Οι νέες απαιτήσεις της τρόικας: Θέλει συγχωνεύσεις εφοριών και ικανούς ελεγκτές - iefimerida.gr

Οι νέες απαιτήσεις της τρόικας: Θέλει συγχωνεύσεις εφοριών και ικανούς ελεγκτές

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΠΟΥΣ

Μπορεί το υπουργείο Οικονομικών να διαβεβαιώνει ότι όλα τα προαπαιτούμενα και οι μνημονιακές υποχρεώσεις εκπληρώνονται σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα της τρόικας, ωστόσο σύμφωνα με πληροφορίες υπάρχει έντονη γκρίνια από τους δανειστές για το εύρος της αυτονομίας κινήσεων του νέου γ.γ. Δημοσίων Εσόδων, ενώ συν τοις άλλοις «κραδαίνουν» και λίστα υποχρεώσεων που αφορούν στο «κυνήγι» της φοροδιαφυγής, που σύμφωνα με τους ίδιους εμφανίζει πολλά «κενά».

Αυτό που φαίνεται ότι «καίει» την τρόικα είναι η δυνατότητα του μόνιμου γ.γ. Εσόδων να έχει αυτονομία έναντι της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών αλλά και ουσιαστικές αρμοδιότητες, που να του επιτρέπουν να ασκεί τα καθήκοντά του, ήτοι να μην υπάρχει σύγκρουση ή επικάλυψη αρμοδιοτήτων με αυτές του υφυπουργού Οικονομικών, που είναι πολιτικό πρόσωπο.

Βγάζοντας λοιπόν «κίτρινη» κάρτα στο έως τώρα πλαίσιο αρμοδιοτήτων του, η τρόικα αναμένει το αργότερο έως τις αρχές του επόμενου μήνα συμπληρωματικό ΦΕΚ, που θα καθιστά σημαντικά πιο αυτόνομη τη Φορολογική Διοίκηση, με στόχο να καταστεί αυτή πλήρως λειτουργική την επόμενη χρονιά. Τι μπορεί να σημαίνει αυτό; Οτι λίαν συντόμως θα προχωρήσει το σχέδιο συγχωνεύσεων και καταργήσεων Διευθύνσεων και Τμημάτων, όπως επίσης η απορρόφηση της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων (ΚΕΠΥΟ) από τη Γ.Γ. Δημοσίων Εσόδων.

Από εκεί και πέρα, η τρόικα «υπενθυμίζει» στο υπουργείο Οικονομικών ότι υπάρχουν πολλές υποχρεώσεις και λίγος χρόνος για την αναδιάρθρωση των φοροελεγκτικών υπηρεσιών και την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής:

  • Συγχωνεύσεις εφοριών - Διατήρηση 120 σε λειτουργία (έως τον Ιούνιο)
  • Επιτάχυνση της διαδικασίας πρόσληψης - επαναξιολόγησης των φορολογικών ελεγκτών: στόχος «ετοιμοπόλεμοι» 2.000 ελεγκτές έως τον Ιούνιο
  • Εγκύκλιος για την ενίσχυση των στοχευμένων ελέγχων, που θα βασίζονται σε τεχνικές αξιολόγησης ρίσκου
  • Κατάργηση της υποχρέωσης ελέγχου σε βάθος 10ετίας, έτσι ώστε να μη συσσωρεύονται χιλιάδες ανέλεγκτες υποθέσεις
  • Νομικό πλαίσιο για τη δημιουργία ενός ασφαλούς άμεσου ή έμμεσου κεντρικού μητρώου τραπεζικών λογαριασμών
  • Ενίσχυση των τμημάτων εφοριών για την είσπραξη ληξιπρόθεσμων οφειλών
  • Νέο πληροφοριακό σύστημα διασύνδεσης του συνόλου των ΔΟΥ (Μάρτιος 2013).
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ