Βιονικό χέρι με αίσθημα αφής θα τοποθετηθεί σε ακρωτηριασμένο ασθενή - iefimerida.gr

Βιονικό χέρι με αίσθημα αφής θα τοποθετηθεί σε ακρωτηριασμένο ασθενή

Βιονικό χέρι με αίσθημα αφής θα τοποθετηθεί σε ακρωτηριασμένο ασθενή
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Επιστημονικό άλμα στον τομέα της ρομποτικής και της αποκατάστασης ακρωτηριασμένων μελών, αποτελεί το πρωτοποριακό βιονικό χέρι, που θα ελέγχεται με τη σκέψη και θα επαναφέρει το αίσθημα της αφής σε αυτόν που το φοράει.

Το χέρι, θα μεταμοσχευθεί στον ασθενή εντός του 2013, σε μια πρωτοποριακή εγχείρηση που θα ανοίξει τον δρόμο για μια νέα γενιά προσθετικών άκρων με αισθητηριακές ικανότητες.

Ο ασθενής που επιθυμεί να παραμείνει ανώνυμος, είναι άνδρας από τη Ρώμη που διανύει την τρίτη δεκαετία της ζωής του και έχασε το χέρι του σε ατύχημα. Την πρωτοβουλία για το βιονικό χέρι έχει ο Σιλβέστρο Μικέρα της Ομοσπονδιακής Πολυτεχνικής Σχολής της Λοζάνης στην Ελβετία.

Το τεχνητό χέρι θα συνδεθεί στο νευρικό του σύστημα και ο άνδρας θα μπορεί πλέον να νιώθει και να ελέγχει τις κινήσεις του, καθώς και να λαμβάνει σήματα αφής από τους αισθητήρες του δέρματος στο βιονικό χέρι. Η σύνδεση του χεριού θα γίνει μέσω ηλεκτροδίων που θα προσδεθούν απευθείας πάνω στα δύο κύρια νεύρα.

Αν όλα πάνε καλά, θα υπάρχει ροή σημάτων διπλής κατεύθυνσης, από τον εγκέφαλο προς το χέρι για την εκτέλεση της κίνησης κι από το χέρι προς τον εγκέφαλο για το αίσθημα της αφής.

Το μόνο ερώτημα που μένει αναπάντητο ακόμα, είναι με ποιον τρόπο θα καλυφθεί τελείως κάτω από το δέρμα όλη η ηλεκτρονική καλωδίωση του τεχνητού μέλους.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ