Η Αμερική βάζει όρο στην Ελλάδα να μη πουλήσει τη ΔΕΠΑ στη Ρωσία - iefimerida.gr

Η Αμερική βάζει όρο στην Ελλάδα να μη πουλήσει τη ΔΕΠΑ στη Ρωσία

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Σε άτυπη ενεργειακή ομηρία με σοβαρές γεωπολιτικές προεκτάσεις οδηγείται η Ελλάδα εφόσον πωληθεί η ΔΕΠΑ στη ρωσική εταιρεία Gazprom διαμήνυσε η Ουάσιγκτον μέσω υψηλόβαθμου στελέχους του Στέητ Ντιπάρτμεντ που επισκέφθηκε ατύπως την Αθήνα.

Η επίσκεψη και οι επαφές του υψηλόβαθμου στελέχους της αμερικανικής διπλωματίας με την κυβέρνηση κρατήθηκαν μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας.

Οχι των ΗΠΑ για την πώληση της ΔΕΠΑ σε Ρώσους

Το γεγονός ότι η αμερικανική πλευρά δεν έβλεπε με καλό μάτι την απόκτηση της ελληνικής εταιρείας από το ρωσικό γίγαντα του αερίου, ήταν γνωστό από καιρό. Ωστόσο κατά τις επαφές που είχε στην Αθήνα το υψηλόβαθμο στέλεχος του Στέητ Ντιπάρτμεντ, ανέλυσε μια σειρά από λόγους ευρύτερου γεωπολιτικού και οικονομικού ενδιαφέροντος, που καθιστούν ανεπιθύμητη μια τέτοια εξέλιξη. Οι αμερικανοί θεωρούν ότι η Μόσχα θέλει να διατηρήσει συνθήκες μονοπωλίου στην αγορά αερίου της ευρύτερης περιοχής.

Πόλεμος ΗΠΑ-Γερμανίας για τη ΔΕΠΑ και τους Ρώσους

Στο πλαίσιο αυτό, επισημαίνουν ότι πιθανή κατάληξη της ΔΕΠΑ στα χέρια της Μόσχας θα θέσει σε κίνδυνο ακόμη και την κατασκευή του αγωγού TAP καθώς ο εν λόγω αγωγός «σπάει» το ρωσικό μονοπώλιο στο αέριο των αγωγών στην ευρύτερη περιοχή, σύμφωνα με το capital.gr. Αντίθετα το Βερολίνο διαφοροποιείται «κλείνοντας το μάτι» στους Ρώσους.

Oι Financial Times είχαν γράψει για τον αμερικανο-ρωσικό πόλεμο του αερίου

Στη μέση των διασταυρούμενων πυρών βρίσκεται η ελληνική κυβέρνηση, η οποία καλείται να διαχειριστεί και να μεγιστοποιήσει τα εθνικά οφέλη.

Στους Βρετανικούς Financial Times στις 10 Ιανουαρίου 2013 είχε γραφεί ότι Αμερικανοί και Ευρωπαίοι προειδοποιούν την ελληνική κυβέρνηση να μην προχωρήσει στην πώληση της ΔΕΠΑ ή/και της ΔΕΣΦΑ σε ρωσικά συμφέροντα. Δύο φορές έχει αναβληθεί η σχετική απόφαση, η οποία πρέπει τελικώς να παρθεί μέχρι τέλη Μαρτίου, σημείωνε η οικονομική εφημερίδα.

Στις 21 Ιανουαρίου, η ίδια εφημερίδα Financial Times επανήλθε με νέο της άρθρο, όπου αφού ενημερώνει το κοινό της για την απόφαση του Έλληνα πρωθυπουργού να προχωρήσει πάραυτα το σχέδιο αποκρατικοποιήσεων, συνεχίζει λέγοντας:

«Το ΤΑΙΠΕΔ εμποδίστηκε να αποφασίσει τον αγοραστή της ΔΕΠΑ λόγω «πολιτικών προβλημάτων» από την Ευρωπαϊκή επιτροπή και Αμερικανούς αξιωματούχους, οι οποίοι εξέφρασαν την ανησυχία τους για την υπονόμευση της ενεργειακής ασφάλειας εάν ρωσικά συμφέροντα αγοράσουν την ΔΕΠΑ».

Ο Πρωθυπουργός θέλει την ιδιωτικοποίηση γρήγορα

«Εχουμε πετύχει πολλά σε οκτώ μήνες. Αλλά δεν έχουμε πετύχει τίποτα αν δεν κερδίσουμε και το στοίχημα των ιδιωτικοποιήσεων» δήλωσε προ ημερών ο Πρωθυπουργός στην συνάντηση που είχε με την ηγεσία του Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων.

Παρών σε αυτή τη συνάντηση ήταν και ο ρώσος πρέσβης στην Αθήνα, ο οποίος διαβεβαίωσε για το ισχυρό ρωσικό ενδιαφέρον για τη ΔΕΠΑ. Στελέχη του υπουργείου Οικονομικών αναφέρουν ότι οι Ρώσοι προσφέρουν κοντά στα 2 δισ. ευρώ για την ελληνική εταιρεία αερίου.

Για την κυβέρνηση οι αποκρατικοποιήσεις δεν αποτελούν απλώς ένα στοίχημα αλλά και μια υποχρέωση της χώρας έναντι των δανειστών. Οι φήμες ότι οι αποκρατικοποιήσεις δεν προχωρούν διαψεύδονται από τα στελέχη του ΤΑΙΠΕΔ τα οποία ισχυρίζονται ότι ο Απρίλιος θα είναι μήνας-κλειδί για τις αποκρατικοποιήσεις.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ