Αυτοί είναι οι νικητές των θεατρικών βραβείων «Κάρολος Κουν» για το 2012 - iefimerida.gr

Αυτοί είναι οι νικητές των θεατρικών βραβείων «Κάρολος Κουν» για το 2012

Αυτοί είναι οι νικητές των θεατρικών βραβείων «Κάρολος Κουν» για το 2012
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ο Βασίλης Παπαβασιλείου απέσπασε το Μεγάλο Βραβείο Θεάτρου για τη σκηνοθεσία της παράστασης «Του Κουτρούλη ο γάμος» στο Εθνικό Θέατρο, ενώ το αντίστοιχο βραβείο Μουσικής απέσπασε ο αρχιμουσικός Θεόδωρος Κουρεντζής για το συναυλιακό και παραστατικό δίπτυχο των συνόλων της όπερας σε πανόραμα έργων Ρώσων συνθετών που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

Η απονομή των βραβείων κριτικών Θεάτρου και Μουσικής 2012 και των βραβείων Κάρολος Κουν πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Δευτέρας στην αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στο φετινό Βραβείο Θεατρολογικού Συγγράμματος, που «παρέχει την ευκαιρία απόδοσης τιμής στον διαπρεπή λογοτέχνη, διανοητή και κριτικό θεάτρου Γιάννη Βαρβέρη, με την ευκαιρία ολοκλήρωσης της πολύτομης έκδοσης των κριτικών του απάντων».

Ακόμη, θεσπίστηκε το Θεατρικό βραβείο «Γιώργου Κάρτερ» με τη χορηγία της διακεκριμένης βιολονίστα Ισμήνης Χρυσοχόου - Κάρτερ.

Τα βραβεία

Βραβεία «Κάρολος Κουν» 2012

  • Σκηνοθεσίας ελληνικού έργου

Το βραβείο απονεμήθηκε ισοτίμως στους Γιάννη Κακλέα, για τη σκηνοθεσία του έργου «Αυλή των Θαυμάτων» του Ιάκωβου Καμπανέλλη, που παρουσιάσθηκε στην Κεντρική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου, και στον Στάθη Λιβαθινό, για τη σκηνοθεσία του έργου «Ερωτόκριτος» του Βιτσέντζου Κορνάρου, που παρουσιάσθηκε στην Κεντρική Σκηνή του Θεάτρου «Ακροπόλ».

  • Ερμηνείας ηθοποιού σε ελληνικό έργο

Στην Μπέτυ Αρβανίτη, για την ερμηνεία του επώνυμου ρόλου στη θεατρική μεταφορά της «Φόνισσας» του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, που παρουσιάσθηκε στο «Θέατρο της οδού Κεφαλληνίας» σε σκηνοθεσία Στάθη Λιβαθηνού.

  • Δραματουργίας ελληνικού έργου

Στους Ελένη Ράντου, Σάρα Γανωτή και Νίκο Σταυρακούδη, για την κωμωδία τους «Κατάδικός μου» - σε σκηνοθεσία Γιώργου Παλούμπη, στην οποία καταγράφεται η σύγχρονη ελληνική πραγματικότητα.

Επαινος στον Δημήτρη Δημόπουλο για την «Ελληνογερμανική συνάντηση φιλίας» «Yasou Aida» που παρουσιάσθηκε στο Βερολίνο, στη Θεσσαλονίκη και την Αθήνα.


Βραβεία κριτικών Μουσικής 2012

  • Διάκριση σε μουσικολογικό σύγγραμμα

Στον Γιάννη Μπελώνη για το σύγγραμμα «Η μουσική δωματίου στην Ελλάδα στο πρώτο μισό του 20ού αιώνα. Η περίπτωση του Μάριου Βάρβογλη (1885-1967)», Αθήνα: εκδ. Κέντρου Ελληνικής Μουσικής, 2012.
Επαινος στην ανθολογία κειμένων, συνεντεύξεων και αναλυτικών σημειωμάτων έργων του συνθέτη Γιώργου Σισιλιάνου, «Για τη Μουσική», Αθήνα: εκδ. Μουσείου Μπενάκη σε συνεργασία με το Κέντρο Ελληνικής Μουσικής, 2011.

  • Τιμητική διάκριση σε πολιτισμικό οργανισμό της περιφέρειας

Ωδείον Κερκύρας (έτος ιδρύσεως 1894), δεύτερο παλαιότερο εν ενεργεία ωδείο στην Ελλάδα.

  • Τιμητική διάκριση σε δισκογραφική εργασία

Στον δίσκο «Metamorphosis», με έργα οκτώ Ελλήνων συνθετών για σόλο όμποε ή όμποε και πιάνο, ερμηνευμένα από τον Σπύρο Κοντό και την πιανίστα Λητώ Θώμου, εταιρεία DNA Label (2012).

Επαινος στον δίσκο της μεσοφώνου Μαρίτας Παπαρίζου με τίτλο «Vivaldi ma non solo», εταιρεία MDG, 2012.


Τιμητική διάκριση σε νέο καλλιτέχνη

Στον βαρύτονο Διονύση Σούρμπη, για τις ερμηνείες του ως Μπελκόρε στο «Ελιξήριο του Ερωτα» του Ντονιτζέττι και Βαλεντίνος στον «Φάουστ» του Γκουνώ σε παραγωγές της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, καθώς και ως Μουσταφά Πασάς στη συναυλιακή παρουσίαση της όπερας «Μάρκος Μπότσαρης» του Καρρέρ.

Επαινος στον κιθαριστή Αντώνη Λιοπύρη, για την ατομική του εμφάνιση «It's all Dyens to me» στο «Ωδείο Φίλιππος Νάκας» (17/02/2012).

Βραβεία κριτικών Θεάτρου

  • Τιμητική διάκριση σε θεατρολογικό σύγγραμμα

Στον διαπρεπή κριτικό θεάτρου και λογοτέχνη Γιάννη Βαρβέρη με την ευκαιρία της έκδοσης των κειμένων κριτικής της περιόδου 2003-2010, με τίτλο «Η Κρίση του Θεάτρου τ. Ε΄» (Αθήνα, 2010, εκδόσεις Αλεξάνδρεια).


Τιμητική διάκριση διεθνούς θεατρικού ρεπερτορίου

Τιμητική διάκριση διεθνούς θεατρικού ρεπερτορίου απέσπασε ο Γιάννης Χουβαρδάς, για τη σκηνοθεσία του έργου «Περικλής» του Ουίλλιαμ Σαίξπηρ, που ανέβηκε στην Κεντρική Σκηνή του «Εθνικού Θεάτρου».

Στον Γιάννη Χουβαρδά, για τη σκηνοθεσία του έργου «Περικλής» του Ουίλλιαμ Σαίξπηρ, που ανέβηκε στην Κεντρική Σκηνή του «Εθνικού Θεάτρου», η οποία με μηδενικά σκηνικά μέσα και ευφάνταστα κοστούμια ανέδειξε τον πολυεπίπεδο μύθο με χιούμορ, φαντασία αλλά και ελπίδα, που τόσο ανάγκη έχει η εποχή μας.

Έπαινος στον Κωνσταντίνο Αρβανιτάκη, για την σκηνοθεσία του έργου «Πυρκαγιές» του Λιβανοκαναδού συγγραφέα Ουαζντί Μουαουάντ.


Τιμητική διάκριση σε νέο καλλιτέχνη

Δεν δόθηκε τιμητική διάκριση αλλά έπαινος, ο οποίος απενεμήθη ισοτίμως στην Νεφέλη Κουρή για την ερμηνεία της στο ρόλο της Αρετούσας στον «Ερωτόκριτο» του Βιτσέντζου Κορνάρου - σε σκηνοθεσία Στάθη Λιβαθινού, και στην Λένα Παπαληγούρα για την ερμηνεία της στο έργο του Γιάννη Τσίρου «Αόρατη Όλγα» - σε σκηνοθεσία Γιώργου Παλούμπη.

  • Τιμητική διάκριση αρχαίου δράματος

Στον Τσέζαρις Γκραουζίνις, για την σκηνοθεσία της τραγωδίας του Σοφοκλή «Οιδίπους Τύραννος», που παρουσιάσθηκε, σε διασκευή του ιδίου, στο Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου 2012.

Επαινος στην Αγγελική Κασόλα, για τη σκηνοθεσία της κωμωδίας του Αριστοφάνη «Πλούτος», που παρουσιάσθηκε από τη θεατρική ομάδα «Πείρα(γ)μα»

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ