αλλά έκρυβε και Εβραίους με τις οικογένειες τους στο σπίτι του, όπως και τους έδινε χρήματα για να ζήσουν. Μια παράνομη Καθολική οργάνωση συναντιόταν κρυφά στο σπίτι του. «Βοηθούσε όσο μπορούσε τους πολίτες,» δήλωσε ο Λεφέρινκ.

Η 95χρονη συνελήφθη, αλλά αφέθηκε ελεύθερη, καθώς αντιμετωπίζει προβλήματα όρασης και μετακινήσεως, και έχει μερική αναπηρία. «Είναι μια εύθραυστη γριά κυρία» δήλωσε ο δήμαρχος Λεφέρινκ.

Αφ' ότου αποκάλυψε η Άτι Βίσερ τον ρόλο της στον θάνατο του άτυχου Γκούλι, ζήτησε να συναντηθεί με τα εγγόνια του, για να τους εξηγήσει τι την ώθησε σε αυτή την πράξη.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ